Ga jij hier ook spijt van hebben op je sterfbed? Velen gingen je voor..

Het staat met stip op nummer één. En ik snap wel waarom.

Je hebt vast wel eens gehoord van de Australische palliatief verpleegkundige Bonnie Ware die een boek schreef over de top 5 van dingen waar mensen op hun sterfbed het meest spijt van hebben.

Bovenaan de lijst staat precies dat thema dat in mijn werk centraal staat: trouw zijn aan jezelf. Aan wie je werkelijk bent en daar naar leven.

Dat doen veel mensen dus niet. Wat is de reden hiervoor? Wat maakt dit zo lastig?

Waarom verbinding met je ware natuur zo belangrijk is

Wanneer ik vertel over mijn werk als coach en reader, doe ik dat zo concreet mogelijk. Want tja, er zijn allereerst wel meer mensen die dit werk doen en daarbij, als ik het heb over verbinding met je ware natuur en trouw zijn aan jezelf, hebben mensen daar niet altijd direct een helder beeld bij.

Als ik dan verder ga en vertel over de connectie met je kern, je essentie en waarom dat zo belangrijk is, komt vaak veel herkenning. Vooral op het stuk dat je vanuit die verbinding makkelijker keuzes kan maken die echt bij je passen i.p.v. doen wat iedereen doet, doen wat wordt verwacht van anderen of wat jij denkt dat anderen van je verwachten. Hier zie ik vaak instemmend geknik en ik krijg vaak vragen en reacties hierop.

Want tja, dit doen we bijna allemaal wel eens, in meer of mindere mate. De mensen die bij mij komen voor een sessie of een traject, doen dat in meerdere mate. Ze zijn vaak erg bezig met anderen. Met wat zij nodig hebben maar ook met wat zij denken en vinden. Van de ander.

Ze passen zich aan om maar niet uit de pas te lopen. Zijn op zoek naar goedkeuring. Zijn streng voor zichzelf, alles moet perfect, fouten maken is een zonde en van uitstel komt afstel. Ze vergelijken zichzelf met anderen en doen dingen waarvan ze denken dat het zo hoort (wie bepaalt dat?), dat wel zo verstandig (=veilig) is. Maar gelukkig worden ze er niet van!

Er zijn zoveel mensen die niet hun eigen pad volgen, maar het pad van de meute. Drukke boel moet het daar inmiddels zijn!

De tol van zelfverloochening

Er zijn zoveel mensen die niet in overeenstemming leven met hun ware natuur, met wie ze echt zijn. En met waar ze echt naar verlangen en van dromen. Ze zijn zichzelf ontrouw, verloochenen zichzelf. Met alle gevolgen van dien.

Het is niet voor niets dat zoveel mensen last hebben van stress, burn-out, gevoelens van angst, schaamte, leegte en frustratie ervaren. We hebben allemaal iets te doen in deze wereld, iets te brengen. Ieder mens heeft zo zijn eigen bijdrage te leveren en beschikt over een bepaalde aanleg en kwaliteiten. Wanneer we daar niets mee doen of onvoldoende, dan betalen we daar een prijs voor. Het heeft een negatieve invloed op ons welzijn.

Dat weten we inmiddels heus wel, maar toch…

Het zit ook in onze maatschappij, die nodigt niet bepaald uit om jezelf te zijn en daar trouw aan te zijn. Zoals de Amerikaanse schrijver E.E. Cummings eens schreef:

”To be nobody but yourself in a world which is doing its best, night and day, to make you everybody but yourself –  means to fight the hardest battle which any human being can fight –  and never stop fighting”.

Het vergt veel moed om trouw te zijn aan jezelf. Niet iedereen om je heen zal je namelijk altijd begrijpen of zal het altijd evenzeer weten te waarderen. Het roept allerlei gevoelens op en er zijn ook allerlei gevoelens die het trouw zijn aan jezelf vooraf al in de weg kunnen staan.

Dus dat veel mensen hiermee worstelen is op zich dus niet zo gek. Wel heel erg triest.

Vaar je eigen koers

Hoe kun je dan wel (meer) trouw zijn aan jezelf? Enkele tips:

  • Leer omgaan met gevoelens van angst, schaamte, schuld, onzekerheid.
  • Wees mild voor jezelf.
  • En tegelijkertijd: wees heel erg eerlijk naar jezelf.
  • Maak elke dag bewuste keuzes m.b.t. hoe je je leven wilt leiden. In ieder opzicht. The way you do something is the way you do everything.
  • Vraag jezelf niet alleen: wat wil ik bereiken? maar ook: hoe wil ik me voelen?
  • Ontwikkel je intuïtie en leer daar op te vertrouwen.
  • Vraag hulp, laat je hierbij coachen.

Je hoeft niet alles alleen te doen, we hebben allemaal zo nu en dan een steuntje in de rug nodig. Iemand die ons een spiegel voorhoudt en in de juiste richting begeleidt.

Tot slot de volledige top 5 van dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben. Met bij elk punt steeds een vraag aan jou. Om je te laten nadenken over deze 5 thema’s.

  1. Trouw zijn aan jezelf

“Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leiden, waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf. In plaats van te leven volgens de verwachtingen van anderen.”

Aan het eind van het leven maken mensen de balans op en kijken ze met vaak een ineens erg heldere blik teug op hun leven. Dan blijkt voor velen dat ze hun dromen niet of nauwelijks hebben waargemaakt. Omdat ze bepaalde keuzes hebben gemaakt of bepaalde dingen niet hebben gedaan. Vaak deden ze niet wat ze zelf wilden maar wat anderen van hen verwachtten. Ze lieten zich te veel beïnvloeden door hun omgeving.

Als je je niet bezig zou houden met wat anderen ervan vinden, wat zou je dan het liefst willen? Wat zou je dan nu meteen veranderen?

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

2.   Werk

“Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.”

De carrière ging voor en al heeft dit soms veel geld en succes opgeleverd, men heeft spijt dat er niet meer tijd is doorgebracht met hun dierbaren. Werk blijkt uiteindelijk een stuk minder belangrijk te zijn, maar dan is het al te laat.

Hoe is de balans tussen werk en privé voor jou?

Breng jij genoeg tijd door met de mensen die belangrijk voor je zijn?

3.   Gevoelens

“Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens uit te drukken.”

Veel mensen hebben hun ware gevoelens niet getoond uit angst. Voor commentaar of ruzie. Om de lieve vrede te bewaren hielden ze zich in. Anderen konden het gewoon niet, hebben dit nooit geleerd. Hierdoor zijn ze nooit echt eerlijk geweest, in de eerste plaats naar zichzelf. Waardoor je niet ten volle leeft, je houdt je tenslotte in. Het niet uiten van je gevoelens heeft regelmatig zelfs fysieke gevolgen, het opkroppen van je gevoelens kan je ziek maken.

In hoeverre uit jij je? Praat jij voldoende over wat van binnen in je leeft?

En heb je aandacht voor wat je WEL wilt of vooral voor wat je NIET wilt? Focus je meer op het eerste!

4.   Vriendschap

“Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.”

Pas aan het einde van hun leven beseffen mensen hoe belangrijk vriendschap is. En missen ze hun vrienden om zich heen. In de loop der jaren is het contact verwaterd of verdwenen omdat, ja waarom eigenlijk? Het leven?

Wie zijn jouw echte vrienden? Wie zijn voor jou de belangrijke mensen in je leven en ben je tevreden met het contact dat jullie hebben?

5.   Geluk

“Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.”

Veel mensen verliezen zichzelf in de dagelijkse routine en sleur. Er zijn zoveel verantwoordelijkheden, je vergeet soms gewoon dat je tot op zekere hoogte kunt kiezen voor geluk. Dat je tijd kunt maken voor minder serieuze dingen, het hoeft niet altijd zo serieus en moeilijk. Dan is er nog de angst voor verandering. Veel mensen gaven aan diep van binnen een ander leven te willen, maar ze durfden niet.

Sta jij jezelf toe om gelukkig te zijn? Of moet je eerst hard hebben gewerkt om te mogen genieten?

Doe je teveel op de automatische piloot of doe je dingen regelmatig eens anders dan anders?

Dit is waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed.  Zorg dat jou dit niet gebeurt!

Neem regelmatig de tijd om na te gaan wat je echt wilt en hoe je je voelt. En hoe je je wilt voelen en of het nog klopt, wat je doet. Of je nog de juiste koers vaart. Vraag jezelf af hoe je wel terug wilt kijken op je leven. En hou dat voor ogen. Werk aan al deze dingen, maar vooral aan trouw zijn aan jezelf. Want daar begint het mee.

En als je hier hulp bij wilt, vraag dan een gratis ophelderingssessie aan. Dan kijk ik met je mee waar jouw grootste struikelblok ligt en geef ik je tips hoe het anders kan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.