O jee, emoties…ik ben er niet!

Emoties zijn intens van aard en kunnen behoorlijk krachtig zijn. Ze zijn veel minder geleidelijk dan gevoelens. Emoties overspoelen het verstand, dat wil zeggen: als je middenin een emotie zit, kun je niet rationeel nadenken. Probeer maar eens een ingewikkelde vijf sterren kruiswoordpuzzel of wiskundesom te maken als je knetter-boos bent. Succes!

Gaat het om een emotie als blijheid, dan hebben we daar geen moeite mee. Emoties als angst, verdriet, schuld en schaamte vinden we vaak een stuk lastiger om mee om te gaan en die worden dan ook vaak, onterecht, als negatief aangeduid.

Ik voel niks, ik voel niks…

Heel vaak wordt zo’n ”negatieve” of ”lastige” emotie weggeduwd of volkomen genegeerd. Of dat wordt tenminste geprobeerd. We zoeken afleiding, denken aan iets vrolijks, gaan chips eten, sporten, roken of doen weet ik wat om maar niet die emotie te hoeven voelen.

Dat is ook wat ik ooit heb geleerd. Om maar vooral afleiding te zoeken. Iets leuks te doen, om de zinnen te verzetten. Dat advies heb ik van allerlei kanten gehoord, ook van professionals.

Hoe goed bedoeld ook…het werkt niet, tenminste niet op de lange termijn. De emotie komt namelijk altijd weer terug, vroeg of laat, en dat is niet voor niks.

Emoties willen gezien worden, gevoeld, ervaren. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze er juist geen aandacht aan willen geven, uit angst dat het nog veel erger wordt. Ze zijn bang dat ze door hun emoties zullen worden overspoeld.

Hoewel ik dat heel goed snap, is deze angst niet terecht.

Het komt en het gaat

Het enige dat echt werkt, is aandacht geven. Je verdriet of angst of wat het ook is, aankijken en voelen. Er dwars doorheen gaan. Het kan zijn dat het heel even groter wordt, maar dat is ook maar tijdelijk. Uiteindelijk neemt het gevoel af. De intensiteit wordt minder en het wordt weer draaglijk en het verdwijnt.

Van zichzelf volgen emoties namelijk een soort golfbeweging. Ze komen aan, zwellen aan tot hun hoogtepunt en dan drijven ze weer weg. Een emotie blijft van nature dus niet. Juist door het uit de weg te gaan, blijft de emotie langer hangen dan van nature de bedoeling is.

Er zijn ook mensen die zich juist helemaal vastklampen aan een emotie, wat ook niet werkt. In dit geval geeft vasthouden van de emotie een soort negatieve zekerheid: je bent er zo aan gewend, het loslaten van de emotie is onbekend terrein en schept onzekerheid en angst.

Omgaan met emoties

Emoties, ook de vervelende, hebben ons iets te vertellen. Eigenlijk is het een prachtig verschijnsel, hartstikke handig. Emoties komen van buitenaf, er is iets gebeurd waardoor je je angstig of verdrietig voelt of je hebt bepaalde gedachten over een situatie die maken dat je je bijv. boos voelt. Hoe dan ook, het is duidelijk merkbaar (als je tenminste goed in contact staat met je lijf) in je lichaam.

Je moet er alleen wel op de juiste manier mee omgaan, want emoties hebben een enorme impact op onze gezondheid. Als je langdurig je emoties uit de weg gaat of andersom, als je je er helemaal aan vastklampt, raakt je lichaam uit balans. Er kunnen blokkades ontstaan en je kan zelfs lichamelijke klachten krijgen en ziek worden.

Opmerkzaam zijn

Hoe doe jij dat?

Ga bij jezelf eens na hoe jij ermee omgaat.

Vind je het lastig om met emoties om te gaan?

Merk je ze überhaupt op?

Want dat lukt niet iedereen. Ik ben zo vaak in trainingen tegengekomen dat iemand zijn emoties niet opmerkte, terwijl ze voor de anderen duidelijk zichtbaar waren. Ik heb soms mensen letterlijk horen zeggen:”ik heb geen emoties”.

Als je een emotie opmerkt, wat is dan je eerste reactie: wegduwen voordat het hoogtepunt is bereikt, klamp jij je eraan vast of laat je het simpelweg toe en ervaar je het, waarna de emotie weer wegebt?

Als je het lastig vindt om met emoties om te gaan, is het zinvol om na te gaan wat hiervan de reden is. Heb je het simpelweg nooit geleerd (zoals velen van ons) en heb je dit altijd al lastig gevonden of zijn het je gedachten over een bepaalde situatie of de emotie zelf? ”Ik mag niet huilen” bijvoorbeeld.

Ik zou zeggen: ga eens op onderzoek uit. Wees nieuwsgierig en verken het, zonder oordeel. Wees in mild naar jezelf toe, want met streng zijn voor jezelf maak je het jezelf onnodig moeilijk. Weet dat je niet de enige bent die het lastig vindt om goed met emoties om te gaan: integendeel, voor de meesten van ons is dit lastig..

Kijk maar eens wat het je oplevert aan informatie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.