Over mij

Wie ben ik en waarom doe ik dit?

 

Ik heb de afgelopen 38 jaar een interessante reis gemaakt. Dat het leven z’n ups en downs kent heb ik aan den lijve ervaren. Ik weet dat het leven je soms een flinke opdonder kan geven en dat het niet altijd makkelijk is hiermee om te gaan. Ik weet dat je jezelf allerlei onzin kunt wijsmaken waardoor je jezelf enorm tekort doet. Dat hoeven anderen niet eens voor je te doen.

Ik ben een expert als het gaat om jezelf aanpassen om de lieve vrede te bewaren, aanvoelen wat anderen nodig hebben en doen wat anderen gelukkig maakt. Jezelf niet helemaal laten zien, omdat dat veiliger is. Mooi weer te spelen en door te zetten.

Steeds maar weer. Het contact met je gevoel kwijt te raken en lekker veilig vanuit je hoofd te leven.

Been  there, done that. Didn’t like it.

Maar damn, wat heb ik er veel van geleerd en wat heeft het me sterker gemaakt.

Ja, clichés zijn waar.

MIJN REIS

Vrolijk, speels, fantasievol, sociaal en voor de duvel niet bang. Zo omschreven mijn ouders mij als kind. Ik was ook gevoelig. Emoties van anderen kwamen snoeihard bij me binnen, vooral de minder fijne emoties. Ik keek dwars door mensen heen. En ik voelde haarfijn aan wat nodig was in diverse situaties en paste mijn gedrag daar op aan. Ik was een soort kameleon.

Het leven heeft me van alles en nog wat op mijn pad gebracht. Zoals dat gaat. Naast fijne en geweldige ervaringen waren dat ook pijnlijke of schokkende ervaringen en ik vond het lastig om hiermee om te gaan. Angst, verdriet, schuld, schaamte, ik voelde het allemaal intens, maar hoe ermee om te gaan? Geen idee. Wegstoppen dan maar.

Er kwam een muurtje. Ik zette een masker op, uit zelfbescherming. Een zogenaamd overlevingsmechanisme dat toen heel handig en nodig was, maar ik zette dat gedrag voort (want ik was er helemaal aan gewend, mee vergroeid) toen het me niet meer diende. En daar werd ik nou niet bepaald gelukkig van. Ik had mezelf bovendien van alles wijsgemaakt, over wat ik wel of vooral niet kon. Je weet wel, van die belemmerende overtuigingen…

En ik had dus heel lang het nodige onderdrukt. Niet zo gezond en met diverse gevolgen. Zo was ik het contact met mijn gevoel soms behoorlijk kwijt en luisterde ik niet meer naar mijn intuïtie. Terwijl die haarscherp is en nooit liegt. En me naar de beste beslissingen heeft geleid en mooie ervaringen heeft opgeleverd. En toen ik niet mijn intuïtie maar mijn hoofd volgde, verliep alles een stuk minder soepel. Ik volgde keurig de geijkte routes en deed de dingen zoals ze horen. Maar ging mijn hart er heel veel sneller van kloppen? Nou, nee. Ik deed te vaak wat ik dacht dat anderen blij zou maken en wat wel zo veilig en verstandig was. Al in mijn eerste baan liep ik vast: dit was het niet voor mij, ik  werd niet blij maar moe van mijn werk. Dat kon de bedoeling niet zijn!

Ik was nog maar in de twintig en ik vroeg me af: ”is dit het?”. Blijkbaar moest ik eerst vastlopen voordat ik besloot het roer drastisch om te gooien. Anders om te gaan met bepaalde situaties. Om het masker af te zetten en mezelf te zijn en te laten zien. Het te vroege overlijden van mijn moeder drukte me met de neus op de feiten: dit is mijn leven en ik ben de degene die ervoor moet zorgen dat ik alles eruit haal wat erin zit. Ik ben degene die bepaalt hoe ik mijn leven leid en dat doe ik lekker op mijn eigen-wijze manier! Niemand die me daar ooit in tegenhield overigens, behalve..ikzelf.

Ik nam tijd voor mezelf en stond stil bij  wat ik nu echt wilde. Ik leerde om weer in contact te komen met mijn gevoel en me te uiten. Langzamerhand kwam ik weer in contact met mijn intuïtie en ging ik mijn hart steeds meer volgen. Het leven werd lichter en leuker, niet omdat er geen tegenslagen meer waren, maar omdat ik er anders mee omging. En het vrolijke, enthousiaste kind in mij was weer tot leven gekomen.

Op werkgebied ging ik van de hulpverlening naar het theater en van daaruit naar acteren in bedrijfstrainingen en assessments. Inmiddels hou ik me bezig met training, coaching en reading.

TERUG BIJ HET BEGIN

Ik ben mijn volwassen leven dus begonnen vanuit de ratio, vanuit mijn hoofd. Om er vervolgens vrij snel achter te komen dat dit niet zaligmakend is en daarom ging ik mijn creatieve en intuïtieve kant verder ontwikkelen. En kwam ik meer in verbinding met wie ik werkelijk ben. Wie ik altijd al was geweest en wat ik als kind al wist. Terug bij het begin dus eigenlijk. En intussen blijft het soms een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen hoofd en hart. Want dat hoofd heb ik immers niet voor niks..

Zoveel jaren later, zoveel ervaringen rijker en lessen wijzer, weet ik inmiddels dat er heel wat mensen zijn die de verbinding met zichzelf kwijt zijn. Die proberen te voldoen aan de eisen van de maatschappij en mee te gaan met de massa, terwijl dat hen niet past. Er zijn veel meer mensen zijn die moeite hebben om goed om te gaan met de moeilijke, pijnlijke dingen die op hun pad komen. Die worstelen met thema’s als veiligheid en geborgenheid. Die uit bescherming een muur hebben opgebouwd en daardoor de verbinding met hun hart zijn kwijtgeraakt. Die zichzelf een verhaal vertellen, op basis van wat ze hebben meegemaakt, dat helemaal niet klopt en waardoor ze zich tekort doen. Het weerhoudt hen ervan om echt vanuit hun diepste essentie te leven.Ze nemen genoegen met wat er is, kiezen voor veiligheid en onderschatten zichzelf.

Je hebt geen invloed op de wind, wel op hoe je de zeilen zet

Wat je in je leven meemaakt, daar heb je geen invloed op. Wel op hoe je ermee omgaat. Wat dat betreft creëer je je eigen realiteit. Het is maar net welk verhaal je jezelf vertelt en wat je wel of niet gelooft. Het contact met jezelf is hierbij zo belangrijk. De relatie met jezelf is immers de belangrijkste relatie die je ooit zult hebben en die voor het leven is.

Ik heb zelf met vallen en opstaan mijn ware natuur herontdekt. Ik heb geleerd om (weer) te vertrouwen op mijn intuïtie en te luisteren naar de juiste innerlijke stem. Om echt te kiezen voor dat wat bij mij past en mijn leven te leiden zoals dat voor mij bedoeld is. Als onderdeel van het grotere geheel, in verbinding met mezelf en anderen. Bewust zijn. Stukken leuker joh! Als je al dat zware en donkere kunt loslaten komt er ruimte voor licht en lichtheid en dan wordt het zoveel makkelijker.

Verwacht geen zweverig gedoe of populaire spiri poespas, ik ben meer van de degelijke polderspiritualiteit:). Een combi van gezond verstand en een vleugje… mysterie.

Vanaf ongeveer mijn 25e heb ik allerlei cursussen, workshops, opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, o.a. grenzen stellen, lichaamswerk, intuïtie, yoga, meditatie, reiki, healing, reading, mindset/positief denken en heb ik tig boeken verslonden hierover. En dat blijf ik doen want ik ben erg leergierig en geloof in life long learning.

Herken jij jezelf in mijn verhaal? Ik help je graag om jouw ware natuur te herontdekken en meer rust, vertrouwen en plezier te ervaren. Voluit te leven op jouw manier, zoals dat bij jou past.

Dan nog dit:

Ik ben een nuchtere Drent die al haar halve leven in Groningen woont. Een ”niet lullen maar poetsen type” volgens anderen (klopt). Maar ik ben niet alleen maar aards en nuchter, ook gevoelig, eigenzinnig, introvert, serieus, speels, leergierig, een doorzetter.

Er schuilt tevens een avonturier en wereldreiziger in mij; ik ontdek graag hoe het er aan de andere kant van de wereld aan toe gaat en heb al aardig wat mooie reizen gemaakt. Ook naar minder voor de hand liggende locaties. Ik treed letterlijk graag buiten de gebaande paden.

Tot slot ben ik een groot voorstander van humor en zelfrelativering, dat neem ik ook mee in mijn werk. Het hoeft niet altijd zo serieus 🙂

Ik word blij van zon, mooie schoenen, chocola, een bezoek aan de sauna, aardbeienmilkshakes, skiën, achtbanen, cocktails, appelmoes, natuur, yoga, skaten en goede boeken, films en series. Ik doe ook nog aan kickboksen, hardlopen en pilates en ik kan ook heel goed even lekker niks doen.

Denk je dat wij een ”match” zijn en ik iets voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op.

Ook als je nog vragen hebt hoor ik graag van je. En je kan ook mijn gratis cadeaupakket aanvragen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *