3 hardnekkige misverstanden die we over onszelf hebben

Niets menselijks is ons vreemd. Zo hebben we allemaal belemmerende gedachten en overtuigingen, de één heeft er weliswaar meer last van dan de ander. We hebben allemaal verhalen die we onszelf vertellen en geloven. Over anderen, over hoe de wereld in elkaar steekt en ook over onszelf. Juist over onszelf.

Dit kom ik vaak tegen in mijn coaching. Het gaat mis wanneer we deze voor waar aannemen. We vragen onszelf namelijk meestal niet eerst af of wat we denken en geloven wel echt waar is, we nemen het onmiddellijk aan als zijnde DE waarheid. Maar dat is het zelden of nooit.

Hieronder drie veel voorkomende misverstanden of vergissingen die we kunnen hebben ten aanzien van onszelf:

1.”Er is iets fundamenteel mis met me. Ik ben niet goed genoeg”.

Wanneer we herhaaldelijk tegenslag of gedoe ervaren, en zeker wanneer we onszelf vergelijken met anderen, kunnen we onzeker raken. We kunnen zelfs ervan overtuigd raken dat er iets aan ons mankeert en dat we ellende aantrekken. En dus gaan we op zoek naar antwoorden, oplossingen en meestal buiten onszelf. We zoeken soms hulp om beter te worden of heel te worden. Of we denken zelfs dat we niet beter verdienen omdat we niet goed genoeg zijn en berusten in ons lot. ”Ik verdien niet beter”. Hieronder zit een gebrek aan zelfliefde, wat overigens bij veel mensen onbewust het geval is. Hieruit volgt dat we op een diepere laag geloven dat we geen liefdevolle, gelukkige relatie verdienen of een succesvolle carrière. Dat is niet voor mij weggelegd, denk je dan.

De waarheid is dat je helemaal goed bent zoals je bent. Met alles erop en eraan. Jij bent al heel van jezelf, er ontbreekt niets. Ieder mens is van waarde dus jij ook. Ieder mens is uniek en neemt een unieke plek in het geheel in. Ieder mens is goed en goed genoeg.  Jij bent in jouw kern helemaal goed. Het gedoe dat je ervaart heeft in essentie niets met jou te maken, het komt voort uit de gedachten, verwachtingen, oordelen, overtuigingen die we hebben. Die we dan ook nog eens hebben opgedaan via anderen. Het is als ruis dat ons weghoudt van de essentie. Onze manier van leven triggert ons daarnaast aan alle kanten om juist niet onszelf te zijn. Nog meer ruis. We leven in een maatschappij waarin goed nooit goed genoeg is, waar we continu moeten presteren en worden aangemoedigd het beste uit onszelf te halen. Aan alle kanten wordt ons een totaal onrealistisch beeld voorgehouden van wie je moet zijn, wat je moet doen, waar niemand ooit aan kan voldoen. Dus zo gek is het niet dat veel mensen (weleens) denken dat er iets mis met ze is. Wat dus een grote leugen is.

2. ”Ik heb gefaald. Ik heb er een potje van gemaakt.”

Dingen gaan niet altijd zoals je wilt of verwacht. Maar wanneer dit regelmatig gebeurt, je niet dat resultaat krijgt wat je voor ogen had, je steeds weer een tegenslag ervaart en het voelt als een mislukking, dan kan je het idee hebben dat je hebt gefaald. Je hebt bijvoorbeeld niet die fantastische carrière waarvan je droomde. Of die je ouders voor je in gedachten hadden. Je huwelijk is misschien gestrand of je bedrijf is failliet gegaan. Je hebt niet een killer body of je kinderen hebben problemen op school of wat dan ook. Je had het beter moeten doen, volgens jou.

Dingen gaan zoals ze gaan. Of we dat begrijpen of niet, of we willen of niet. Verzet heeft geen zin. En jij hebt het geweldig gedaan. Je hebt gedaan wat je kon. Als je het anders of beter had kunnen doen, had je dat wel gedaan. Je hebt gedaan wat je op dat moment kon doen. En cliché maar waar, er zit vaak een les in wat we zien als tegenslagen of mislukkingen. Wat ook maar labels zijn tenslotte. Dus kun je je beter focussen op wat er valt te leren in plaats van jezelf te veroordelen. Niet zelden blijkt iets ”a blessing in disguise” te zijn trouwens. Je hebt niet bereikt wat je wilde en later blijkt er iets beters voor je te zijn weggelegd maar dat kon je toen nog niet zien. “Obstacles are detours in the right direction” hoorde ik Gabrielle Bernstein eens zeggen. Om het moment zelf kun je dat meestal niet zo ervaren en wil je dit zeker niet horen, want dan is het gewoon ruk, maar vaak blijkt later dat het maar goed is dat het is gegaan zoals het is gegaan. Niet vechten, maar meebewegen op de stroom van het leven, dat is de kunst.

3. ”Het wordt nooit beter. De ellende houdt nooit op”.

tegenslag en ellende horen bij het leven, maar wanneer je gedurende een langere periode steeds weer tegenslag of ellende ervaart, en dan bedoel ik niet de kleine dingen, dan kun je ervan overtuigd raken dat het nóóit beter wordt. Het voelt alsof je in een neerwaartse spiraal zit. Je bent bang dat je er nooit uit gaat komen, dat je voor altijd vastzit in je huidige situatie. ”Dit is het dan, het houdt nooit op” zeg je tegen jezelf.

Maar niets is voor altijd. Je kan altijd veranderen. Op omstandigheden heb je vaak weinig invloed, wel op de manier hoe je ermee omgaat. Zo kan je altijd opnieuw kiezen. We maken allemaal wel eens verkeerde keuzes. Geeft niks, je kiest gewoon opnieuw. En je kan altijd werken aan het veranderen van je mindset. Niet makkelijk, maar niet onmogelijk. En hierdoor kun je je realiteit beïnvloeden en veranderen. Vind je dit lastig dan is het raadzaam professionele hulp in te schakelen. De kans bestaat dat je vast bent geraakt in belemmerende patronen, die vaak onbewust zijn. Coaching of therapie kan je helpen hiervan bewust te worden en ze te doorbreken.

Er zijn nog meer voorbeelden te nomen, zoals de overtuiging dat je minder bent dan een ander, maar vaak komt het uiteindelijk neer op één van bovenstaande misverstanden.

In hoeverre zijn deze vergissingen herkenbaar voor jou? En hoe ga jij ermee om of hoe ben je er mee omgegaan? Wil je dat met me delen via een reactie onder dit blog?

Het punt is dat dit alles veelal onbewust gaat. Daardoor checken we ook niet of wat we onszelf vertellen wel echt waar is. We gaan er direct in mee en wat we geloven werkt door in alles. Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van wat jij zoal als waar hebt aangenomen over jouzelf. Om dat vervolgens kritisch onder de loep te nemen en te zien voor wat het is: een overtuiging of patroon, meer niet. Om je daar vervolgens los van te maken.​​

Indien je begeleiding wenst om minder last te hebben van dit soort belemmerende overtuigingen en je meer in contact wil komen met jouw essentie, dan kun je bij mij terecht voor lichaamsgerichte, energetische coaching. Het Thuiskomen in jezelf traject past hier goed bij. Lees er meer over via de link en laat het weten als je interesse hebt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.