De impact van je gezin van herkomst

Onzichtbare patronen. Die kom ik veel tegen in mijn begeleiding.
De mensen die bij mij aankloppen ervaren vaak problemen of moeilijkheden in werk en/of privé, maar kunnen soms niet echt plaatsen waar dit door komt. Het valt niet te verklaren, maar ze voelen dat er iets is, maar wat….?
Ze hebben moeite met relaties, hebben regelmatig conflicten of gedoe met anderen, komen niet verder in hun werk, ervaren een gevoel van leegte, voelen innerlijke onrust, missen zingeving, zetten steevast anderen op de eerste plek en maken zichzelf klein, voelen zich moe, lopen leeg qua energie, ervaren dat alles in hun leven zo moeizaam gaat en hebben het gevoel steeds in cirkeltjes te bewegen.

Je familiesysteem

Dit is de zogenaamde onderstroom. Die is fysiek niet zichtbaar, maar wel voelbaar en is van wezenlijke invloed op je functioneren, je algehele welzijn. Zowel privé als in je werk als in de maatschappij.
In die onderstroom zitten herhalende en vaak vervelende, hardnekkige patronen.
Veel van de klachten of problemen waarmee cliënten te maken hebben, blijken terug te voeren te zijn op het gezin van herkomst. Dat wil zeggen dat er ergens in het familiesysteem iets niet goed zat. Dat bijvoorbeeld één van de ouders (en helaas, soms beide ouders) zijn of haar verantwoordelijkheid niet kon dragen, bijvoorbeeld door ziekte, waardoor het kind de positie en rol van de ouder overnam. Dat gaat geheel onbewust. Als kind sta je dan niet op je plek. Je draagt de verantwoordelijkheid die bij de ouder hoort. Kinderen zijn enorm loyaal aan hun ouders en zullen altijd, onbewust dus, zoeken naar manieren om de ouder te helpen. Ze willen dat het goed gaat met de ouder ook al gaat dat ten koste van henzelf.
Deze patronen die in de jeugd zijn ontstaan, hebben de neiging zich te herhalen in het volwassen leven.
Ik tref bijvoorbeeld regelmatig professionals die zich enorm verantwoordelijk voelen voor hun werk, hun cliënten of de hele organisatie. Meer dan de bedoeling is, meer dan goed voor hen is (en voor hun cliënten of de organisatie is het uiteindelijk ook geen bijdrage). Vaak blijkt dat zij als kind al teveel verantwoordelijkheid moesten dragen.
Of het voorbeeld van iemand die een conflict heeft met een collega of leidinggevende, en blijkt dat diegene triggert omdat hij of zij qua gedrag doet denken aan de vader of moeder. Bijvoorbeeld een dominante leidinggevende en een (vroeger) dominante vader.

Je ouders op je schouders

Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Je gezin van herkomst heeft enorm veel invloed, zowel in werk als privé en zowel positief als minder positief. Er zijn tig manieren waarop het systeem verstoord kan raken en waar je later in je leven nog last van kunt hebben. En die ”last” kan zich ook op verschillende manieren uiten. Van kleine gedoetjes tot trauma’s en alles daar tussenin.
Zo kan je bijvoorbeeld als kind, totaal onbewust, een emotie van één van je ouders hebben overgenomen. Hij of zij kon een bepaald verdriet niet aan en heeft daardoor nooit gerouwd en dat verdriet heb je overgenomen en draag je als volwassene nog met je mee. Soms tref ik cliënten met onverklaarbare fysieke pijnen. Ook pijn kan terug te voeren zijn op patronen uit je gezin van herkomst. Zo heb ik meerdere cliënten gehad met nek, schouder en rugklachten. Dat heeft uiteraard ook te maken met onze manier van leven: teveel zitten, teveel in het hoofd, teveel tegelijkertijd willen, veel stress etc. Maar niet zelden blijkt dat mensen met deze klachten nog altijd hun ouders op hun schouders dragen. Als kind ”moesten” ze de verantwoordelijkheid van de ouders overnemen, bijvoorbeeld omdat er sprake was van depressie of alcoholverslaving of omdat één van de ouders jong overleed. Die verantwoordelijkheid ga je vroeg of laat fysiek voelen. Jaaaren geleden alweer deed ik zelf eens een driedaagse rond het thema ”je ouders van je schouders” en wow, wat bracht dat een transformatie zeg!
Precies dat zie ik bij cliënten wanneer we hebben gewerkt aan het loslaten van die belemmerende familiepatronen. Ze kijken totaal anders uit hun ogen, praten anders, bewegen anders, hun hele energie is anders. Ze staan op hun plek en in hun kracht. Zo gaaf om te zien en voor hen nog veel gaver natuurlijk om het te ervaren.

Heling door de patronen zichtbaar te maken

Wellicht vind je ergens in dit verhaal herkenning? Dat zou niet zo vreemd zijn, want we nemen allemaal onbewust van alles over van onze ouders. Dat hoeft niet altijd tot grote problemen te leiden overigens, gelukkig niet. Het ene lot is ook zwaarder en taaier dan het andere. Er zijn echter genoeg mensen die allerlei vage klachten of ‘gedoe’ ervaren wat te maken heeft met patronen uit het familiesysteem. En wanneer er geen bewustwording plaatsvindt, is de kans groot dat het wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Dat is zo zonde. Maar het gebeurt wel, kijk maar eens goed om je heen, je zult heus ergens een voorbeeld ontdekken. Misschien dichterbij dan gedacht.

De patronen zichtbaar maken, aankijken en erkennen. De realiteit onder ogen zien.
Dat is nodig om te helen en verandering te bewerkstelligen. Het zal je algehele welzijn en gezondheid bevorderen, want alles is met elkaar verbonden en alles werkt in alles door. Ook dit is energetisch werk en het gaat erom dat de energie weer kan gaan stromen.

Al deze patronen en energetische blokkades zie ik dan in mijn praktijk ook weer terug in de chakra’s, want één van de methoden die ik gebruik in mijn begeleiding is chakra healing.

Ik ben benieuwd in hoeverre dit herkenbaar voor je is.
Leuk als je een reactie achterlaat onder dit blogbericht.
En mocht je inderdaad herkenning vinden en hiermee aan de slag willen, neem dan contact met me op en dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.