De impact van verhalen en hun oorsprong

‘’Who are we but the stories we tell ourselves about ourselves and believe?’’

Deze vraag is afkomstig van de Amerikaanse schrijver Scott Turow. Laat em eens goed tot je doordringen.

Ken jij de verhalen die jij jezelf vertelt over jezelf? Ben je je daar bewust van?
En van de enorme invloed die ze hebben?

De verhalen die we onszelf vertellen zijn een mix van alles wat we hebben geleerd uit onze cultuur, opvoeding, van familie, vrienden, iedereen met wie we omgaan en ooit zijn omgegaan. Hoe we denken over onszelf, bepaalt alles: hoe we omgaan met kansen, met problemen, met wie we omgaan, de relaties die we aangaan in de meest brede zin van het woord, werk, gezondheid..

Deze verhalen vinden hun oorsprong in onze vroege jeugd. We krijgen in onze kindertijd allemaal te maken met onvervulde behoeftes, in meer of mindere mate. Denk aan een zieke ouder die tijdelijk of langer niet of onvoldoende voor je kon zorgen. Of dat je weinig werd geknuffeld als kind, maar ook spanningen tussen je ouders hebben zo hun impact gehad.

Alles wat we meemaken slaan we op, dragen we met ons mee en die vroegste ervaringen hebben impact op hoe we over onszelf en de wereld denken. Of we voldoende vertrouwen hebben in onszelf en stevig in de schoenen staand de wijde wereld ingaan of dat we streng en veroordelend zijn naar onszelf en anderen. Het worden onze overlevingspatronen, ook wel coping mechanisms in het Engels. En dit alles gaat vanzelf, buiten ons bewustzijn om. Ooit waren het onze meest adequate reacties, maar wanneer we volwassen zijn kunnen we de beperkingen ervan ervaren in ons contact met anderen in zowel werk als privé.

Waar je wel invloed op hebt

”Ja ja, dat weet ik nou wel”, denk je misschien. Weten is één, wat doe je met deze kennis? Ik denk dat de meeste mensen nog vrij onbewust zijn hiervan of de impact ervan behoorlijk onderschatten. We hebben zelf gelukkig meer invloed dan we vaak denken en gek genoeg vindt niet iedereen dat een fijn idee. Want het gaat dan ook over verantwoordelijkheid namelijk en niet iedereen wil zijn/haar verantwoordelijkheid nemen.

In moeilijke situaties vallen we vaak in eerste instantie terug op onze patronen, ook dat gaat vanzelf. Handig is het niet, maar zo werkt dat nou eenmaal. En dat is ook wat nu gaande is tijdens deze maatschappelijke crisis waar we middenin zitten. We worden allemaal geconfronteerd met onze overlevingspatronen, we reageren uit onmacht op deze gekke, onzekere situatie, we worden geraakt in onze oude pijn van vroeger die nog niet (helemaal) is geheeld.
Het is dan makkelijker om met je vinger naar een ander te wijzen dan naar je eigen pijn te kijken. Dat laatste geeft je echter wel meer handelingsruimte, je maakt jezelf minder afhankelijk van de omgeving en toont zo zelfleiderschap.

Zoals ik al zei gaat het reageren vanuit die verhalen en patronen
 volautomatisch, dus hoe kan je dat nou veranderen? Hoe kan je meer vrijheid en ruimte voor jezelf creëren?
Dat kan door allereerst meer bewustzijn te ontwikkelen, door je bewust te worden van je eigen patronen. Pas wanneer je daar inzicht in hebt, kun je het veranderen. Dáár ligt jouw invloed.

En daar ga ik je, als je dat wilt, bij helpen!

Ik heb namelijk een nieuwe training ontwikkeld: Van lijden naar zelfleiderschap, inzicht in je overlevingspatronen waarin ik je verder uitleg hoe deze patronen zijn ontstaan en hoe ze ons weg houden van onze werkelijke aard, onze ware natuur. De patronen kun je ook maskers noemen en maskers staan de verbinding met jezelf erg in de weg. Door hier meer inzicht in te krijgen, kun je meer ruimte creëren in die maskers zodat je er niet langer mee vergroeid hoeft te zijn (want zo gaat dat op den duur, je vergeet dat het ”slechts” een masker is en je het ook af kunt zetten).
Ik vertel je ook hoe zo’n masker energetisch en fysiek doorwerkt en wat de impact daarvan is, welke verschillende soorten maskers er zijn, wat je kan doen om niet langer te lijden door je masker of patroon en hoe je meer zelfleiderschap kunt ontwikkelen.
De training is geschikt voor iedereen die meer inzicht wil in het eigen gedrag en wil werken aan persoonlijke ontwikkeling. Zeker interessant wanneer je merkt dat bepaalde patronen steeds terugkeren in je leven of je problemen dan wel uitdagingen ervaart in het contact met anderen.

Praktisch

De training bestaat uit 3 online bijeenkomsten van 2,5 uur en tussendoor krijg je via de mail theorie en opdrachten en oefeningen. Tijdens de trainingsbijeenkomsten geef ik uitleg, kun je al je vragen stellen en doen we lichaamsgerichte oefeningen. De data zijn: 2, 9 en 16 maart van 13.30 tot 16.00 uur.

De training kost 145,- en is exclusief BTW voor ondernemers en voor wie zakelijk deelneemt, wil je als particulier deelnemen dan is het inclusief BTW.

Wil je meedoen of heb je nog vragen? Bel of mail me dan, ik vertel je er graag meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.