De invloed van yin en yang

Iedereen kent het symbool voor yin en yang en je weet ongetwijfeld wel iets over de betekenis ervan. Wat lang niet iedereen weet, is hoe enorm veel impact yin en yang hebben op….alles! En hoe je zelf bewuster kunt omgaan met jouw yin en yang energie.

Behalve een onbalans in de energie in het algemeen, kun je ook een onbalans in yin en yang energie hebben, wat ik regelmatig bij cliënten zie. In dit artikel deel ik wat basiskennis met je (hoewel dit een complex en veelomvattend thema is waar je gerust een heel boek aan kunt wijden…)

Tegenpolen die niet zonder elkaar kunnen

Yin en yang zijn energie, zoals alles energie is. Je zou kunnen stellen dat de universele levensenergie die overal om ons heen is en waar alles uit voort komt en weer naar terugkeert, zich manifesteert op twee manieren. De begrippen yin en yang komen uit het oude China: yin staat voor de vrouwelijke uitdrukking van levensenergie en yang voor de mannelijke uitdrukking van levensenergie. Yin staat voor het zwarte, onzichtbare licht (verstopt in de schaduw) en yang voor het witte, zichtbare licht (verlicht door de zon). Yin en yang lijken tegengesteld aan elkaar, maar vullen elkaar aan. Als je naar het yin en yang symbool kijkt, zie je dat zwart en wit in elkaar overlopen en beiden onderdeel zijn van elkaar.

Deze vorm van dualiteit zien we in alles in het leven terug. Er is altijd zowel licht als donker, goed en slecht etc. Het hoort bij de stroom van het leven. Yin en yang zijn de twee energieën die alles, werkelijk alles in onze wereld vormgeven. Dus ook onszelf en daarom is het interessant om daar het één en ander over te weten.

Allereerst stroomt door iedereen zowel yin als yang energie. Als vrouw is mijn fysieke verschijningsvorm yin, maar ik heb tevens een onzichtbare yang energie in me. En voor mannen geldt dat uiteraard andersom.

Yin en yang voelen zich tot elkaar aangetrokken terwijl ze wezenlijk van elkaar verschillen. Ze bestaan niet los van elkaar en zijn altijd in een dynamiek van uitwisseling. Hoewel ze zich dus uitdrukken als vrouwelijk en mannelijk, gaat het niet om sekse, het gaat veel verder dan dat. En hoewel ze niet compleet vast te leggen zijn in definities, geef ik toch wat voorbeelden voor de duidelijkheid.

Yin wordt gerelateerd aan passieve energie, het staat voor ontvangen, onbewust weten, naar binnen gekeerd, voelen, stilte, het hoort bij de buik en de elementen water en aarde. Zo is bijvoorbeeld een rustig restaurant met zachte, ontspannende muziek meer yin. En ook een retraite, meditatie, zachte en rustige kleuren zijn yin energie. Yang wordt gerelateerd aan actieve energie, aan doen, naar buiten gekeerd, het is gevend, bewust onwetend, staat voor denken, drukte en hoort bij het hoofd en de elementen vuur en lucht. Denk aan een hippe cocktailbar met luide tropisch klinkende beats, of boksen, autoraces en felle knalkleuren. Allemaal yang energie.

Het hart als centrum waar alles samenkomt

Terug naar de energie in jezelf. Yang stroomt als energie door de rechterkant van het lichaam maar door de linkerhelft van je brein! En yin stroomt dus door de linkerkant van je lichaam en de rechterhelft van je brein. Als je kijkt naar de chakra’s, zie je daar ook yin en yang energie: bepaalde chakra’s zijn meer yin, andere meer yang. Ik wil even focussen op het borstgebied. Want dit is een interessant en belangrijk gebied. In fysiek opzicht, maar ook in emotioneel en spiritueel opzicht. Hier zetelt bijvoorbeeld je intuïtie. Hoe zit het hier met yin en yang?

In het centrum van je hart komt alles samen. Yin en yang treffen elkaar hier tussen links en rechts maar ook boven en beneden. Laat ons hart nou vier holtes hebben: de linker- en rechterhelft hebben elk een kamer en een boezem. Je zou kunnen zeggen dat door die verbinding tussen boven en onder, hemel en aarde hier met elkaar worden verbonden. Zo vormt het hartchakra de verbinding tussen de lagere, meer aardse chakra’s en de hogere chakra’s. Dit gebied gaat over je eigen pad volgen, trouw zijn aan jezelf, aan je ware natuur. Enerzijds heb je een goede aarding nodig en anderzijds een goede connectie met boven; met het universum, de universele levensenergie, god, de bron of hoe je het wilt noemen.

Het is ook het centrum van je intuïtie en je emoties. Dit zijn twee thema’s die een belangrijke rol spelen in mijn healing en coaching en ik zie hier vaak een onbalans. Als je yin en yang in je hartcentrum in balans zijn, sta je niet alleen goed in contact met je intuïtie, die je altijd de weg wijst, maar ben je tevens in staat om je emoties te voelen en op een gezonde manier te uiten. En eerlijk is eerlijk, de meeste mensen (zeker in de westerse wereld) hebben moeite met het voelen en uiten (op een gezonde, effectieve manier) van emoties. De meesten van ons hebben dit niet geleerd als kind, integendeel: we kregen al vroeg te horen dat we niet boos mogen zijn, niet mogen huilen etc. En dat zorgt voor spanning en onbalans in dit centrum. Wanneer je emoties (langdurig) onderdrukt, ben je onvrij in je emoties en dat beperkt je enorm in alles. Je kan het fysiek voelen als druk, spanning, maar ook gevoelens van wantrouwen, eenzaamheid, verdriet of onverschilligheid kunnen het gevolg zijn. En als je niet goed in contact staat met je intuïtie, is het een stuk lastiger om je eigen pad te volgen en te doen wat goed is voor je ziel. Je hoofd zal het dan maar al te graag overnemen. En die geeft heel andere boodschappen af.

Balans

Hoe staat het met jouw balans in dit gebied? In hoeverre sta jij in contact met je intuïtie en kun je je emoties op een gezonde uiten?  Om dit gebied wat meer in balans te krijgen, is het allereerst goed om  balans te houden in zijn en doen. En daar gaat het vaak al mis, omdat we vaak teveel aan het doen zijn. Ik herken in mezelf regelmatig een soort ”strijd” tussen doen, actie en zijn, voelen.  Yang versus yin. Mijn hoofd zegt het één, mijn gevoel zegt wat anders. Ken je dat?

Dit vraagt simpelweg om bewustzijn; sta hier eens bij stil, hoeveel procent ben je aan het doen en hoeveel procent blijft over voor zijn? In hoeverre word jij bestuurd door yin energie en in hoeverre door yang energie? En wat brengt het je? Vreugde, stress, plezier? Vaak is het een kwestie van meer bewust ”zijn”. We zijn tenslotte human beings, geen human doings. Neem de moeite om goed te voelen waar je wel bij vaart: is het echt tijd voor actie of moet je nog even wachten?

Tot slot is het van groot belang om aandacht te geven aan je emoties, ze zijn er niet voor niets. Neem ze waar, kijk ernaar, voel ze.  Ook de minder prettige, juist die. Hier heb ik al vaker over geschreven.

Tot zover over yin en yang. Er valt nog heel veel meer over te vertellen, maar voor nu is het interessant jezelf af te vragen in hoeverre jij je bewust bent van jouw yin en yang energie en de invloed hiervan op jou?

Ik ben benieuwd naar je ervaring!

Misschien ervaar je dat je energie niet helemaal in balans is. Een healing kan je dan helpen. Of als je merkt dat je moeite hebt met het volgen van je eigen pad, in contact zijn met je intuïtie of omgaan met je emoties, dan kan een combinatie van healing en coaching je hierbij helpen. Neem gerust contact op, dan kijken we samen wat het beste past bij je vraag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.