De kern van alles

”Je kan van alles bereikt hebben in deze wereld, maar als je niet leeft vanuit het contact met je diepste zelf zul je heel snel frustratie, teleurstelling en een bepaalde vorm van onbehagen of lijden ervaren, ondanks alles wat je hebt bereikt.” 

– Eckhart Tolle

En dit is precies wat we zien in onze huidige realiteit. Veel mensen zijn nooit tevreden, ze willen altijd meer, het moet altijd beter of sneller. En dat gaat ten koste van henzelf, anderen, de natuur, de aarde. Wat daar aan ten grondslag ligt, is het ontbreken van een gezonde verbinding met je essentie. Onnatuurlijk gedrag ontstaat  doordat de connectie met de natuurlijkheid mist.

De basis

Mensen vragen weleens aan mij: ”waarom is het zo belangrijk om verbonden te zijn met je ware natuur, je essentie? Daar kan ik ene heel verhaal over houden, maar het komt neer op dit: het is de kern van alles, het is je basis.

Wanneer je goed verbonden bent met jouw essentie, wat jouw ware natuur is (bewustzijn, licht, liefde, vrede), dan sta je stevig. Je bent in contact met je gevoelens en emoties, zonder dat je eraan vasthoudt of erdoor wordt overspoeld. Je ervaart een innerlijke kalmte, een alles-is-goed-gevoel. Je verliest je niet in je gedachten, je blijft staan als het moeilijk wordt omdat je vertrouwen hebt. Je bent minder gevoelig voor en minder afhankelijk van wat er in de buitenwereld gebeurt. Oordelen, meningen, overtuigingen, machtsspelletjes van anderen, je bent je bewust van al deze triggers en laat ze simpelweg door je heen gaan. Je weet dat het niet van jou is, je kan onderscheid maken tussen waar en onwaar, tussen wat van jou is en wat van de ander is. Je hebt een helder contact met je intuïtie, je hart is open en je voelt, los van wat er in de buitenwereld gaande is, een diep vertrouwen en liefde. En ook als het allemaal tegenzit, kun je snel terugkeren naar die essentie. Het is de basis, je fundament. Alle contacten die je aangaat in de buitenwereld, echt alle, starten bij het contact dat jij met jezelf hebt.

Wanneer die verbinding er niet is of zwak, ben je dus erg gevoelig voor wat er in de buitenwereld gebeurt en voor je het weet ben je een speelbal van anderen of de omstandigheden. Je bent erg afhankelijk van die buitenwereld en wat daar gebeurt. Zo wordt het lastig om te voelen wat van jou is, wat jij echt ten diepste wil of nodig hebt bijvoorbeeld. En ja, als je zo uit je centrum bent geraakt, dan is het nooit goed of goed genoeg. Dan ben je nooit tevreden en ga je maar door, over grenzen.

Wat staat die verbinding in de weg?

Ik heb het vaak gezegd en ik geloof het heilig: als meer mensen bereid zouden zijn te werken aan een goede, stevige verbinding met hun essentie, zouden we een totaal andere, veel leukere wereld hebben. Er wordt nog altijd onderscheid gemaakt tussen de mens en de natuur. Onzin natuurlijk, want wij mensen zijn natuur. We kunnen alleen maar de vreselijke dingen doen die we elkaar aandoen (mensen, dieren, natuur, allemaal hetzelfde) omdat we zo godsgruwelijk ver verwijderd zijn van onze ware natuur.

Wat kan je doen om te zorgen voor een stevige verbinding?
Laat ik beginnen met wat die verbinding doorgaans in de weg staat.

1. Altijd maar bezig zijn. Veel mensen zijn altijd druk, ze staan altijd AAN. Daartoe worden we enorm uitgedaagd door onze manier van leven. Dat is onnatuurlijk en wordt bovendien vaak (onbewust) gebruikt als een vlucht. Als je altijd maar bezig bent, hoef je niet stil te staan bij je gevoelens, emoties, gedachten of je ronduit ongezonde gedrag of ellendige situatie.

2. Te weinig alleen-tijd. Ja, wij zijn sociale wezens en toch heeft ieder mens ook tijd alleen nodig. Misschien wel juist degenen die dat zo moeilijk vinden. Tijd alleen en dan ook graag zoveel mogelijk in stilte, is nodig om los te komen van alle ruis en om contact te maken met jezelf. We worden altijd beïnvloed door onze omgeving, voor de zuiverheid is het goed regelmatig alleen te zijn.

3. Te veel onnatuurlijkheid. Dit is eigenlijk de kern, 1 en 2 hebben hier ook mee te maken. Onze hele samenleving is onnatuurlijk, tegennatuurlijk zelfs dus dit is een lastige. Ik bedoel hier (naast punt 1 en 2) te weinig tijd in de natuur doorbrengen, teveel zitten, teveel achter de pc, te veel werken, te weinig ontspannen, om de haverklap op je smartphone loeren, kant-en-klare maaltijden eten of überhaupt veel bewerkte voeding nuttigen, veel tv kijken, te weinig echt fysiek contact in real life, die ontelbare apps die er zijn, al die technologische snufjes waarvan we ons vaker mogen afvragen: is dit echt een bijdrage? Wees eerlijk naar jezelf: hoeveel natuurlijk dan wel onnatuurlijk gedrag laat je zien? Welke gewoonten zijn helemaal niet zo natuurlijk en gezond?

4. Onverwerkte emoties en trauma. In een wereld waar we rationaliteit op een voetstuk plaatsen terwijl we emotionele wezens zijn, is het niet gek dat er zoveel mensen rondlopen met onverwerkte emoties. En dat betekent niet automatisch dat er sprake is van een trauma, maar vaak genoeg is dat wel het geval. We leven in een wereld vol trauma, als het niet wordt verwerkt wordt het overgedragen naar de volgende generatie.

5. Een dominante innerlijke criticus. We hebben allemaal zo’n innerlijke etterbak of heks, maar bij sommige mensen is deze wel heel sterk aanwezig. Die criticus is gewoon een bangerik en speelt graag op safe, gebaseerd om wat vroeger wellicht handig was maar wat je in je volwassen leven vaak in de weg staat en bij je essentie weg houdt. Het zorgt ervoor dat je vooral aanwezig bent in je hoofd en niet zozeer in je lijf en een gezond lichaamsbewustzijn is nodig voor een stevige verbinding met je kern.

In hoeverre is dit herkenbaar voor jou ?
Kan jouw verbinding met je essentie beter of heb jij al een stevig fundament? Zo ja, good for you! En ik hoor graag hoe je daar bent gekomen, laat gerust een reactie achter onder dit blogbericht.


Nu je dit weet, weet je dus ook wat je kan doen om jouw verbinding met jouw ware natuur te verbeteren mocht dat nodig zijn. En als je daar hulp bij wil, ik begeleid je graag met een individueel traject van coaching en energetisch werk: Thuiskomen in jezelf Wil je begeleiding voor langere termijn dan is mijn jaartraject geschikter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.