Dit kan niemand jou afnemen. Nooit.

In de Chinese geneeskunde en in de Qigong draait alles om energie, ook wel Qi genoemd. Energie is de essentie van al het leven. Het is overal, in onszelf en om ons heen. Gezondheid wordt dan ook bezien vanuit de energie. Wanneer je gezond bent, heb je voldoende Qi tot je beschikking die vrij kan stromen. Bij ziekte is er een blokkade, er is een onbalans in de energie.

In mijn sessies werk ik met deze levensenergie en spoor ik blokkades en onbalans op, om deze vervolgens te verhelpen. Waarbij ik het zelfhelend vermogen van de client een zetje geef, ik optimaliseer dit vermogen als het ware. Want uiteindelijk heelt de client zichzelf via dat fantastische zelfhelend vermogen.

Je hebt zelf invloed

Je kan zelf echt heel veel doen voor je gezondheid door te zorgen dat je Qi goed kan blijven stromen. Stress hebben we allemaal, belangrijk is dat je die stress kan verwerken. Stress activeert je sympathische zenuwstelsel wat o.a. leidt tot snellere ademhaling, verhoogde hartslag en spierspanning, afgifte adrenaline en cortisol. Je bent volop in de vecht- en vluchtmodus. Beweging en een goede, diepe ademhaling helpen om die stress te verwerken en je parasympatische zenuwstelsel te activeren, dat zorgt voor ontspanning en herstel. Waardoor je energie weer goed kan stromen door je hele lijf.

Stress heeft natuurlijk alles te maken met angst. En boy oh boy, wat zitten we daar middenin momenteel. Alle onrust en waanzin en onrecht, de stress die dat geeft. We worden steeds weer in die overlevingsmodus gepusht door alle negatieve berichtgeving en onzinnige maatregelen. Dat is heel erg slecht voor onze gezondheid.
Ik zeg dit niet om je bang te maken, maar om je bewust te maken. Wees je ervan bewust wanneer je angst voelt, wees je ook bewust van waar je naar luistert of kijkt, welke informatie je tot je neemt.

Emotioneel in balans blijven

Emoties goed hanteren is óók noodzakelijk om je energie te laten stromen. D.w.z. dat je ze niet onderdrukt, maar verteert. En dat is niet zo makkelijk…van angst of verdriet of schaamte willen we liefst zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Momenteel heeft angst veel mensen te pakken, ook ik voel regelmatig sterk de angst, en het slechtste dat we kunnen doen, is deze angst negeren of proberen te onderdrukken. Weg vluchten door afleiding te zoeken of door de angst te projecteren op anderen, wat nu sterk gebeurt (aangewakkerd door “onze” zogenaamde minister van gezondheid..) en wat ook een vlucht is. Want wanneer je de ander de schuld geeft van jouw angst en ellende, ben jij er (voor even) van af. Je maakt de ander verantwoordelijk dus hoef jij niets meer. Het is een illusie.

De crux is dat emoties nu juist alleen verdwijnen door er doorheen te gaan. Voelen wat je voelt, met je aandacht erbij blijven en goed blijven ademen. Dat helpt. Verleg je focus van buiten naar binnen. Check je binnenwereld, blijf ademen, voel en accepteer wat je voelt. Word als het windstille centrum in de orkaan. Zelf pas ik dit dagelijks toe, zeker nu. En natuurlijk is het goed om dingen te doen die jou energie geven en die jouw energie voeden. Of dat nou yoga is of lezen of tuinieren of iets bouwen met lego. Ik noem maar wat:) O, en humor helpt ook trouwens want lachen is gezond luidt het gezegde en dat klopt.

Zorg goed voor jezelf, want er is niemand die dat voor jou doet, zei mijn moeder vroeger eens.
Waarheid als een koe. We zijn zelf verantwoordelijk en niemand anders. We zullen het zelf moeten doen.

Meer weten over energiemanagement en hoe mijn coaching je kan ondersteunen in het beter zorgen voor jezelf? Want hoewel je het zelf moet doen, mag je natuurlijk altijd hulp erbij vragen. Neem contact met me op en dan bespreken we samen de mogelijkheden.

En onthoud, we hebben niet overal invloed op, wat er nu gebeurt daar hebben we niet om gevraagd. Maar hoe we ermee omgaan, wat er binnenin ons gebeurt, daar hebben we nog altijd wel zelf invloed op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.