Een alternatief voor wilskracht

Al zo’n zeven maanden hebben we nu te maken met het coronavirus en alles daar omheen. Deze crisis, die ons allen op allerlei vlakken raakt, doet een groot beroep op onze wilskracht. Dat merken we allemaal wel, denk ik.
Het is heel logisch dat we onze wilskracht aanboren, dat gaat vol automatisch. Net als dat we hierdoor linea recta in onze overlevingspatronen schieten. De neiging is om direct down the rabbit hole te gaan :). Niet handig, maar zo gaat dat.

Over wilskracht gesproken: daar is op zich niks mis mee, sterker nog: dat is heel handig en je kan er soms bergen mee verzetten! Echter, langere tijd op wilskracht leven, zoals dat nu gebeurt, kent ook vervelende nadelen. Sterker nog, het brengt risico’s met zich mee want het is op den duur schadelijk voor je gezondheid.

Een groter risico dan het virus zelf: uitputting

En dat blijkt wel. Voor corona was burnout al een groot probleem en dat is nu alleen maar erger geworden. Veel mensen lopen op hun tandvlees. De stressklachten nemen hard toe. In de media verschijnen om de haverklap berichten over de toename van mensen psychische problemen e.d.

Dat vind ik niet zo gek, wel heel alarmerend. We leven en werken al een hele tijd op een onnatuurlijke manier en juist nu er een wereldwijd virus rondwaart dat ons immuunsysteem aanvalt, waardoor het extra belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en aan je gezondheid te werken, juist nu lopen we een extra gezondheidsrisico. Door vol op onze wilskracht te varen putten we onszelf nog verder uit. Wat dus automatisch gaat omdat we nu eenmaal in de overlevingsstand zitten, hoewel het ook wel wordt aangemoedigd. Doorgaan, nooit opgeven, niet klagen en hard werken. Dat zit toch wel in onze cultuur. En dat is dus juist het tegenovergestelde van wat we nu nodig hebben.

Het kan gelukkig anders en dat moet ook, anders vallen er straks zoveel mensen om in o.a. zorg en onderwijs maar ook elders, waardoor de problemen nog veel groter worden.
Er is een gezonder alternatief voor wilskracht en we kunnen daar allemaal gebruik van maken. Alleen weet niet iedereen van het bestaan ervan af hoe je dat doet.

Daarom geef ik hierover op 30 oktober van 13.30 uur tot 16.00 uur een online workshop Van wilskracht naar innerlijke kracht, voor iedereen die nu vol op wilskracht handelt en meer wil weten over de nadelen hiervan en wat dan het alternatief is en vooral, hoe je daar komt.

Interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid en vitaliteit, maar speciaal voor al die professionals met een groot doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel, want zij lopen het grootste risico op uitval.

HIER lees je meer over de workshop en kan je je ook meteen aanmelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.