Ga jij er nu echt eens werk van maken? Maar dan echt!

Het werkende bestaan is voor mij al een maand geleden weer begonnen. Eerlijk is eerlijk: het kostte wat moeite in het begin, maar daarna zat ik er al snel weer helemaal in. Ik heb dan ook heel leuk werk…

De vakantie is voor velen het moment om eens even lekker uit te rusten en bij te komen. Het hele jaar hebben we hard gewerkt en zijn we druk geweest met nog allerlei andere dingen, dus we zijn wel toe aan even niets moeten en lekker genieten.

Vooral dat niets moeten en je in een andere omgeving bevinden, dat doet het em voor mij. En natuurlijk…de zon! Het Nederlandse klimaat is niet echt aan mij besteed, dus zodra ik op een zonniger bestemming ben aanbeland, kan de lol voor mij niet op en ben ik helemaal in mijn element.

Bijzonder toch wat zo’n andere omgeving met je doet. Alles is nieuw en onbekend, je kijkt met een frisse blik. Het weer is beter (afhankelijk van je bestemming uiteraard) dan thuis en er zijn geen afspraken en geen constante stroom van mail en telefoontjes.

vakantie ontspannen

Op vakantie hebben we alle tijd en niks moet, alles mag. Dat helpt om te ontspannen en in die ontspanning kunnen we ons bewust worden van bepaalde patronen. Patronen die niet (meer) voor ons werken en waar we wel vanaf willen. En dus besluiten we terstond we dat we voortaan meer gaan sporten, vroeger naar bed gaan, minder vaak op onze mobiel kijken of wat dan ook.

En door die ontspanning, doordat de dagelijkse routine wegvalt, beland je als het ware in een andere staat van bewustzijn, waardoor je ook makkelijker daadwerkelijk uit die patronen kan komen. Zo heb ik op vakantie bijvoorbeeld geen aandacht besteed aan social media en ik heb het totaal niet gemist. Dat is nu wel anders…

Als ik op vakantie ben kijk ik nooit tv en dat bevalt me al jaren heel goed. En toch, als ik dan weer thuis ben, gaat dat ding al snel weer aan. En voor ik het weet kijk ik bijna elke avond het journaal en zeg nou zelf: daar word je meestal niet blij van en ook niet heel veel wijzer..(veel van hetzelfde nieuws dat je eerder op de dag al hebt gehoord of gelezen).

geen tv

Wat is dat toch? We nemen ons voor om het na de vakantie echt anders aan te pakken. Maar eerlijk is eerlijk: hoe vaak lukt dat nou? Want in de waan van alledag is het niet makkelijk om de dingen anders aan te pakken. Voor je het weet, verval je weer in je oude patronen. Hardnekkige dingen hoor, die patronen…

Op vakantie heb ik met mijn vriend afgesproken dat we thuis vaker een avond de tv uit laten. Dat we vaker een muziekje opzetten en een boek pakken of een goed gesprek voeren. Al dan niet met een kopje thee of een glas wijn.

Kortom: we hebben afgesproken dat we meer en anders gaan ontspannen, zodat we nog meer genieten. En dat houden we nu al bijna een maand heel goed vol kan ik je vertellen. We houden elkaar ”accountable’ zoals dat heet en dat helpt enorm. Samen is het makkelijker, we houden elkaar aan onze afspraak.

Wil je echt je gedrag veranderen, dan is het handig en nodig om te weten waarom je doet wat je doet. Waar komt het patroon vandaan, wat zit er werkelijk achter? Vaak willen we een bepaald gevoel uit de weg gaan (yep, herkenbaar) of vinden we dat we van alles moeten (yep, heb ik ook last van). Dat kan best confronterend zijn, maar bewustwording is wel een eerste en noodzakelijke stap.

Vervolgens is het nodig dat je weet hoe je het anders kan doen. Wat je concreet kunt doen om dingen anders aan te pakken en dat ook vol te houden.

try something new

Nu gaat het bij mij om redelijk simpele dingen, je kan ook tegen ”grotere” kwesties aanlopen. Dat je bijvoorbeeld diep ongelukkig wordt van je werk. Of dat je jezelf steeds opoffert voor anderen en jezelf tekort doet.

Hoe is dat voor jou? Misschien ben jij op vakantie ook tegen het een of ander aangelopen? Zijn er bepaalde patronen in jouw leven waar je vanaf wilt, zoals altijd maar iedereen willen pleasen? Heb jij je ook voorgenomen om de zaken anders aan te pakken. Ik ben benieuwd hoe het nu gaat: hou je je nog aan je goede voornemens of ben je al weer terug gevallen in het oude, vertrouwde?

Als dat laatste het geval is: troost je, je bent niet de enige. Weet dat het veel wilskracht en tijd kost om te veranderen. Onze hersenen zijn namelijk helemaal niet zo dol op verandering, die laten het liever bij het oude. Op korte termijn kost veranderen je veel energie en vaak komt er ook wel wat frustratie bij kijken, op lange termijn levert het je echter veel op. Begin daarom met kleine stappen en doe het samen als dat mogelijk is. Want in je eentje kan het flink aanmodderen zijn.

Goed nieuws: als het om iets gaat dat echt vanuit jou zelf komt en dat je heel graag wilt (i.p.v. iets dat van jezelf moet en voelt als een verplichting; ”ik moet stoppen met roken, want roken kan echt niet meer”), iets dat eigenlijk een diepe wens is of als de ”pijn” van het oude gedrag groot genoeg is, dan is de kans groter dat het je gaat lukken.

Nog enkele tips:

  • Formuleer je wens positief. Dus niet: ”ik wil niet meer altijd maar ja zeggen”, maar: ”ik wil voortaan nee zeggen als ik nee voel”.
  • Stel een helder, concreet doel dat niet te groot is. Bovenstaand voorbeeld is beter dan bijvoorbeeld ”ik wil voortaan zelf sturing geven aan mijn leven”. Dat is te groot.
  • Zie het eindresultaat zo helder mogelijk voor je, visualiseer het.
  • Maak een plan, schrijf het op en voer het uit. Alleen maar een voornemen hebben is niet genoeg, dus kom in beweging.

Mocht jij het gevoel hebben dat er meer in je zit dan er nu uitkomt, dat je je teveel laat leiden door wat anderen vinden in plaats van wat jij zelf vindt en wilt en mocht je daar nu helemaal klaar mee zijn, dan help ik je graag om voortaan zelf sturing te geven aan je leven en dat ook daadwerkelijk vol te houden.

De keuze is aan jou: wil je vanaf de zijkant blijven toekijken hoe jouw leven zich ontvouwt of ga je nu eindelijk jouw podium betreden en de hoofdrol in je eigen leven spelen?

Ga je de sprong wagen?

Ik benieuwd wat je kiest, ik hoor het graag!

succes i did it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.