Het is uiteindelijk allemaal een kwestie van energie

Alles is energie. Albert Einstein zei het al in de vorige eeuw en hij wist waar ie het over had. Inmiddels is het vrij gewoon om te spreken over energie en snappen mensen over het algemeen wel dat je het niet hebt over energie in de zin van elektriciteit. Voor sommige mensen is het nog steeds wat vaag of zweverig, maar als ik dan in gesprek met ze ga, blijkt het helemaal niet zo vaag als ze dachten. Iedereen voelt immers energie, alleen is niet iedereen zich daar zo bewust van. Vaak weten mensen ook niet goed wat ze voelen. Dat maakt het ongemakkelijk.

Het hangt in de lucht..

We kennen allemaal wel het voorbeeld dat je op zoek bent naar een huis. Bij het ene huis maakt je hart en sprongetje en voel je: ”Oh ja, fijn, leuk!” en bij het andere huis voel je meteen:” Oei, dit voelt zwaar, niet fijn”. Dat is energie. Of dat je aanbelt bij vrienden en ze doen lachend de deur open, maar jij voelt dat er iets niet klopt. Want wat blijkt: vlak voor jij aanbelde hadden ze nog knallende ruzie. Die energie hang nog in de lucht en jij hebt dat opgepikt.

Vaak staan we hier niet zo bij stil. We weten eigenlijk over het algemeen vrij weinig van hoe energie werkt. Dat is jammer, want het is zo belangrijk. Het is alles, want alles is immers energie! Wij zijn energie, het hele leven, planten, dieren, alle materie, het universum, alles bestaat uit energie en alles staat met elkaar in verbinding en heeft dus invloed op elkaar.

Als ik aan cliënten vraag hoe het met hun energie is gesteld, kunnen ze daar meestal goed antwoord op geven. Ze hebben voldoende of te weinig energie, meestal het laatste. Nu is het niet zo dat als je weinig energie hebt, dit voor altijd is. Je hebt niet een bepaalde hoeveelheid gekregen bij je geboorte waar je het mee moet doen. De universele levensenergie is om ons heen en stroomt door ons heen. Gelukkig kun je jezelf hieraan opladen en iedereen heeft toegang tot die bron, hoe fijn is dat!

Het stroomt….in meer of mindere mate

Nou is het wel zo dat je toegang daartoe beperkt kan zijn, omdat je niet goed de energie kunt opnemen en verwerken. Vaak is er sprake van vervuiling of ophoping van vastgezette energie in je systeem. De energie kan dan niet vrij stromen en dat is precies wat energie wil: vrij kunnen stromen. Nu hebben wij in de westerse wereld allemaal verstoringen in ons energieveld, wat alles te maken heeft met onze manier van leven, waarbij we mijlenver afstaan van onze ware natuur. Het is helaas wat het is. Gelukkig kun je ook daar wat aan doen. Er zijn verschillende dingen waar je aan kan werken, bijvoorbeeld aan je bewustzijn.

Energie is trilling en kent allerlei frequenties. Energie van gelijksoortige trilling trekt elkaar aan. Emoties zijn ook energie en elke emotie kent z’n eigen frequentie. Je hebt emoties met een lage trilling, zoals schuld, schaamte en woede. Vreugde en liefde hebben een hogere trilling. Niet alleen emoties, ook gedachten, overtuigingen hebben een eigen frequentie. Je kan je voorstellen dat hoe je je voelt, hoe je in het leven staat, in welke bewustzijnstoestand je je bevindt nogal uitmaakt. Want het heeft allemaal invloed op elkaar. Hoe jij je voelt, wat je denkt, dat straal je uit en trek je aan.

Stel dat je, vanuit wat je ooit hebt meegemaakt, veel angst voelt en met het nodige wantrouwen in het leven staat. Je zit dan op een lagere frequentie en die zendt je uit. Je zult dan energie en dus mensen, situaties aantrekken met een gelijke of vergelijkbare  frequentie. Je kan je voorstellen dat het anders is wanneer je de wereld tegemoet treedt vanuit vertrouwen en je een hoopvol, positief mensbeeld hebt.

Jij creëert je eigen realiteit

Simpel voorbeeld: ‘s ochtends stap je met je verkeerde been uit bed. Zodra je wakker bent, heb je al geen zin in de dag en je voelt het al aankomen. Vervolgens loopt de hele dag loopt van alles in de soep.

Je creëert dus met je energie, je eigen realiteit. Het is jouw eigen energie die jouw realiteit (mede) bepaalt. Als je daar goed over nadenkt, wat voor consequenties dat heeft, dan is dat wellicht even schrikken.

Aan de andere kant, je hebt dus ook de mogelijkheid om in positieve zin verandering te creëren. Door je trilling te verhogen en daarmee een andere realiteit voor jezelf te creëren. En dit kun je doen door aan je bewustzijnstoestand te werken. Door heel eerlijk naar jezelf te kijken hoe jij in het leven staat, welke emoties en gedachten op bepaalde aspecten van het leven (werk, gezin, familie, relaties) de boventoon voeren.

Ik heb op kantoor een kaart staan afkomstig uit een card deck van Gabrielle Bernstein met deze tekst:

”My outer experiences are a reflection of my internal condition”.

Die staat er niet voor niks, want ik geloof zeker dat dit zo is en ik merk het ook steeds sterker. Vooral wanneer dingen niet zo lekker lopen, dan weet ik dat ik bij mezelf te rade moet gaan. Ik werp dan mijn blik naar binnen en dan wordt me al snel duidelijk dat ik het onbewust zelf heb aangetrokken. Doordat er ergens in mij nog onvoldoende vertrouwen is in iets bijvoorbeeld, er nog oude, belemmerende overtuigingen zitten. Werk aan de winkel dus!

Daarom is het zo belangrijk om tijd te nemen en aandacht te besteden aan hoe je je voelt. Hoe je innerlijke gesteldheid is. Dat je tijd neemt om te zijn, i.p.v. de ene actie na de andere te doen, zoals we toch gewend zijn te doen. Dan creëren we vaak, onbewust, meer van hetzelfde en heel vaak is dat niet wat we echt willen.

Is het echt zo eenvoudig? vraag je je wellicht af. Ja en nee. Het is geen toverkunst en het is ook niet zo dat je met enkel positieve gedachten in één klap je dromen realiseert. Het ligt iets genuanceerder, maar dat is teveel stof voor één artikel, want er is zoveel te vertellen over dit onderwerp!

Vraag aan jou: Hoe bewust ben jij je van jouw energie?

En hoe ga jij ermee om? Creëer jij met jouw energie de realiteit die je wenst of focus je vooral op dat wat je niet wilt? Zoals de meesten van ons, dus schaam je vooral niet als dat het geval is.

Als je wilt werken aan jouw energie, als je bijvoorbeeld oude energie die je niet langer dient, wilt opruimen, dan kun je een energetische coachingssessie aanvragen waarin we hiermee aan de slag gaan. Er is van alles mogelijk, schroom niet om contact op te nemen en je vragen te stellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.