Hierin kunnen wij vrouwen nog iets van mannen leren

Ik stond eens in de rij bij de kassa in de supermarkt. Op zich al niet mijn hobby, ik had ook nog eens niet bepaald een topdag. Ik voelde me niet zo fit, een beetje kwakkelend, je kent het wel. En toen ik aan de beurt was en enigszins in gedachten verzonken mijn boodschappen in het karretje plaatste, zei het meisje achter de kassa: ”Wat heeft u een prachtige sjaal om, dat staat u echt heel goed!”

Die had ik niet aan zien komen, dus ik was verrast. Aangenaam verrast, dat wel. Enerzijds voelde ik me wat ongemakkelijk, aan de andere kant voelde ik dat het me goed deed. Het fleurde me op. Gelukkig wist ik er een ”dank je wel” uit te krijgen, wel gemeend ook. Er zijn momenten geweest dat ik minder goed wist te reageren op een compliment..

Dat doet een mens goed!

Wat is dat toch met complimenten? Het is zo fijn om een compliment te geven of te ontvangen, toch gaan we daar naar mijn mening nog te bescheiden mee om. Sowieso vind ik dat we elkaar veel te weinig complimenten geven. Vaak ligt de focus vooral op dat wat (nog) niet goed gaat, dat wat beter kan.

Nu heeft ons brein een voorkeur voor het negatieve, heel jammer is dat. Dat heeft nog te maken met de oertijd, toen het gevaar overal was (sabeltandtijgers en zo..) en het een kwestie was van letterlijk zien te overleven. Je zou kunnen zeggen dat ons brein nog steeds in die overlevingsmodus staat en we hierdoor nog steeds de neiging hebben vooral te focussen op mogelijk gevaar.

Daar kun je zelf gelukkig wel wat aan doen. Er zijn genoeg dingen die goed gaan, er is altijd wel iets positiefs te ontdekken, het is de kunst anders te gaan kijken.

Hoe fijn is het niet om te horen dat je een geweldige prestatie hebt geleverd of dat iemand het prettig vindt om met jou samen te werken? Dat geeft niet alleen een fijn gevoel, het is een boost voor je zelfvertrouwen en humeur en komt de samenwerking ten goede.

Een compliment ontvangen

Dat is, als je een compliment tenminste kunt ontvangen. Een compliment geven is één ding, er één ontvangen is een tweede. Als er dan eens een compliment wordt gegeven, blijkt het voor velen nog een hele kunst om dat compliment echt te ontvangen.

Vooral voor vrouwen, zo heb ik geconstateerd. Ik merk het aan mezelf en zie en hoor het om me heen bij andere vrouwen. Wij vrouwen voelen ons al snel ongemakkelijk wanneer we een compliment krijgen. We geven of meteen een compliment terug of we zwakken het af. Of erger nog, we doen het helemaal teniet. Compliment: ”Die bijeenkomst heb je goed georganiseerd”. Reactie: ”Maar het geluid was slecht en er waren maar 20 deelnemers!”.

Laatst nog kreeg ik een compliment over een training die ik had gegeven. Ik heb dan de neiging om iets te zeggen over de groep, dat die toch echt heel fijn was en goed heeft meegewerkt. Al is dat zo, dat doet niets af aan het feit dat ik het goed heb gedaan. Dat weet ik gelukkig wel, toch moet ik mijn best doen om niet meteen mijn mond open te doen en het compliment te ontkrachten.

Of wat dacht je van deze, een heel andere situatie. Het is vreselijk, maar hier heb ik me meerdere keren schuldig aan gemaakt. Compliment: ”Wat heb jij gaaf haar zeg, prachtige krullen!” Reactie:”O nee joh, ik heb vandaag echt een mega bad hair day!” Oei. Herkenbaar?

Laatst zag ik op tv een filmpje van de Amerikaanse comédienne Amy Schumer die dit heel treffend (en grof, dat is haar stijl) neerzet in een sketch. Die wil ik je niet onthouden.

 

Ik heb het er ook wel eens met mannen over gehad en die beamen dit.

En wat wij dames ook regelmatig schijnen te doen (ook dat moet je maar eens aan een man vragen), is achterdochtig reageren. We denken al snel dat er iets achter zit. Gedachten als: ”Waarom zegt hij dit, heeft hij iets goed te maken?” of ”dat meent ze vast niet, want zij is zo’n bitch, ze wil vast iets van me” komen dan op.

Zeg eens eerlijk, is er wel eens een soortgelijke gedachte door jouw hoofd gegaan toen je een compliment kreeg? Voor sommige mannen blijkt het enorm spannend te zijn om hun vriendin een compliment te geven, want o jee, hoe gaat ze reageren? Sommige mannen durven het op een gegeven moment niet meer aan. En dat vinden hun vrouwen dan ook weer niet goed. We maken het die mannen ook niet makkelijk he?

Wij kunnen zo hard zijn naar onszelf en ook naar andere vrouwen trouwens. Mannen kunnen veel beter een compliment zonder schaamte of ongemak ontvangen. Zij hebben veel minder last van onzekerheid en bescheidenheid en durven te gaan staan voor wat ze hebben gepresteerd. Ze lijken er geen moeite mee te hebben om daarvoor de credits te ontvangen. Er zullen heus uitzonderingen zijn, mannen die hier ook moeite mee hebben en vrouwen die er geen moeite mee hebben, maar grofweg geldt dit onderscheid. Ik ontkom niet aan generalisaties, anders wordt dit een nog veel langer artikel :).

Hierin kunnen wij best iets van mannen leren. Wij schrijven het vaak toe aan de omgeving als iets goed gaat (de makkelijke groep deelnemers) terwijl we de oorzaak wel bij onszelf zoeken als iets fout gaat (ik ben niet duidelijk genoeg geweest, ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg). Raar toch?

Ik deel een paar tips met je hoe je hier anders mee om kunt gaan.

  • Ten eerste is het goed om dit te weten: dat wij doorgaans zo vreemd reageren op complimenten, heeft alles te maken met hoe wij vrouwen over onszelf denken. Meestal is dat niet al te best. En dat heeft weer te maken met onze innerlijke criticus. Je weet wel, dat vervelende stemmetje dat zegt: ”Je lijkt dik in deze broek”, dat lukt je nooit”, daar heb je geen opleiding voor, mensen gaan je uitlachen, men zal denken dat je arrogant bent” etc. Vaak gaat dit op luide toon en worden deze akeliger, gemene boodschappen eindeloos herhaald. Ken je wel toch? We hebben allemaal zo’n criticaster in ons. Weet dat wat die stem tegen je zegt, niet perse waar is. Sterker nog, meestal is het niet waar. Weet dat het slechts een deel van je is, dat jij niet die criticus bent. En probeer die criticaster in jezelf vooral niet te negeren of het zwijgen op te leggen, want dat werkt averechts. Weet dat die criticus eigenlijk het beste met je voor heeft, maar erg bang is.
  • Sta stil bij wat goed gaat en vier je successen. Neem je voor om je voortaan meer te focussen op wat goed gaat. Sta hier bewust bij stil, wees dankbaar en vier je successen, groot en klein. Of je dat nu met een etentje doet of een dansje of een stuk chocola, dat maakt niet uit, maar vier het op jouw manier.
  • Bovenstaand punt gaat makkelijker als je een succesdagboek bijhoudt. Dit doe ik zelf sinds een paar jaar en het werkt voor mij heel goed. Ik heb de neiging om snel verder te gaan na een succes, nu heb ik met mezelf afgesproken het op te schrijven. Door het op te schrijven, neem ik de tijd om er bij stil te staan en kan het ook even landen of binnenkomen. Ook goed om dit dagboek regelmatig terug te lezen, dat versterkt je zelfvertrouwen enorm en je houdt er een heel positief gevoel aan over.
  • Dwing jezelf om even stil te zijn wanneer je een compliment krijgt. Ook dit zeg ik in mijn hoofd vaak tegen mezelf, omdat ik anders weer de boel ga afzwakken of gewoon over iets anders begin. En als je vervolgens dan iets zegt, zeg dan: dank je wel.
  • Geef zelf eens wat vaker een compliment. Leuk voor een ander en voor jezelf. Je moet het natuurlijk wel echt menen, anders werkt het niet. Zo kun je er aan wennen en wordt het gaandeweg ook makkelijker om zelf een compliment te ontvangen.
  • Geef jezelf eens wat vaker een compliment. Ook niet onbelangrijk: we zijn vaak zo hard voor onszelf als iets mis gaat, maar meestal niet bijzonder complimenteus als iets goed gaat. Gek toch? Sta niet alleen stil bij wat goed gaat, vier het en geef jezelf een compliment.

We weten denk ik allemaal wel dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus kun je je maar het beste focussen op positieve dingen. Door bovenstaande tips toe te passen zal dat steeds beter gaan. En zul je beter in staat zijn om een compliment echt in ontvangst te nemen.

Ik ben benieuwd of je je herkent in dit verhaal en je de tips gaat toepassen.

En wil je hulp bij het omgaan met die vervelende, kritische, innerlijke stem?

Vraag dan een gratis start up sessie aan.

Zet em op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.