Hoe belangrijk is de mening van anderen voor jou?

Wij mensen zijn sociale wezens. We willen graag ergens bij horen en zijn geneigd de kudde te volgen en niet teveel uit de pas te lopen. Even generaliserend gesteld. Dat zit nou eenmaal in ons en stamt van lang geleden, je weet wel, de oertijd, toen we afhankelijk waren van de groep om te overleven.

Hoewel we nu niet meer op die manier op elkaar zijn aangewezen, willen we er nog steeds graag bij horen en willen we onbewust toch goedkeuring krijgen en aardig gevonden worden. We hebben vaak de neiging om naar anderen te kijken, hoe zij dingen doen, in wat voor auto ze rijden, hoe hun carrière eruit ziet, hoe het huis van de buren is ingericht etc.

En tegelijkertijd moet iedereen zijn of haar eigen pad bewandelen. En dat kan best lastig zijn, zeker als jouw opvattingen of interesses, je manier van leven duidelijk afwijken van de mensen in je omgeving. De kans bestaat dat je kritiek krijgt of dat je anderen moet teleurstellen. Je ouders wilden bijvoorbeeld heel graag dat je geneeskunde ging studeren, maar jij koos voor de kunstacademie.

eigen weg

Mijn moeder zei altijd: ‘’doe wat je hart je ingeeft’’ en dat is het beste advies dat ze me had kunnen geven. Toen ik op mijn 26e aan mijn ouders vertelde dat ik mijn baan wilde opzeggen omdat ik wilde gaan acteren, waren ze heus even stil, maar ze hebben nooit geprobeerd me op andere gedachten te brengen en hebben me vanaf het begin gesteund. Omdat ze in me geloofden en wisten dat alleen ik kon bepalen wat me gelukkig maakt. Daar ben ik ze nog altijd heel dankbaar voor.

Zou je dat nou wel doen??

Helaas reageert niet iedereen even enthousiast op zulke situaties. Anderen kunnen je keuze bijvoorbeeld niet begrijpen, het er niet mee eens zijn, zich zorgen maken, het raar vinden en hun oordeel klaar hebben. En dat kan best lastig zijn. Zeker als het gaat om mensen die belangrijk voor je zijn, laat dit je natuurlijk niet koud.

Hoe belangrijk is die mening van anderen voor jou? Je bent al een heel eind als je alleen de mening van de mensen die belangrijk voor je zijn waardeert. Je wilt dat deze mensen je keuze begrijpen en je steunen. Maar wat als dat niet gebeurt? Als zelfs je beste vrienden je niet begrijpen of vervelend reageren? Geef je dan toe en geef je op waar je zo naar verlangt?

Als jij iemand bent die veel waarde hecht aan de mening van anderen, kan het verleidelijk zijn om vooral daar naar te luisteren in plaats van naar je hart. Je eigen gevoel kan dan op de achtergrond raken en voor je het weet kies je voor de verstandige, veilige weg. Bewandel je de weg van een ander.steve-jobsWeet dat de mensen die echt om je geven, het beste met je voor hebben. Ze zullen je jouw geluk gunnen, echter: het kan ook zijn dat ze juist omdat ze om je geven, vanuit angst reageren en je het advies geven om vooral de veilige weg te kiezen. Hoe goedbedoeld ook, het is een slecht advies en slechts een advies. Alleen jij weet wat je echt wilt en wat goed voor jou is, wat je hart sneller doet kloppen. Uiteindelijk doet alleen jouw mening er toe.

Weet ook dat er nou eenmaal altijd mensen zullen zijn die kritiek hebben. That’s life. Hoe eerder je dat accepteert, hoe makkelijker het wordt. Het kan zijn dat anderen zich bedreigd voelen en niet willen dat jij je eigen koers volgt. Omdat het hen niet goed uitkomt of omdat ze jaloers zijn of om wat voor reden dan ook. Zij zullen kritisch of misschien zelfs ronduit vervelend reageren.

Je kunt er dus van uitgaan dat je, wanneer je volledig trouw probeert te blijven aan jezelf, je vroeg of laat kritiek kunt verwachten, soms mensen moet teleurstellen en soms zul je zelfs afscheid moeten nemen van mensen.

Durf te kiezen voor het avontuur

Kiezen voor je eigen pad en je koers blijven volgen, is misschien niet makkelijk, maar hé, wie heeft ooit gezegd dat het leven makkelijk is? Het is geen keurig recht en geasfalteerd pad, maar een route vol hobbels, kuilen en omwegen. Het vereist moed maar het levert je ook mooie uitzichten op en er zullen nieuwe mensen in je leven komen, nieuwe deuren gaan open en je ziet nog eens wat! En soms neem je een verkeerde afslag en moet je even terug. No big deal.

Wat ik zelf belangrijk vind is dat ik doe wat goed voor mij is en ik mezelf in de spiegel kan aankijken. De goedkeuring van een ander heb ik niet nodig en het leuke is, wanneer je trouw aan jezelf blijft, je op den duur mensen gaat aantrekken die je steunen en begrijpen. Omdat zij ook hun eigen pad bewandelen en weten wat dat betekent.

Wil jij meer gaan leven naar je eigen wensen en behoeften en kun jij hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Vraag dan een gratis sessie en dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

426052

2 gedachten over “Hoe belangrijk is de mening van anderen voor jou?”

  1. Mooi verhaal Corrie, goed opgebouwd.
    en het is zooo waar…..
    Jij, ik en zoveel meer mensen hebben dit moeten/kunnen ontdekken door het leven heen.
    Het mooie is: als je meer en meer in staat bent je eigen pad te volgen word je er zoveel gelukkiger door.
    dank! julia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.