Hoe een crisis een proces van heling en groei kan zijn

Wanneer we worden geconfronteerd met tegenslag en lijden, gaan we in eerste instantie vaak automatisch in de zogenaamde survival modus. Dat gaat dus onbewust en dat hebben we daardoor op het moment zelf niet door.

Onze overlevingspatronen die we al vroeg in onze jeugd hebben geleerd, worden getriggerd en we vallen heel makkelijk in de vecht of vlucht modus. Al onze gedragingen die nu weliswaar niet zo effectief zijn maar ooit een doel dienden en ons o zo bekend zijn, komen als vanzelf naar boven.

Dat gebeurt nu ook in deze crisis waar we al bijna een jaar in zitten. Zonder dat je het aanvankelijk door hebt, schiet je in overlevingsgedrag. Bijvoorbeeld dat je in het oordeel schiet of dat je heel hard gaat werken, steeds maar bezig bent. Of je komt juist tot niets en je trekt je terug.

Als je daar eenmaal bewust van bent, is het steeds een kwestie van kiezen voor ander gedrag. Niet vluchten of in de weerstand gaan, maar voelen wat er met je gebeurt en dat accepteren. Het is wat het is, hoe vervelend ook, laat je er alleen niet door leiden. Weet dat je te maken hebt met een oud patroon en dat we hier allemaal, in meer of mindere mate, last van hebben.

Niets is voor altijd

Ook deze crisis zal een keer voorbij zijn, al vrees ik dat het nog wel een tijd kan duren. Ik zie het vooral als een grote systeemcrisis, ook een morele crisis, een bewustzijnscrisis. Het vraagt van ons om te leren, te groeien, ons bewustzijn verder te ontwikkelen. En dat gaat niet samen met survival gedrag. Om te kunnen groeien in bewustzijn en om tot duurzame verandering te komen, is het nodig om alles wat nog onvoldoende geheeld is, in onszelf en in de maatschappij, aan te kijken, te erkennen en te helen.

Alle clichés zijn waar en vele wijze mensen hebben ooit al eens gezegd dat we van een crisis en van lijden kunnen leren en groeien. Voor wie daar toch graag wat praktische tips bij wil, heb ik er een paar:

·        Wat was een eerdere moeilijke periode waar je doorheen moest? Het ergste dat je ooit hebt meegemaakt?

·        Hoe ben je daar toen doorheen gekomen?

·        Wat heb je gedaan?

·        Welke strategieën werkten?

·        Wat kun je daar nu van toepassen?

Weet dat verwarring en andere emoties bij het proces horen. Dat is normaal en onderdruk je emoties vooral niet. Zoek een uitlaatklep als je je emoties moeilijk kunt verwerken.

Praat over wat je bezig houdt, maar ook weer niet te veel. Blijf ook zien wat er wel is, wat wel goed gaat.

Zorg dat je in beweging blijft, letterlijk en figuurlijk. Stapje voor stapje kom je verder. En je hoeft het niet alleen te doen, hulp vragen mag en is soms het beste wat je kunt doen.

Wil je gebruik maken van mijn hulp, dan bied ik momenteel het volgende:

*2 maart start de online training Van lijden naar zelfleiderschap waarin je inzicht krijgt in jouw patronen en leert hoe je deze kan doorbreken

*individuele coaching en energetisch werk, live op 1,5 meter afstand, online of al wandelend in de natuur

*reading en coaching, online in een ophelderingssessie

*een pakket met diverse oefeningen die je zelf kunt doen om meer innerlijke rust te krijgen, stress en emoties te verwerken en meer energie te ervaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.