Hoe groot of klein maak jij jezelf?

Je kent wellicht deze beroemde uitspraak van Marianne Williamson:

”Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us”.

Verderop lees je de volledige tekst, ik wil je eerst vragen dit eens op jezelf te betrekken. En bloedeerlijk te zijn. Herken je dit?

Zelf heb ik lang gedacht dat ik last had van faalangst, maar dat bleek niet het geval te zijn. Ik bleek, zoals zoveel mensen, last te hebben van zogenaamde straalangst. Bang om succesvol te zijn, bang om überhaupt echt mezelf te zijn en mezelf te laten zien, mijn ruimte in te nemen, want jee, wat gaat er dan gebeuren? Dat kon ik goed invullen: dan krijg ik kritiek, vinden mensen me arrogant of irritant of allebei en krijg ik het veel te druk of ga ik naast mijn schoenen lopen of kan ik het niet aan etc. Ja ja, uitgaan van het slechtste kan ik wel.

Je ruimte innemen

Inmiddels weet ik dat dit voor heel veel menen geldt. Ik zie het als ik goed kijk en luister naar anderen. Het is zo waar wat Marianne Williamson zegt, we zijn zo bang voor onze eigen creatiekracht. Diep van binnen weten we heus nog wel wie we werkelijk zijn: bewustzijn, energie, licht, liefde, krachtige creators. Vanuit de energie bekeken zijn we oneindige wezens met een oneindige energie en we zijn tot zoveel meer in staat dan we denken. Want het is niet wie we zijn dat ons beperkt, maar wie we denken niet te zijn (ook afkomstig van mevrouw Williamson). En door dat denken, door al die belemmerende overtuigingen, door onze volledige identificatie met ons ego, houden we onszelf vaak zo ontzettend klein. We durven niet volledig onze ruimte in te nemen en maken ons zo klein dat we bij wijze van spreken op een postzegel passen. Maar we zijn niet bedoeld om op een postzegel te passen!

We zijn bedoeld om onszelf te zijn en onze plek in het geheel in te nemen. Zonder gene en zonder verontschuldigingen. We zijn bedoeld om ons licht te laten stralen, waarvoor is licht anders bedoeld?

Wil jij ophouden met jezelf klein te maken en een start maken met je ruimte innemen, dan is het nodig dat je je echt realiseert dat je een ego hebt maar het niet bent. Het is belangrijk dat je dit niet enkel beseft, maar het echt diep van binnen voelt, pas dan kan er een shift plaatsvinden.

De balans herstellen

Wil je jezelf bevrijden, dan is het nodig dat je je minder laat leiden door je hoofd en contact gaat maken met je hart en je buik. Want je hebt immers drie centra van kracht in plaats van één. En denkkracht is prachtig, maar er is nog zoveel meer. Het gaat om balans tussen hoofd, hart en buik.

Hoe zou het zijn om meer te kunnen voelen en wat je voelt ook daadwerkelijk te kunnen toelaten? Hoe zou het zijn om niet zo verstrikt te zijn in je eigen gedachten en patronen? Hoe zou het zijn om minder angst en meer liefde te voelen? In de eerste plaats voor jezelf? Want ook dat is nodig om je plek in te nemen en je licht te laten schijnen. Het is een proces waar we allemaal toe worden uitgenodigd. En nee, dat maakt ons niet tot arrogante, egocentrische wezens. Juist niet.

Stel je voor dat we allemaal meer vanuit liefde en vertrouwen gaan leven en handelen, in plaats van voornamelijk vanuit angst? Stel je voor dat we allemaal steeds meer ons licht laten schijnen in plaats van te blijven rondlopen met een donkere wolk om ons heen, wat zou dat met de wereld doen?

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit was ooit een reclameslogan tegen milieuvervuiling meen ik me te herinneren. Maar zo eenvoudig dan wel moeilijk (vul zelf maar in) is het wel. Het begint bij jezelf.

Hoe groot of klein maak jij jezelf? Neem jij echt je ruimte volledig in of is er toch nog angst waardoor je jezelf tegenhoudt?

Mocht je willen werken aan dit thema en hier ondersteuning bij willen, ook in 2019 bied ik energetische coaching sessies en individuele trajecten aan die heel geschikt zijn hiervoor. Door een combi van energiewerk en coaching kunnen we echt op een diepere laag werken waardoor we sneller tot de kern komen. Neem gerust contact op als je hier meer over wilt weten of een afspraak wilt maken.

2 gedachten over “Hoe groot of klein maak jij jezelf?”

 1. Hallo Corry,
  Graag wil ik meer weten over wat jij doet en bedoelt. Het gaat nu niet lekker met mij en ik laat mij leiden door angsten en ik heb het gevoel niet meer te weten wat ik ermee moet doen. Ik ben mezelf kwijt. Weet niet waar ik voor sta. Ik wil dit leven niet zo. Ik wil gewoon leven en genieten en vertrouwen op mezelf en niet op een ander. Hoe doe ik dat? groetjes Brigitte

  1. Hoi Brigitte,
   Dank voor je reactie.
   Vervelend dat je dit zo ervaart. Gelukkig is er wel degelijk iets aan te doen!
   Ik stuur je even een pb.

   Hartelijke groet, Corry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.