Hoe wij zelf de verbinding met onze natuur in de weg staan

De mooie nazomer dagen zijn voorbij, het is nu toch echt herfst. Ik heb vaak wat moeite met de overgang van zomer naar herfst. Het valt me niet makkelijk om afscheid te nemen van het mooie weer, de lange zomeravonden waarop je tot laat buiten kunt zitten, het licht. Dat duurt nooit lang gelukkig, ik heb het inmiddels al losgelaten.

En dat is precies het thema van de herfst: loslaten. Zoals de bomen straks massaal hun verkleurde bladeren laten vallen, mogen wij ook loslaten wat nu niet meer past of niet langer nodig is. We mogen gaan vertragen, sowieso mag dat altijd, omdat ons tempo doorgaans veel te hoog ligt, maar het hoort ook echt bij dit seizoen. De energie is anders, onze energie is iets lager dan in hartje zomer. Dit zijn natuurlijke processen, het is zoals het gaat. Vertragen en loslaten.

Tegen de natuur in

Natuurlijke processen zijn cyclisch. Alles in de natuur en in het universum, om het even heel groot te maken, kent ronde bewegingen. Denk aan de aarde, die om zijn as draait en in een baan om de zon beweegt. De seizoenen volgen elkaar op, in de natuur zie je mooi hoe sterfte (winter) en geboorte (lente) elkaar moeiteloos opvolgen. Cyclisch dus.
Wij mensen hebben de neiging om meer rechte, hoekige, harde, lineaire, strakke en ook snelle bewegingen te maken. Wat dus heel onnatuurlijk is. We vergeten het maar al te vaak, maar wij zijn ook (onderdeel van de) natuur.
Te vaak gaan wij tegen onze natuur in. We willen te veel, te snel en vaak ook nog alles tegelijk. We luisteren onvoldoende naar de signalen van ons lijf, we gaan de minder leuke dingen uit de weg, bieden weerstand aan wat is, ”we cut corners”, we zijn niet goed afgestemd op onze energie en die om ons heen en we denderen maar door. Want tja, er is nog zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen…(ken je dat liedje nog? van wie was dat ook alweer?)

Het is onze manier van leven, die we hebben ontwikkeld in de afgelopen eeuwen, maar vooral de laatste decennia is ons leven drastisch versneld en speelt technologie een gigantische rol in ons leven. Nu kunnen we niet terug in de tijd en dat hoeft ook niet. Het vraagt wel van ons om bewust te zijn van ons handelen en ook kritisch te zijn: is dit wel goed voor me? Hoe draagt dit bij aan mijn welzijn en gezondheid? Als we heel eerlijk zouden zijn tegen onszelf en tegen elkaar, dan zou het antwoord vaak nee zijn. En dan zouden we onze manier van leven en werken drastisch veranderen. En dat gaat komen, we kunnen niet nog heel lang zo doorgaan, we worden gedwongen om het anders te doen, om een meer natuurlijke levensstijl te ontwikkelen. Ik heb het niet voor niks vaak over verbinding met je ware natuur, die verbinding zijn we collectief behoorlijk kwijt. Met alle gevolgen van dien, wat nu in onze realiteit speelt; van burnout dat op grote schaal voorkomt, toename van psychische problematiek, tot opwarming van de aarde, het uitbuiten van mensen en dieren en de kloof tussen arm en rijk die steeds groter wordt. om maar wat te noemen.

Dit zijn grote kwesties met grote gevolgen, ik snap dat je je misschien afvraagt: maar wat kan ik hier aan doen? Nou, meer dan je denkt. We zijn immers geen losse individuelen, we zijn verbonden met elkaar en maken deel uit van het collectief en daarmee ook van het collectief bewustzijn. Dus als wij allemaal nou werken aan een betere verbinding met onze ware natuur, met wie we in essentie zijn, dan heeft dat zeker weten impact op het geheel!

3 dingen die de verbinding met je essentie in de weg staan en hoe je dat kunt veranderen

Grofweg vormen deze 3 dingen een blokkade m.b.t. je connectie met jezelf en het grotere geheel. Ze staan ook de toegang tot de universele levensenergie en de doorstroming ervan in de weg.

1. Het ego. Dat is vrij breed, het gaat over o.a. waarde hechten aan status en aanzien, maar ook gelijk willen krijgen, macht uitoefenen, manipulatie, eigen belang, steeds meer willen, maar ook de kritische, zure stemmetjes in je hoofd. Oordelen over anderen maar ook vooral over jezelf! Want waar we een oordeel hebben over de ander, hebben we er ook minstens één over onszelf.
Wat je kan doen, is om allereerst eens stil te staan bij hoe je tegen jezelf praat. Is dat overwegend positief of negatief? Meestal het laatste…Hoe we tegen onszelf praten is vaak erg negatief en dat werkt door in alles! Negativiteit trekt negativiteit aan. Nu is het de kunst om hier geen oordeel over te hebben, je hoeft het alleen maar te observeren. Wat nog niet perse makkelijk is, maar bewustzijn is de eerste stap.
Je kan vervolgens onderzoeken wat zogenaamde triggers zijn voor die stem om tevoorschijn te komen, welke situaties of personen of gedachten roepen het op? Dan ga je het langzaam aan herkennen en steeds weer is de uitdaging het waar te nemen zonder oordeel en er niet in mee te gaan. Uiteindelijk kun je besluiten om anders, meer positief tegen jezelf te praten.

2. De energie in ons leven. Huh? Alles is energie, overal om ons heen is energie. Dus ook de mensen met wie je omgaat, de buurt waar je woont, je huis, de muziek waar je naar luistert, wat je eet en drinkt, je eigen gedachten, emoties, de tv-programma’s waar je naar kijkt, dit alles heeft een eigen energie. En vaak zitten daar de nodige energielekken tussen, dus kijk eens eerlijk en kritisch naar de energie in jouw leven. Hoe is die voor jou? Is het voedend of raak je hier en daar energie kwijt? Zo ja, maak keuzes. Observe & adjust.

3. Onverwerkte emoties en trauma’s. Ik ben van mening dat nog gigantisch onderschat wordt hoeveel mensen op deze aarde rondlopen met onverwerkte emoties en trauma’s. We maken allemaal trauma mee in ons leven, de één meer dan de ander, en trauma kan van alles zijn. Over het algemeen zijn wij mensen gewoon niet goed in het effectief omgaan met emoties. Alles wat niet fijn voelt, of het nou angst, verdriet of schaamte is, dat willen we gewoon liever niet voelen en dat drukken we weg. Zo zitten we nou eenmaal in elkaar. Maar daarmee gaan we in tegen de natuurlijke stroom van het leven. Dat kun je heel lang volhouden maar vroeg of laat geeft het klachten. Het kost enorm veel energie en zorgt ervoor dat de energie in jou niet vrij kan stromen. Er ontstaan energetische blokkades die uiteindelijk fysiek kunnen worden.
Wat je kan doen is allereerst vertragen. Want als je doorgaat met rennen en vliegen in ons drukke bestaan, dan kom je niet bij weggestopte emoties. Daar is rust voor nodig, dus verlaag regelmatig je tempo. Neem tijd voor jezelf om even niets te doen, maak tijd om ook te zijn. Sta eens stil bij hoe je ademhaling is, werk aan een rustige, diepe ademhaling. Je kan de oefening van de vorige nieuwsbrief hier heel goed voor gebruiken.
Dit is echt een eerste stap en kan al een hele opgave zijn. Een goede ademhaling werkt door in je hele lijf, brengt je stressniveaus omlaag en maakt het makkelijker om te gaan voelen hoe het is in je lijf. Dat is de volgende stap, voel welke sensaties in jouw lijf aanwezig zijn en geef ze aandacht. Wederom zonder oordeel en blijf er juist met je aandacht bij als het om een vervelende sensatie gaat.

Dat laatste is niet voor iedereen aan te raden om zelfstandig te doen, dus vraag gerust om hulp. In mijn werk besteed ik hier veel aandacht aan en begeleid ik cliënten bij het in contact komen met hun lichaam en emoties. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met me op.

Ik nodig je uit om eens stil te staan bij deze drie thema’s en te kijken in hoeverre ze een blokkade voor jou vormen. Kijk eens waar jij nog meer mag vertragen en loslaten, waartoe de herfst ons uitnodigt.

Indien het herkenbaar voor je is, hoop ik dat je de tips kunt toepassen. Laat je het weten als je ermee aan de slag bent gegaan en hoe het is gegaan?

Mocht je nou ondersteuning willen hierbij, ik heb nog ruimte voor nieuwe trajecten, korte trajecten of langere trajecten,wat jou het beste past. Ik gebruik diverse methoden die helpen om hoofd en lijf tot rust te brengen, te vertragen en te verwerken en los te laten. Mocht je hieraan toe zijn, mail of bel me dan en dan maken we een afspraak.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.