Je intuïtie als innerlijk kompas

Jaren geleden zat ik in de trein op weg naar Schiphol. Ik ging backpacken door Thailand. Ik zat nog maar zo’n tien minuten inde trein, toen ik een bericht ontving. Nee, niet op mijn telefoon, het was meer een innerlijke memo. Een download van boven, noem ik het ook wel. In een flits wist ik, kreeg ik meegedeeld dat mijn vliegtuig technische mankementen zou vertonen. Geen zorgen, alles zou goed komen, ik zo slechts vertraging oplopen. Zo snel als deze nieuwsflits was verschenen, zo snel was het ook weer verdwenen. Ik nam het voor kennisgeving aan en ging relaxed verder met waar ik mee bezig was: uit het raam staren en mijmeren, lezen, muziek luisteren.

Je intuïtie liegt nooit!

Eenmaal aangekomen op Schiphol ging ik rustig mijn backpack inchecken en in de rij voor de douane staan. Ik had immers geen haast. Toen het tijd was om te boarden zat in in de buurt van de gate rustig een boek te lezen. Van een afstandje zag ik de mensen onrustig worden. Dat werd steeds erger. Irritatie, paniek. Tien minuten nadat het vliegtuig had moeten vertrekken, werd omgeroepen dat er een technisch probleem was en het wel een paar uur zou kunnen duren voordat het verholpen was. Eén en al gezucht en gevloek en geklaag verderop, ik was nog steeds kalm, want ik wist immers dat dit zou gebeuren. Opnieuw slenterde ik wat rond, ging op zoek naar een nieuw boek, ging ergens wat eten en drinken en (mijn hobby!) ik observeerde al die mensen. Op vliegvelden zie je de hele wereld aan je voorbij trekken, zo leuk om al die verschillende mensen te zien.

Een paar uur later klonk opnieuw een mededeling voor de reizigers naar Bangkok: het probleem was verholpen, we konden opnieuw boarden. Toen ik in de rij stond om in te stappen, flitste ineens door mijn hoofd: ”Het mankement zal toch wel goed verholpen zijn? Ik wil niet neerstorten!” En floep, daar was weer een memo! “Maak je geen zorgen, je zult veilig en zonder problemen aankomen in Bangkok”. Ik was gerustgesteld en stapte vol vertrouwen en bijna zen op het vliegtuig.

Dit is één van de vele, vele keren dat mijn intuïtie me heeft geleid. De kans is groot dat jij ook wel eens zoiets hebt meegemaakt. Iedereen beschikt namelijk over intuïtief vermogen. Ook mensen die zeggen daar niet in te geloven. Mijn intuïtie heeft me nog nooit in de steek gelaten. Andersom wel, ik heb helaas niet altijd vertrouwd op wat mijn intuïtie me zo helder aangaf. In contact staan met je intuïtie is één ding, erop durven vertrouwen en ernaar handelen is een tweede. Daar gaat het vaak mis. Ons hoofd komt ertussen om alles te rationaliseren. ”Dat bestaat niet, je hebt het je ingebeeld, dat valt niet te bewijzen dus het kan niet, luister nou maar naar je gezonde verstand”.

Terug naar onze ware natuur, her-inneren wie we zijn

In de westerse wereld staan we zo ver af van onze natuur, dat de meesten van ons behoorlijk uit contact zijn met onze intuïtieve vermogens. We worden van kinds af aan al rationeel geprogrammeerd. Het onderwijs is bijna geheel gericht op de linker hersenhelft, we hebben de hele samenleving ingericht op het cognitieve. We hebben de ratio op een voetstuk geplaatst en alles wat niet rationele te verklaren is, wordt maar al te vaak afgedaan als onzin, vaag, zweverig, niet bestaand.

Maar gelukkig, de wereld is aan het veranderen! Steeds meer mensen beseffen dat er meer is, steeds meer mensen zijn de eenzijdige focus op economisch gewin, efficiency, ratio, prestatie, perfectie en succes zat. Steeds meer mensen zien in dat de samenleving behoorlijk is gede-humaniseerd en we mijlenver van de natuur en haar wetten afstaan. De gevolgen daarvan zijn pijnlijk zichtbaar. De roep om meer natuurlijkheid en menselijkheid wordt steeds luider. Van de politiek hoeven we hierbij niet veel te verwachten, integendeel. Zij gaan stug door op de oude weg.

Het is daarom nu belangrijker dan ooit om te kunnen vertrouwen op je intuïtie! In deze chaotische tijd, waarin we niet zomaar kunnen vertrouwen op politiek en media, is het van groot belang om een goed ontwikkeld intuïtief vermogen te hebben, zodat je onderscheid kunt maken tussen dat wat klopt en wat niet. Tussen waarheid en leugens. Tussen licht en duister. Tussen wat van jou zelf is en wat van de ander is. Zodat je je niet zo maar wat wijs laat maken. Ja, daar kan je intuïtie je echt bij helpen! Het is als een innerlijk kompas dat je altijd terzijde staat en geheel neutraal is, dus vrij van oordeel. Echte, diepgaande verandering komt niet uit het hoofd. We kunnen de wereld echt alleen maar beter maken wanneer we hoofd en hart en buik met elkaar verbinden. Wanneer we verder kijken dan de fysieke werkelijkheid, we erkennen dat er meer is dan enkel wat wetenschappelijk is aangetoond en dat dat evengoed waardevol en belangrijk is!

Groeien in bewustzijn

Om je intuïtie goed te kunnen ontwikkelen, is het o.a. van belang dat je je pijn onder ogen ziet en verwerkt. Want dat staat een heldere intuïtie in de weg en maakt het lastig om zuiver te kunnen voelen. Het is heel menselijk om pijn te vermijden, koste wat het kost soms. Je ego helpt je hier graag een handje bij. Dan komt je hoofd er steeds tussen. En guess what, op deze aardbol lopen heel veel mensen rond met veel onverwerkte pijn. Je kan het vergelijken met emotionele open wonden en mensen met dergelijke open wonden reageren op elkaar vanuit die open wonden en dat leidt tot meer gedoe en ellende. Op alle niveaus, in het klein en in het groot. Het is tijd voor een diepe heling wereldwijd.

Hoe staat het met jouw intuïtie? Kun jij goed onderscheid maken tussen wat voorkomt uit je intuïtie of wat angst is, gebaseerd op oude, onverwerkte pijn? Dat is niet altijd makkelijk, maar je kan jezelf hier wel in trainen.
Om helder te kunnen voelen, is rust en stilte nodig. Dus maak tijd, stop met altijd bezig te zijn en zorg voor voldoende tijd alleen. Werk aan je lichaamsbewustzijn, want dat is natuurlijk onmisbaar. Met alleen je hoofd kom je er niet.

Kijk eens terug op belangrijke beslissingen die je hebt genomen: kwamen die voort uit je ratio of je intuïtie? Grote kans dat je intuïtief wist wat je te doen stond, maar dat je vervolgens erover ging nadenken. Hoe vaak heb je meegemaakt dat je achteraf dacht: “‘Ergens had ik al zo’n gevoel, had ik maar geluisterd naar dat gevoel..”

Laat me vooral jouw ervaringen hiermee weten, ik ben benieuwd!

En mocht je jouw intuïtie (verder) willen ontwikkelen en daar hulp bij willen, ik bied diverse mogelijkheden voor ondersteuning. Neem gerust vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.