Kracht versus macht

Hoe zit dat nou? Deze termen hebben met elkaar te maken maar worden ook regelmatig verward met elkaar.
Allereerst kracht. Wat is dat eigenlijk? Waar denk je aan bij dit woord?
Je kan denken aan fysieke kracht, mentale kracht. Er zijn mensen die menen dat kracht gaat over spierkracht. Of over manipulatie, of dwang. Er zijn mensen die manipulaties en zachte dan wel harde dwang gebruiken om iets te bereiken.

Heeft dat te maken met kracht? Ik denk het niet.
Ware kracht heeft geen dwang of controle of manipulatie nodig. Het komt van binnenuit en is niet zozeer iets wat je doet, het is meer een staat van zijn. Het maakt dat we geen willoos slachtoffer zijn en we dat wat op ons pad komt, aankunnen. Zonder in gevecht te gaan, ware kracht is de afwezigheid van strijd, zo leren diverse (oude) wijze filosofen ons.

Innerlijke kracht, onze oerkracht

We bezitten allemaal een enorme kracht, daar ben ik van overtuigd. We ervaren dat alleen niet altijd. Ware kracht gaat namelijk ook over zelfacceptatie, erkennen dat je groots en krachtig bent (al hoef je dat niet altijd zo te kunnen voelen). Het gaat zelfs over zelfliefde. Wat velen van ons (onbewust) doen, is onszelf bekritiseren, klein maken en houden. Denk aan dat prachtige gedicht van Marianne Williamson! En dus geven we onze kracht, onze autoriteit maar al te vaak uit handen.

Ware, innerlijke kracht geeft ook macht. Je krijgt er dingen mee gedaan. Niks mis mee. Aan dat woord macht kleeft iets negatiefs. Dat komt omdat we maar al te veel onzuivere voorbeelden zien van mensen die zich krachtig voordoen maar dat niet zijn. Ze zijn op macht belust en gebruiken angst, controle, dwang om dingen voor elkaar te krijgen. Deze macht is gebaseerd op angst en is één en al ego.
Als je goed kijkt en voelt, prik je hier dwars door heen. Maar dan moet je wel zelf goed in je kracht staan, om even deze populaire (en vaak verkeerd gebruikte uitdrukking te gebruiken). Is dat niet het geval, zou je er weleens in kunnen trappen. Dat is in de geschiedenis vaak genoeg gebeurd, maar ook onze huidige realiteit toont ons wie werkelijk in zijn/haar kracht staat en wie niet.

Uiteindelijk is kracht ook gewoon energie. Het is voelbaar, het werkt aanstekelijk. Mensen die in hun natuurlijke ware kracht staan, zijn een voorbeeld voor anderen. Ik wens dat meer en meer mensen hun ware kracht gaan ontdekken zodat ze niet langer hun autoriteit uit handen hoeven geven. Ik wens dat meer en meer mensen in staat zijn om ware kracht te onderscheiden van valse, op ego en macht gebaseerd leiderschap. Ik wens dat meer en meer mensen hun geboorterecht gaan leren kennen en claimen.

Vraag je je nu af HOE je dan in je kracht komt?

Welnu, dat begint met energie. Want alles is energie, het is de basis. Van alles.

Werken aan je innerlijke kracht betekent werken aan en met je energie.
Als we dat meer gaan begrijpen en benutten, dan kunnen er mooie veranderingen ontstaan. Voor onszelf en elkaar, want alles en iedereen is verbonden immers.

Wil jij (meer) in je kracht komen door te leren over energie, wat het is, hoe je dat voor je kunt laten werken?
Wil jij stoppen met twijfelen, ploeteren, piekeren, overleven? Klaar om voluit te gaan leven vanuit jouw centrum?
Wil je ontdekken hoe je als het oog van de orkaan kunt zijn, het windstille centrum te midden van alle chaos en gedoe?

Is jouw antwoord JA, neem dan vandaag nog contact met me op en we plannen een intake gesprek. En als dat klopt, als ik voel dat we matchen en jij ook:) gaan we samen aan de slag om jou je inner power te doen ervaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.