Mag jij fouten maken van jezelf?

Als jij net zo perfectionistisch bent als ik vind je het ongetwijfeld vreselijk om fouten te maken. Alles moet immers meteen goed, perfect zelfs. Al weet je heus wel dat dit niet realistisch is. Want wat is perfect? Bestaat dat wel? Zelfs al ben je nog zo goed in wat je doet, al heb je je nog zo goed voorbereid, een fout maken kan altijd gebeuren.

Fouten maken is immers menselijk. We zijn geen robots en zelfs die maken fouten. Het hoort bij het leven. Het is meestal geen big deal (afhankelijk van wat je doet natuurlijk; ben je chirurg en laat je een schaar zitten dan gaat dit duidelijk niet op), maar we maken er zelf vaak een big deal van. We willen het o zo goed doen, indruk maken op anderen misschien en hebben allerlei oordelen over hoe het wel of niet hoort. Over wat anderen van ons zullen denken. En daarmee maken we het onszelf onnodig moeilijk.

misatkes are proof of trying

Tijdens trainingen merk ik regelmatig dat sommige deelnemers denken dat ze de simulatie met de acteur goed moeten doen en dan ook nog in één keer. Hoewel ik vooraf altijd uitleg wat de bedoeling is en benoem dat ze vrijuit kunnen experimenteren met nieuw gedrag,  zijn er altijd een paar mensen die bang zijn om het fout te doen. Wat in mijn ogen niet kan, het gaat immers om de vraag: wat is effectief?

Toch begrijp ik het wel. Iets nieuws doen is spannend, je moet immers uit je veilige, vertrouwde comfortzone. Daar komt enig ongemak bij kijken en de één kan hier beter mee omgaan dan de ander. In deze situatie zit er bovendien een hele groep collega’s mee te kijken.

Maar juist door het ”fout” te doen, leer je. Zelf wil ik het liefst ook altijd alles goed doen, maar natuurlijk maak ik wel eens fouten. Zo was ik een keer in Rotterdam voor een training en stond ik te wachten op mijn collega. Die is altijd op tijd, dus ik ging maar eens bellen. Bleek dat we die dag een training hadden in Alblasserdam. Oeps!

Gelukkig was dat nog redelijk in de buurt (stel dat het Leeuwarden was geweest..), maar wat een afgang vond ik het!

oeps!

Ik baalde enorm. Ik besefte natuurlijk wel dat er niets meer aan te doen was, ik zou hoe dan ook te laat arriveren. Dus ben ik maar rustig die kant op gereden want als een gek gaan rijden in die drukte met alle bijbehorende risico’s leek me ook niet handig. 

Uiteindelijk vond niemand het erg (”kan gebeuren” was de reactie) en had niemand er last van (ik hoefde niet direct een simulatie te doen) en hadden we een leuke en succesvolle dag. En voortaan check ik drie keer mijn agenda 🙂 Daar zit mijn leermoment.

Ook privé maak ik fouten en ik heb het meest geleerd van mijn grootste fouten. Leuk was het niet, maar ik heb er wel waardevolle lessen uit kunnen trekken en ben daardoor juist gegroeid. Al doende leert men, toch?

In de loop der jaren ben ik minder streng voor mezelf geworden. Ik mag fouten maken, ik hoef niet alles goed te doen. Zolang ik mijn best doe en mijn intenties oprecht zijn, kan ik mezelf in de spiegel kijken. Dit maakt het allemaal een stuk luchtiger en lichter kan ik je vertellen.

Laatst was ik naar een concert van één van mijn favoriete bands, Triggerfinger. Ik heb al meerdere concerten van hen bijgewoond en dat is altijd een feest. Ze spelen super strak (en hard!), zijn gigantisch goed op elkaar ingespeeld en ze hebben zichtbaar veel lol in wat ze doen. Wat een energie!

Tijdens een intro ergens halverwege de avond ging er iets mis. Ik had al iets door want ik zag dat de drummer en bassist wat grinnikend en ietwat verbaasd naar de gitarist/zanger keken. Deze deed een verkeerde inzet en stopte. Hij zei eerlijk: ”Ik heb zojuist een enorme flater begaan”. Wat er nu precies mis ging weet ik al niet meer, maar hij wist er een komische draai aan te geven door te stellen dat hij ons had behoed voor iets veel ergers (”een dissonante inzet van heb ik jou daar”) en dat hij de inzet opnieuw zou doen. ”Krijgt u er twee voor de prijs van één”. Werkt natuurlijk altijd goed bij ons zuinige Hollanders (voor wie het niet weet: dit is een Vlaamse band). Het resultaat: een luid applaus en gelach!

En door met de show. Niks aan de hand!

Zo zie je maar weer: echt iedereen maakt fouten. En de wereld vergaat niet.

Het beste wat je kan doen, is ervan leren.

keep calm..mistakes

 

 

 

 

 

 

Sta jij jezelf toe om fouten te maken?

Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Ben je vaak streng voor jezelf en ”moet” het altijd goed?

Wil je leren hoe je minder streng voor jezelf kan zijn, vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.