Meebewegen op de stroom van het leven

Misschien is dit wel het moeilijkste dat er is. Meegaan met wat het leven ons brengt. En dat is niet altijd wat we willen. Wat we nodig (denken te) hebben, wat we hadden verwacht. Waar we op zitten te wachten.

Maar het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt, zo zong John Lennon ooit.

Vaak voelen we in zo’n situatie weerstand, gaan we vechten. Of vluchten. In elk geval willen we dat waarmee we geconfronteerd worden niet aangaan. Dat heeft vaak te maken met angst, met iets dat we ooit hebben meegemaakt dat door de huidige situatie weer even wordt aangeraakt. En dat voelt allesbehalve prettig. Dus gaan we ertegen in, proberen we controle uit te oefenen. We belanden in standje overleven in plaats van leven. We proberen tegen de stroom in te roeien en dat kost heel veel energie. En uiteindelijk ga je dat niet redden…

Ik denk dat we allemaal wel eens in zo’n situatie hebben gezeten. Ik wel. Ooit gebeurde er iets waar ik het zo niet mee eens was, dat ik een gesprek aanging met het universum. Want dit kon echt niet de bedoeling zijn, dat had zij (het universum) toch echt verkeerd begrepen. Dit was zo onrechtvaardig! Tja, hoezo slachtoffergedrag? Welnu, het universum luisterde en ik kreeg mijn zin. De situatie veranderde. Echter, het liep uiteindelijk alsnog niet zoals ik wilde. Daar had ik geen invloed op. Het duurde even maar ik leerde mijn les. The hard way.

Go with the flow…

Het is precies zoals Byron Katie zegt: Never argue with life because you will lose. But only 100% of the time.

Wanneer we de strijd met het leven zelf aangaan, zijn we gedoemd om dit te verliezen. Meebewegen met de stroom van het leven. Go with the flow. Het klinkt zo makkelijk, maar dat is het lang niet altijd. Angst zit ons in de weg.

De kunst is om te kunnen meebewegen en wat daarvoor nodig is, is het tegenovergestelde van angst: vertrouwen. Maar hoe doe je dat?

Eerst nog iets over de levensstroom, wat is dat eigenlijk? Alles is energie en dus ook de levensstroom. Het is een enorme kracht, het is de universele levensenergie waar alles en iedereen onderdeel van is en waar we allemaal op in kunnen tunen en op mee kunnen bewegen. Het is yin en yang, die als het ware continu in een dans met elkaar zijn verwikkeld. Ze lijken tegengesteld maar kunnen niet zonder elkaar en zijn onderdeel van elkaar. Meebewegen op deze levensstroom is ook een beetje als dansen. Het is zeker geen kwestie van je domweg overgeven en passief zijn, maar het betekent ook zeker niet dat je gaat forceren. Weerstand is op zich niet erg, soms kan dat ook nodig zijn (om te overleven bijvoorbeeld), maar het werkt in het algemeen toch beter om je te laten leiden. En dat vereist verbinding met jezelf, want alles begint bij jezelf.

Natuurlijke staat van zijn

Het heeft alles te maken met natuurlijkheid, ontvankelijk zijn, ontspanning, overgave, vertrouwen. Overgave en vertrouwen zijn zo belangrijk, maar ook zo lastig. Overgave wordt vaak verkeerd begrepen. Het heeft niets te maken met je schouders ophalen, met overgave aan uiterlijke omstandigheden. Overgave is een innerlijk proces. Overgave is vertrouwen. Vertrouwen hebben in iets dat groter is dan jijzelf, dat ons allen verbindt. Ikzelf vertrouw erop dat het universum niet tegen mij is, maar het beste met mij voorheeft. Ook als ik dat niet zo zie, het niet begrijp.

Het is in je innerlijke kracht zijn. Het is jezelf zijn, in overeenstemming met je ware natuur. Het leven in haar natuurlijke staat is een beweging van binnen naar buiten. Kijk maar eens naar de natuur: alles ontvouwt zich van binnen naar buiten. Natuurlijkheid gaat over de wereld bezien vanuit je innerlijke kracht, vanuit je essentie.

Waar dit niet lukt, of moeilijk gaat, is het ego aan het werk. Waar het ego is, is angst. En dan ga je in de weerstand, in de overlevingsmodus. En dan zit je jezelf in de weg. Je bent hard aan het werk om je eigen gedoe, de vervelende situatie waarmee je te maken hebt, in stand te houden. Je blokkeert jezelf en vraagt je wellicht af: waarom overkomt mij dit?

Natuurlijk is het makkelijker om de schuld buiten jezelf te zoeken, maar het brengt je meer als je je verantwoordelijkheid neemt. Kijk eens waar jij jezelf hebt vast gezet, waar jij niet mee danst op de stroom.

Van buiten naar binnen, van binnen naar buiten

We zijn zo gewend om onze aandacht naar buiten te leggen, alles buiten onszelf te zoeken. Daar is het ego heel bedreven in. Maar je bent niet je ego! Het ego identificeert zich graag met vorm, de uitdaging is daar niet in mee te gaan. Het simpelweg waar te kunnen nemen. Het is daarom van groot belang om voldoende aandacht te besteden aan je binnenwereld. Het helpt om regelmatig tijd voor jezelf te nemen, door stil te zijn. Regelmatig uit de actie te gaan en gewoon te zijn. Door je gedachten te laten passeren, je er niet mee te identificeren. Je hebt gedachten, je bent ze niet. Je hebt emoties, je bent ze niet. Je hebt een lichaam, je bent niet je lichaam. Je hebt ervaringen, je bent niet je ervaringen.

Je kan dit vertrouwen in jezelf ontwikkelen, waardoor je steeds minder de neiging hebt om vanuit angst en controle te reageren op moeilijke situaties. Dat is uiteraard een proces, maar het is absoluut mogelijk en de moeite waard kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. We hebben allemaal met dit thema te maken, wat is jouw ervaring?

Mocht dit voor jou een actueel thema zijn en je er in je eentje niet uit komen, wat heel begrijpelijk is, neem dan contact met me op om te horen wat een sessie of traject voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.