Onderschat je eigen invloed niet

Het is inmiddels hartje zomer. En bij de zomer hoort het element vuur. Dit komt uit de 5 elementen leer uit de traditionele Chinese geneeskunde. Heel in het kort betekent het dat de naar buiten gerichte yang energie in ons nu meer aanwezig en geactiveerd is. We hebben meer energie, zijn actiever en gaan er graag op uit. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen dit nu zo ervaart, gezien wat we de afgelopen maanden hebben meegemaakt. Er zijn heel wat mensen die nu juist moeten bijkomen van de afgelopen tijd.

Hoe het ook zij, ik kan wel stellen dat dit een bijzondere zomer is. We kunnen weer op vakantie naar het buitenland, maar toch blijft het onzeker. Code geel kan zomaar code oranje worden en wat doe je dan? Sommige mensen kozen ervoor om in eigen land op vakantie te gaan, wat op zich helemaal niet verkeerd is natuurlijk, anderen besloten om helemaal niet te gaan. En weer anderen wachten september af en besluiten dan. Eén ding is duidelijk: een zorgeloze vakantie zoals voorheen, zit er voorlopig niet in.

Zelfbescherming. En nee, ik bedoel geen mondkapjes

Het hele gebeuren van de afgelopen maanden en de onzekerheid over de toekomst, kunnen voor flink wat stress zorgen. Al het gedoe kan met je aan de haal gaan. Sterker nog, dat gebeurt nu al. Er was al bepaald geen gebrek aan overmatige stress, burnout, vermoeidheid etc. dat is alleen maar toegenomen. En al die berichten in de media over hoe slecht het gaat en hoeveel slechter het nog gaat worden, de recessie die eraan gaat komen, helpen ook niet mee. Als je nog niet gestresst en angstig was, dan word je het vanzelf wel. Als je niet oppast.

Gelukkig kan je zelf kiezen HOE je hiermee omgaat. Ikzelf blijf graag op de hoogte, maar ik ben selectief in wat ik volg en ik doseer. Ik kijk niet zoveel naar het nieuws en ik wil het er ook niet zo vaak over hebben. Liever focus ik me op dingen waar ik wel invloed op heb en wat ik leuk vind, wat me energie geeft.

Nu waren negativiteit en angst er natuurlijk ook al vóór het hele corona gebeuren. Het is overal, om ons heen en ook in onszelf. Dat is zoals het is. Dat betekent niet dat je er in mee hoeft te gaan. Laat de angst en negativiteit van anderen, vooral bij anderen en bescherm jezelf. Dat wil niet zeggen dat je angst en negativiteit moet ontwijken, (ik zou ook niet weten hoe), maar laat het als het ware langs je heen gaan, grijp het niet vast. Je mag het wel even voelen, maar hou er niet aan vast. Negeren werkt uiteraard niet, je kan het opmerken en het vervolgens laten voor wat het is. Als je gevoelig bent hiervoor en erg open staat, is het goed je af te vragen: is dit wel van mij wat ik voel? En maak jezelf (je aura) niet kleiner, neem juist je ruimte in.

Erkennen van je eigen duisternis EN je invloed

Wat echter ook nodig is, en misschien nog wel lastiger is dan bovenstaande, is je eigen angst en negativiteit erkennen. We hebben allemaal zowel licht als duisternis in ons, ook dat is een gegeven. Het is zoals het is, toch hebben we daar vaak moeite mee. We hebben er een oordeel over en drukken het weg. Ontkennen dat het er is, duwen het naar de achtergrond, zetten een prachtig masker op. Maar we houden hiermee niet alleen anderen voor de gek (voor zover zij er niet doorheen prikken), we houden vooral onszelf voor de gek.

Zowel licht als duisternis mag er zijn. Het IS er immers allebei. Het één kan niet zonder het ander. Je hoeft niet, zoals je soms hoort, de duisternis te verdrijven met het licht. Huh? Je mag er natuurlijk wel licht op schijnen, maar het duister hoef je niet te verdrijven. Je mag erkennen dat je niet 24/7 licht en liefde bent of hoeft te zijn, dat je ook minder leuke kanten hebt. De grap is dat hoe meer je het duister kunt erkennen zonder oordeel, hoe minder grip het op je heeft. Dus durf het te onderzoeken, wat heeft het je te vertellen?

Dat is de enige manier om heel te zijn, om meer innerlijke vrede te ervaren, om uit de strijd te blijven. Want zo binnen, zo buiten. Al die duisternis die momenteel merkbaar is in de buitenwereld, wereldwijd, met dictators die her en der opstaan, machtsmisbruik op allerlei manieren, bedrog, ongelijkheid, racisme, geweld etc. het is een afspiegeling van wat in veel mensen leeft in hun binnenwereld. Ik ben echt van mening dat als we met zijn allen meer verantwoordelijkheid zouden nemen voor wat in ons leeft, de buitenwereld een stuk aangenamer en liefdevoller zou zijn. We hebben er zelf wel degelijk invloed op, al vinden veel mensen dat een confronterende gedachte. Wat ik snap overigens, maar ik zou zeggen: focus vooral op wat dat in positieve zin betekent! Focus op wat er allemaal nog meer mogelijk is.

Je hebt altijd een keuze

We kunnen hier allemaal aan bijdragen, door bij onszelf te beginnen. Door een keuze te maken, door te kiezen wat je wilt voeden: angst of vertrouwen, negativiteit of positiviteit, ego of liefde. Elke dag weer. Elk moment van de dag weer. Daar gaat dus aan vooraf: het opmerken van wat je voelt en denkt, wat je bezighoudt. En dat erkennen, er verantwoordelijkheid voor nemen.

Ik ben benieuwd hoe jij hier in staat. Misschien ben je hier al lang bewust mee bezig, misschien vind je het nog lastig. Hoe dan ook, ik hoor het graag, dus laat vooral een reactie achter!

P.S. Voor wie zijn/haar eigen kracht wil ontdekken of versterken en hier ondersteuning bij wil, bied ik verschillende mogelijkheden (daarbij veiligheid en maatregelen in acht nemend en gezond boerenverstand gebruikend). Kijk onder aanbod of neem contact met me op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.