Wat werkelijke kracht is en hoe je dat kunt ervaren

We hebben allemaal een bepaald beeld bij de woorden kracht en sterkte. Velen van ons hebben geleerd dat je sterk moet zijn en dat betekent dan vaak dat je je niet moet laten overweldigen door anderen. Of door een situatie of emoties. Je moet volhouden, doorgaan, vechten, je niet laten kennen en niet opgeven! Dat is kracht.

Echte kracht heeft niets te maken met denkkracht of fysieke kracht

Dat is tenminste wel heel lang mijn beeld geweest (en van velen met mij) en ik heb me er jarenlang naar gedragen. Bij kracht denken we vaak aan fysieke kracht. En dan is er nog denkkracht, die kracht is verheven tot het allerhoogste goed zo ongeveer. Onze samenleving is er op gebouwd. Dit is natuurlijk een proces van eeuwen geweest en vandaag de dag leven de meesten van ons bijna volledig op denkkracht. Of een combinatie van denkkracht en fysieke kracht.

Laatst deed ik een cursus waarin niet denkkracht of fysieke kracht centraal stond, maar innerlijke kracht. Het ging namelijk over ki; de levensenergie die alom aanwezig is en voor iedereen beschikbaar is. Ook wel bekend als chi (Chinees) of prana (Indiaas).

Ki (Japans) is je innerlijke krachtbron. Het ging over hoe je ki kan opwekken, wat te doen als je ki even (of langere tijd) niet zo makkelijk stroomt. En over hoe je je ki beschermt in contact met anderen. Het was een echte doe cursus waarin we hebben ervaren wanneer je in of uit je ki ben. Wat de invloed is van gedachten en woorden op je ki. Of hoe je in contact met anderen meer of juist minder ki ervaart. En, niet onbelangrijk, hoe je steeds weer terug kan komen in je innerlijke kracht.

Nu was ki voor mij niet nieuw want ik doe al jaren aan yoga, dus dat je ki punt net onder je navel zit, wist ik wel. Toch was dit weer net een andere benadering en heb ik nieuwe dingen geleerd die interessant en nuttig zijn. Gezien de hoeveelheid stress die we allemaal dagelijks ervaren en het aantal mensen met burn-out klachten om maar wat te noemen, vind ik dat iedereen dit zou moeten leren. Want maar weinig mensen weten waar hun innerlijke kracht zit en hoe energie werkt.

Lichaam volgt geest

Het was soms ook wel confronterend. Zo ontdekte ik dat ik vaker dan ik dacht uit mijn ki raak, zoals dat heet. Ik ga soms bijvoorbeeld heel makkelijk en met volledige overgave de strijd aan. Vaak vanuit een gevoel van onrecht en dan ben je dus niet in je ki. Want je reageert vanuit emotie. Een o-ja-momentje..

Ik was niet de enige… Er waren meerdere mensen (eh, vrijwel iedereen) die beseften hoe vaak ze uit hun kracht raken. En vrijwel altijd heeft het hoofd daar iets mee te maken. Omdat er bepaalde gedachten zijn, overtuigingen, oordelen, angsten, ervaringen van ooit, ego. Dat komt allemaal uit het hoofd, dat zo slim is dat het ons verrekte goed voor de gek kan houden. Dat we soms denken in onze kracht te staan, terwijl we stiekem toch weer vanuit het ego reageren.

Een belangrijk uitgangspunt in het werken met ki is dat het lichaam de geest volgt.
We leggen onszelf zo vaak allerlei beperkingen op wanneer we denken:”dat lukt me vast niet” of ”ik ben daar al te oud voor”.

Ook bijzonder om te zien hoe je aan iemands houding al kan zien of diegene in z’n innerlijke kracht staat of niet. Je kan het zelfs horen aan de manier van lopen. En praten natuurlijk.

Niet zo gek natuurlijk dat we dit lastig vinden als je bedenkt dat onze huidige maatschappij voor het overgrote deel is gebaseerd op het ego. Geen wonder dat zoveel mensen worstelen met hun energiestroom. We hebben ons leven in de loop der tijd zo ingericht dat onze energiestroom maar moeilijk vrij kan stromen en eerder wordt geblokkeerd of wegstroomt.

Let it flow

Innerlijke kracht ervaar je wanneer je levensenergie vrij kan stromen.
Wanneer je niet in een ego toestand zit en niet aan het strijden bent. Wanneer je niet steeds in je hoofd zit en je laat leiden door angst. Wanneer je geen spierkracht gebruikt. En onbewust doe we dat maar al te vaak omdat we dat nou eenmaal zo gewend zijn, helaas.

Wanneer je ki goed weet te gebruiken zul je je zowel fysiek als geestelijk sterker voelen, zonder dat je spierkracht gebruikt. Je zult je zelfverzekerder voelen, beter om kunnen gaan met stress en beter in staat zijn om naar je lichaam te luisteren.

Het is trouwens volkomen normaal dat je regelmatig uit je kracht raakt, het is namelijk onmogelijk (even los van onze ki vretende maatschappij) om constant in je innerlijke kracht te zijn en dat is prima.

Het gaat er om dat je je bewust wordt van wanneer je er uit bent en dan is het een kwestie van weer terug gaan naar je kracht.
En, zoals de cursusleider zei: ”het is ook vooral een kwestie van dingen afleren..”

Dus, als jij nu eens eerlijk en zonder oordeel naar jezelf kijkt, hoe vaak ben jij in het dagelijks leven in of uit je kracht? Hoe vaak neemt je hoofd het over? Hoe vaak reageer jij nog vanuit angst? Of welke emotie dan ook?

Wat mag jij nog afleren enne, ben je bereid om dat te doen? Want afleren is vaak moeilijker dan aanleren, maar…. gelukkig niet onmogelijk!

Succes!

P.S. Wil je hulp m.b.t. minder vanuit je hoofd en meer vanuit je innerlijke kracht leven? Neem dan contact met me op voor een gratis sessie om te bespreken wat ik voor je kan betekenen. Ik geef je in elk geval alvast twee tips!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *