Waar ligt jouw loyaliteit?

De laatste weken heb ik met verschillende mensen gesproken over hun tevredenheid dan wel ontevredenheid met betrekking tot hun werk. Want hoewel ik geen loopbaancoach ben, komt het werk vrijwel altijd voorbij in de sessies. Dat is immers een belangrijk onderdeel van ons leven.

In de meeste gevallen was er sprake van een sterke ontevredenheid. De baan bleek anders dan verwacht, past niet bij de talenten en drijfveren van de medewerker die langzamerhand merkt dat het werk wel erg veel energie kost.
Of de medewerker had vooraf zelf geen goed beeld van de eigen talenten en behoeften en is in een baan gestapt die helemaal niet bij hem of haar past.
Of het werk is zodanig veranderd dat de lol er simpelweg af is. Het kan allemaal.

Do I stay or do I go now?

Wat doe je dan? Blijf je in een baan die je geen voldoening geeft en bakken met energie kost of ga je op zoek naar wat anders en neem je ontslag?
Dat laatste is voor velen zo makkelijk nog niet en dat heeft te maken met angst (maar wat dan? ik heb nu een vast contract dus zekerheid etc.), maar ook met loyaliteit.

Wat al deze mensen die ik sprak met elkaar gemeen hebben, is dat het betrokken en hardwerkende mensen zijn die een grote mate van loyaliteit voelen naar hun werkgever. Er is door de werkgever geïnvesteerd in opleiding, er is flexibiliteit ten opzichte van de verdeling van werk en zorg voor de kinderen en zo zijn er nog meer redenen die werden aangevoerd die het lastig maken om de stap te zetten: ”Dan kan ik het toch eigenlijk niet maken om weg te gaan?”

Het is eigenlijk heel simpel: als het tijd is om te gaan, is het tijd om te gaan. En dat voel je zelf heel goed aan. Je hebt er weinig lol in, je bent moe, krijgt steeds minder energie van je werk, je raakt geïrriteerd en als je te lang blijft zitten, zul je steeds minder zin hebben om naar je werk te gaan en uiteindelijk heb je ook steeds minder zin in andere dingen, die je normaal gesproken leuk vindt. Je bent niet meer geïnspireerd en voelt je steeds ongelukkiger.

Maar dan komen die gedachten voorbij: dat het niet netjes is, het nu niet uitkomt want er is sprake van onderbezetting, het zal vast wel weer leuker worden etc.

Er is uiteraard niks mis met loyaliteit. Geweldig dat je loyaal bent aan je werkgever en vaak is er ook loyaliteit naar de collega’s of cliënten /klanten.

Maar hoe zit het met de loyaliteit naar jou zelf?

Als jij met tegenzin in een baan blijft, waarvan je voelt dat deze niet goed voor je is en je langzaam aan klachten ontwikkelt, omdat dat beter is voor de baas en de collega’s, hoe loyaal ben jij dan aan jezelf?

Helemaal niet. En wat bereik je daarmee? Niets dat positief is. Een burn-out ligt dan serieus op de loer. De signalen zullen alleen maar toenemen en je kan allerlei fysieke, mentale en emotionele klachten ontwikkelen. Het is in elk geval niet goed voor je gezondheid.

Je zit in standje overleven.

Je loyaliteit naar je werkgever en collega’s gaat ten koste van jezelf.
Je hebt zoveel gegeven dat er niet veel meer overblijft voor jezelf. En van jezelf, als je niet oppast.

Het begint bij jezelf

Loyaliteit naar een ander is mooi en goed, maar het begint bij loyaliteit naar jezelf.
Want zeg nou zelf, hoe loyaal kun jij eigenlijk zijn naar een ander als je dat niet naar jezelf bent?

Even terug naar de baan waar je ongelukkig van wordt. Als je blijft zul je op den duur echt minder productief zijn en waarschijnlijk ook minder leuk en gezellig. En als je thuis zit ben een burn-out, wie heeft daar iets aan?

Er is niks mis met voor jezelf kiezen en goed voor jezelf te zorgen. Sterker nog, hoe beter je dat kan, hoe beter je er uiteindelijk ook kunt zijn voor een ander. Of dat nou je werkgever is, of je partner, je kind etc. Want ook in andere situaties dan werk kun je te loyaal zijn naar een ander.

Mijn vraag aan jou: hoe is het gesteld met jouw loyaliteit naar jezelf?
Geef je jezelf een dikke voldoende of een mager zesje?

Ben je wel eens iets te loyaal geweest naar een ander? En wat was het gevolg daarvan?

Ik ben benieuwd of dit onderwerp herkenbaar voor je is, dus laat vooral een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.