Waarom het belangrijk is je lichaam te bewonen

Regelmatig heb ik het over lichaamsbewustzijn. Dat is namelijk een belangrijk onderdeel van mijn werk en dat is helaas hard nodig. In met name onze gehaaste, prestatiegerichte westerse maatschappij leven we teveel vanuit ons hoofd. En dat leidt vroeg of laat tot uiteenlopende problemen, op individueel en collectief niveau. Op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Zie de huidige staat van de wereld.

Je allereerste huis, maar ben je er ook thuis?

Het is de eerste plek waar we wonen en waar we ons hele leven blijven wonen: ons lichaam. Dat lichaam bestaat net als een huis uit verschillende vertrekken, de meeste mensen wonen echter vooral in het bovenste deel: het hoofd. En dan nog niet eens in het hele hoofd…
Zoals ik het weleens beschrijf, velen van ons zijn als zwevende hoofden. De meeste energie zit rondom het hoofd, de rest van het lijf bungelt er energetisch gezien maar wat bij. Een typisch westerse kwaal.Voor je gezondheid en welzijn is het nodig je hele lichaam te bewonen. Door je lijf echt te bewonen, kan je energie goed stromen en kun je werkelijk voluit leven in plaats van in de overlevingsmodus te staan, zoals voor zovelen geldt. Veel klachten zijn terug te voeren op het niet goed in contact staan met ons lijf. Alles wat we meemaken in ons leven wordt opgeslagen in ons lichaam. Grofweg geeft een gebeurtenis twee reacties: ofwel spanning ofwel ont-spanning. Bij spanning spannen je spieren aan en wordt de emotie die de gebeurtenis oproept, vastgezet in het lichaam. Op termijn gaat dat klachten geven als je niets doet. Dit gebeurt vaak bij nare of heftige gebeurtenissen en dit proces gaat automatisch.
In onze maatschappij hebben we in het algemeen weinig aandacht voor hoe je goed omgaat met ongemak en tegenslag, we leren bijvoorbeeld niet op school hoe je hiermee omgaat en wat een heftige levenservaring ook fysiek met je doet. En hoe alles met elkaar verbonden is en doorwerkt.
Veel mensen nemen onbewust een toevlucht naar hun hoofd. Ook daar nodigt onze samenleving toe uit: niet voelen, maar denken, analyseren maar niet te lang, want hup, we moeten snel weer door!

De relatie met je lichaam verbeteren

Als je goed in contact staat met je lijf, kan je ook de signalen waarnemen die je lichaam je geeft. Je lijf heeft je veel te vertellen, maar dan moet je er wel naar kunnen luisteren!
Wil je goed gebruik maken van je levenskracht, je levensenergie, dan is het echt nodig om goed in verbinding te zijn met je lijf. Om de tot nu toe onbewoonde delen van je lichaam te gaan bewonen. Daardoor zul je meer innerlijke kracht ervaren, maar ook rust, energie en vertrouwen. Je staat steviger in je fundament.
Vraag aan jou: in hoeverre bewoon jij daadwerkelijk je lichaam? Je hele lichaam? Wees eens eerlijk: kan dat misschien beter?Zo ja, dan is mijn eerstvolgende live workshop in Groningen misschien interessant voor je.

Donderdag 5 augustus geef ik de workshop Uit je hoofd, in je lijf.
Hierin leer je hoe je in verbinding komt met je hele lijf. Want dat is makkelijk gezegd, maar HOE doe je dat eigenlijk?Stress heeft veel impact op je lijf, dus daar is ook aandacht voor tijdens deze dag workshop: hoe heb je er minder last van, hoe verwerk je stress op een goede manier? Ook leg ik uit hoe je gebruik maakt van je levensenergie en hoe je ervoor zorgt dat deze goed stroomt, door je hele lijf. En dat laat ik je natuurlijk ook zelf ervaren. Dit en meer zal aan bod komen.
Voor wie is deze dag geschikt?
Voor iedereen die meer in contact wil komen met zijn/haar lichaam, naar meer ontspanning, innerlijke rust en energie verlangt én wil leren hoe je stress goed verwerkt.

Tijdens deze dag combineer ik theorie met veel praktijk, dus we zullen veel lichaamsgerichte oefeningen doen.
Er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers. 
HIER lees je er meer over en kun je je direct aanmelden.
Je bent van harte welkom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.