Wanneer je de natuurlijke beweging onderdrukt

”Maar ik heb geen emoties. Echt niet, nooit.”

Hij zei het in alle ernst. Ik zag dat hij het meende. Hij was oprecht in de veronderstelling dat hij nooit emoties had.
Dit was een deelnemer aan een training om te leren moeilijke gesprekken te voeren waarbij emoties komen kijken. Van de ander in de eerste plaats, maar ook van jezelf. Het is al jaren geleden dat ik deze training deed, destijds nog als trainingsacteur, maar ik zal het nooit vergeten. Deze training deed ik in opdracht voor een bedrijf met voornamelijk mannelijke medewerkers. Ruwe bolsters, blanke pit, dat soort types. Ik hou wel van een uitdaging:)

Natuurlijke beweging

Niet veel later mocht hij een gesprek oefenen met mij als acteur. Ik zat in de rol van een vrouw die privé in een rot situatie zat en daardoor nogal emotioneel was en niet echt aanwezig bij het gesprek was. Ik zag dat hij dat wel doorhad maar geen idee had wat hij ermee aan moest. Ik gaf hem tijdens een time-out aanwijzingen, zoals benoemen wat hij zag gebeuren, een vraag stellen. Dat deed hij vervolgens en toen vertelde zijn gesprekspartner wat er aan de hand was. De deelnemer zonder emotie vroeg kort daarna opnieuw om een time out: het werd hem teveel. De situatie deed hem denken aan zijn pijnlijke scheiding een half jaar eerder. De tranen stonden in zijn ogen. Waar hij een uur geleden nog met droge ogen beweerde nooit emoties te hebben, toonde deze man zich nu openlijk kwetsbaar en liet de tranen gaan. Waar hij zich voorheen niet eens bewust was van zijn emoties, omdat de rem er zo stevig op zat, was deze situatie voor hem blijkbaar zo veilig dat die rem er af was en zijn verdriet er nu zomaar uit kwam. Prachtig.

Bij cliënten gebeurt dit ook regelmatig. Tijdens een oefening of puur door het stellen van een vraag, komen daar ineens die tranen opwellen die soms decennialang zijn onderdrukt. Vaak is de emotie goed te zien in de ogen omdat het zo aan de oppervlakte zit. Ogen zijn immers de spiegels van de ziel.

Van nature doen wij mensen ontzettend veel moeite om pijn en ongemak te vermijden. We doen aanzienlijk meer moeite om pijn en ongemak te vermijden dan dat we plezier en genot opzoeken. Wist je dat?
Dus emoties als verdriet, schaamte, schuld, angst, boosheid voelen we liever niet. En vaak hebben we al jong geleerd om dit te onderdrukken. Of liever gezegd: we hebben onze natuurlijke beweging afgeleerd.

Emotie betekent energie in beweging. Het wil vrij kunnen stromen. Alle emoties die niet of onvoldoende zijn geuit, zetten zich vast in je lijf. Ik neem dit vaak waar bij cliënten, in de vorm van energetische blokkades in het lijf. Zelf heb ik ook al jong afgeleerd om wat ik voel er gewoon te laten zijn. Dat heb ik jarenlang volgehouden (overlevingsmodus) wat leidde tot diverse lichamelijke en ook mentale klachten. Totdat ik aan de slag ging met alle onverwerkte pijn die ik tot dan toe met me had meegedragen. ALLES veranderde toen.

Onze taal kent overigens tal van voorbeelden die de samenhang tussen (onverwerkte) emoties en lichaam laten zien:

Iets op je lever hebben.
Je gal spuwen.
Een brok in je keel hebben.
Iets ligt zwaar op de maag.
Maak van je hart geen moordkuil.
Iets dat moeilijk te verteren is.
Het hart op de tong dragen.

Onverwerkte emoties gaan in je organen zitten. Woede hoort bijvoorbeeld bij de lever, verdriet kun je vinden in de longen, angst en onzekerheid kunnen zich nestelen in je nieren, vreugde zit in je hart maar ook een diep lijden gaat in je hart zitten.

Het moet stromen

In mijn praktijk in Groningen werk ik onder andere met chakra healing. Je chakrasysteem is een bijzonder ingenieus systeem dat belangrijk is voor je algehele welzijn en gezondheid, tevens kun je het goed gebruiken bij je persoonlijke ontwikkeling, omdat het zoveel informatie geeft.
Je tweede chakra bijvoorbeeld, je hara, net onder je navel, is het gebied van emoties (onder andere, ook creatie, creativiteit en nog meer). Het is dit gebied waar woede en agressie, van jezelf en van anderen, direct binnenkomen. Stel dat je in je jeugd te maken hebt gehad met mishandeling en je hebt dit trauma niet (goed) verwerkt, dan zul je dat als blokkade terug zien in dit chakra. Het is de plek waar je alles wat het leven je biedt, mooi en minder mooi, idealiter door je heen laat stromen als het ware.

Het element water hoort, niet toevallig, bij dit gebied. Water is vloeibaar, wil vrij stromen, het is een krachtige, maar zachte kracht. Als je emoties gewoon kunt laten zijn en ze daadwerkelijk verteert, je tranen laat stromen bijvoorbeeld, kan de energie die emotie is, vrij stromen. Je weet dat water energie goed geleidt…Onze hele lijf bestaat voor zo’n 70% uit water, dus van nature kan die energie goed stromen. Maar wij zetten het zelf, onbewust vaak, vast. Wat leidt tot blokkades en uiteindelijk tot klachten of zelfs aandoeningen en ziektes.
Daarnaast leidt het vroeg of laat ook tot ”gedoe” in relaties, van allerlei aard. Wanneer je onverteerde emoties met je meedraagt, wil je bijvoorbeeld nog wel eens fel reageren op anderen. De ingehouden emotie, wat dat ook is, stapelt zich op en op en op een gegeven moment is daar een trigger en: BOEM!

Als je echt vrij kunt zijn in je emoties, heb je meer energie tot je beschikking omdat deze vrij kan stromen. Het geeft je onder meer helderheid, rust, balans en kracht. Het is erg ondersteunend voor je algehele gezondheid om goed met emoties om te gaan! Dit zouden we toch beter al op school kunnen leren, vind je niet?

Hoe vrij ben jij in je emoties?
Als je heel eerlijk bent naar jezelf?
Kun je alles door je heen laten stromen of zet je emoties soms toch wel vast?
Heb jij ook geen ”last” van emoties zoals de man uit het voorbeeld?
Hoe werd vroeger in je gezin van herkomst met emoties omgegaan?
Wat voor voorbeeld heb je op dit vlak gehad?

Sta je wel eens stil bij wat je voelt, bij wat situaties en gebeurtenissen met je doen? Of ben je zo gewend om daar aan voorbij te gaan? Je zou niet de eerste en ook niet de enige zijn…

Hierbij wil ik je uitnodigen om dit (vaker) te doen. Om waar te nemen in je lijf wat daar gebeurt. Kun je de energie voelen stromen? Of voel je iets heel anders? En waar voel je dat? Wat vraagt jouw aandacht op dit moment?
Wees als een onderzoeker, nieuwsgierig en zonder oordeel.
Lukt het om het er te laten zijn, rustig door te ademen en de emotie toe te laten? Ook al voelt het wellicht niet zo fijn, daar zit wel de heling. Je zult merken dat op den duur de intensiteit afneemt. Geef het vooral de ruimte.

Mocht je ondersteuning willen bij het effectief omgaan met emoties, heb je misschien nog wat onverteerde emoties in je lijf, mijn lichaamsgerichte coaching is hier bij uitstek geschikt voor. Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.