WIE denk jij eigenlijk dat je bent?

Toen ze het tegen me zei, dacht ik dat ik haar niet goed had verstaan. Blijkbaar was dat te zien aan mijn gezicht, want ze herhaalde het: ”Je probeert uit alle macht jezelf op een postzegel te proppen maar je past niet op een postzegel”. Ik moest lachen en realiseerde me al snel: Damn it. Dat klopt!

We zijn er dol op hè? Wij allemaal. We maken onszelf er allemaal weleens schuldig aan. Yep, allemaal. Jij ook. Ik ook. Waaraan?

Ik heb het over het definiëren van alles en iedereen. Maar vooral: onszelf. Want daar begint het. We definiëren ons suf. Zo definieer jij je wellicht als vrouw, vriendin, partner, moeder, dochter. Of de mannelijke vormen daarvan als je een man bent natuurlijk. Maar ook als werknemer of ondernemer, als sportief, trouw, hardwerkend. Dat zijn al heel wat definities hè? Allemaal nog wel positief, toch? Maar we hebben allemaal óók de neiging onszelf te definiëren als net iets te dik of niet slank genoeg, oud, slim, dom, (te) jong, (te) oud, succesvol of als een totale loser. Pff, vermoeiend toch? Enig idee hoeveel energie dit kost? Enne, je mag jezelf de vraag stellen of deze definities wel 100% van jou zijn! Ik kan je verklappen: nee, dat zijn ze niet. Die heb je grotendeels opgepikt van anderen.

Om een voorbeeld te geven: jij hebt een bepaalde definitie van succesvol. Onbewust overgenomen van je ouders of vrienden of wie dan ook. Wil je succesvol zijn, dan moet je voldoen aan exact die definitie. Lukt dat niet, ben je dus niet succesvol. Volgens die definitie dan. Hoe maak je jezelf gek? Nou, zo dus…

Iedere definitie is een beperking van mogelijkheden

En dan heb ik het alleen nog maar over de definities die we van onszelf hebben, maar we hebben natuurlijk ook definities over anderen en zij over ons. Wat regelmatig irritatie en gedoe oplevert. Want wat als de definitie van jou door een ander botst met jouw eigen definite over jouzelf? Of als je niet kan voldoen aan zijn of haar definitie van jou? Of als het een kleinerende definitie is? Je voelt em denk ik wel hè..

Wat we doen als we onszelf (daar hou ik het nu even bij) definiëren, is dat we onszelf beperken. Want iedere definitie is een totale beperking van mogelijkheden. Ja, lees die zin nog maar eens 🙂
Door jezelf te beperken tot bepaalde definities, gaan andere mogelijkheden aan je voorbij, ze komen niet eens bij je op. Je maakt jezelf klein, neemt niet de ruimte in die jou toebehoort.

Wat als je jezelf niet meer zou definiëren? Wat zou dat je brengen?
Als je jezelf toestaat ”gewoon” te zijn, is er geen definitie. En dus ook geen oordeel. Dan is er simpelweg bewustzijn. En bewustzijn omvat alles en kent geen oordeel. Een belangrijke stap op weg naar meer verbinding met jezelf, is te stoppen met al die definities.

Wat trouwens ook geldt voor vrijwel de meeste mensen, is dat ze zich sterk identificeren met hun lichaam. Daar komen dan weer definities uit voort zoals: ”Ik ben niet slank genoeg” of ”Ik haat mijn kont”.
Gek toch, die sterke identificatie met ons lichaam, want we zijn natuurlijk niet ons lichaam. Je HEBT een lichaam, je bent het niet. We identificeren ons met ons lichaam, tegelijkertijd bewonen we datzelfde lichaam vaak niet of nauwelijks. Dat is de westerse aandoening, we leven voornamelijk in en vanuit ons hoofd. Dat klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar het heeft (deels) met elkaar te maken. Omdat het in dat hoofd, doorgaans heel vol zit met allerlei oordelen en definities over dat lijf.

Sense into the energy of you

Dat zegt mijn qi gong leraar regelmatig. Want wie we werkelijk zijn, voorbij die definities en meer, is energie. What else? En dan kom ik weer terug bij het begin, de opmerking die iemand ooit tegen mij maakte over die postzegel, weet je nog?
We maken onszelf vaak zo vreselijk klein. We nemen niet de ruimte in die we zijn.
Hiermee doen we onszelf enorm te kort en zo maken we onszelf ongelukkig. Zo zonde. We zijn immers niet onze definities en we zijn niet ons lichaam. Wie we zijn, gaat véél verder dan dat. En dat kun je voelen en daar kun je jezelf in trainen, door af te stemmen op de energie die je bent. Mijn cliënten geef ik deze oefening vaak mee. Ga rustig zitten of liggen, rustig ademen, leg eerst je aandacht bij je ademhaling en dan bij de energie die door je lijf stroomt en dan volg je die. Je zult merken dat die niet ophoudt bij je huid. Je hebt een zogenaamde bubbel van energie om je heen en je kan jezelf dus trainen dit steeds beter te voelen. Misschien heb je weleens gehoord, dat je aura tijdens bijvoorbeeld een diepe meditatie (of tijdens één van mijn energetische sessies) sterk kan uitdijen. Uiteindelijk zijn we oneindig, want energie gaat voorbij ruimte en ook tijd. Ja, die mag je ook nogmaals lezen 🙂

Klein, kleiner, kleinst of groot, groter, grootst?

Zelf kan ik er ook wat van hoor, mezelf klein, kleiner, kleinst maken. Jarenlang deed ik niet anders, ik was ermee opgegroeid en eraan gewend geraakt. Maar op een gegeven moment liep ik vast in mijn eigen beperkingen.
Ik heb verschillende dingen gedaan om daar uit los te komen, energetisch werk heeft daar zeker bij geholpen. Want het mooie daarvan is dat het voorbij gaat aan woorden, oordelen etc. Het kijkt trouwens wel naar de energie van woorden en oordelen etc. Want daar heb ik het nog niet eens over gehad: wat al die beperkende definities energetisch gezien doen? je eigen definities en oordelen en die van anderen? ALLES is energie hè?Het mooie is dat bepaalde technieken binnen het energetisch werk die ik toepas, heel goed werken om los te komen van definities, en ook om meer uit dat hoofd te komen en meer in het lijf te raken. Wat ze óók doen, is de energetische blokkades die kunnen ontstaan door o.a. al die definities maar ook door andere shit, te herstellen zodat de energie weer vrij kan stromen. Deze sessies helpen je om één te zijn met de energie die je bent en dat maakt dat er meer ruimte ontstaat. Waardoor je heel anders gaat kijken naar jezelf en de wereld. Je raakt ”un-stuck”, ervaart meer ruimte en mogelijkheden. Hoe gaaf is dat?
Na zo’n sessie zien mensen er anders uit, ze kijken echt anders uit hun ogen en ze voelen zich vaak beter, lichter en meer ontspannen dan ooit.

Als dit alles enigszins herkenbaar voor je is én je wilt hierin verandering, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk voor energetische coaching om zelf te ervaren wat het voor jou kan doen. Ik bied verschillende trajecten, van kortiets langer tot een jaartraject. Elders op mijn website vind je meer informatie en als je vragen hebt, dan weet je me te vinden. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

Laat ik afsluiten met nogmaals de vraag: WIE denk jij eigenlijk dat je bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.