Zelfleiderschap in tijden van angst en onzekerheid

Het zijn bange, onzekere tijden waarin we nu verkeren. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt.  Het lijkt en voelt soms alsof we collectief in een rampenfilm zitten, maar helaas, dit is de bittere realiteit: de wereld is in de greep van een akelig, enorm besmettelijk en potentieel dodelijk virus.

We zitten nu grotendeels thuis, al dan niet alleen of met partner en kinderen. De normale dagelijkse structuur ontbreekt, we moeten zoveel mogelijk thuis blijven, sociale contacten zijn beperkt tot partner/gezin en verlopen vooral online (al schijnt er ook weer volop ouderwets te worden gebeld en post te worden verstuurd). We moeten ons allemaal leren verhouden tot deze nieuwe situatie en dat proces is voor iedereen anders.

Al zitten we allemaal in hetzelfde schuitje en raken angst en onzekerheid ons allen, iedereen reageert hier anders op. Paniek is weliswaar begrijpelijk, maar helpt je niet verder. Gevoelens van angst, frustratie, verdriet, onmacht mogen er uiteraard zijn, want die zijn heel normaal in een situatie als deze. Sterker nog, laten we de situatie vooral serieus nemen en ook de gevoelens die het oproept. Laat de tranen maar komen als ze zich aandienen, uit je frustratie en onmacht, benoem dat je bang bent. Niemand is geholpen met stoer doen door te ontkennen dat je bang bent en de onzekerheid lastig vindt. Tegelijkertijd is het ook niet handig dat je emoties de overhand krijgen. Wij mensen houden van controle, geloven graag in de illusie dat we overal controle over hebben en dat alles maakbaar is, deze situatie van grote onzekerheid prikt deze illusie pijnlijk door.

Cirkel van invloed en zelfleiderschap tonen

We hebben geen invloed op wat er nu gaande is, waar we wel invloed op hebben, is hoe we hiermee omgaan. Deze situatie vraagt om goed leiderschap, in diverse opzichten en door verschillende personen en instanties zoals de overheid bijvoorbeeld, maar leiderschap nemen begint bij jezelf. Leiderschap nemen over je gevoelens en gedachten met betrekking tot deze situatie zodat ze niet met jou aan de haal gaan.

Nu we gedwongen zijn meer thuis te zijn, laten we deze situatie benutten om eens wat meer stil te staan. Neem de tijd om naar binnen te keren met je aandacht, voel wat in je leeft en wat je nodig hebt. Kijk ernaar zonder oordeel en ga weer door. Blijf niet hangen in negativiteit, richt je op positieve gevoelens, bijvoorbeeld door positieve herinneringen op te roepen. Kijk niet steeds naar het nieuws, beperk het tot één of twee keer per dag. Adem eens wat vaker bewust en diep in en uit. Mediteer, zoek de stilte op, focus op wat er nog meer is, zie ook de mooie dingen die er nog altijd zijn.  Dit alles verlegt je focus, brengt innerlijke rust, verhoogt je energie en je stresslevels gaan omlaag. Wat weer heel bevorderlijk is voor je immuunsysteem.

Kortom, zorg goed voor jezelf, niet alleen qua voeding, hygiene en voldoende slaap, ook wat betreft je emoties en gedachten. Alles is tenslotte energie en alles is van invloed op je welbevinden. Dus wees je bewust van waar je zit met je aandacht en wat je denkt en voelt. Werk niet alleen aan je fysieke weerstand, maar ook aan je mentale, emotionele en spirituele weerstand. Dit is waar je wel zelf invloed op hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.