Wat maak jij jezelf allemaal wijs? En hoe lang blijf je daarmee doorgaan?

Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar ik kan mezelf soms echt de grootste onzin vertellen. Niet bewust natuurlijk, we worden immers voor het overgrote deel gestuurd door onbewuste processen.

Zo heb ik mezelf jarenlang wijsgemaakt dat ik niet creatief ben. Daar was ik heilig van overtuigd. Van anderen kreeg ik het tegenovergestelde te horen. “Ik creatief? Nee joh!” reageerde ik dan. Ik bleek een totaal verkeerd beeld te hebben van creativiteit en dingen die ik dacht niet te kunnen, had ik nooit echt geprobeerd. Dus het sloeg dubbel nergens op.

En zo zijn er tal van dingen die ik mezelf wijs heb gemaakt de afgelopen 38 jaar. Ik weet dat ik niet de enige ben, want in mijn werk hoor ik regelmatig vrouwen zichzelf de nodige bullshit vertellen:

  • Dat kan ik niet.
  • Ik moet eerst nog een opleiding doen, omdat ik nog niet voldoende kennis en vaardigheden heb.
  • Daar ben ik niet geschikt voor.
  • Dat zit gewoon niet in me.
  • Dat is niet voor mij weggelegd.
  • Blijkbaar moet het bij mij altijd ingewikkeld zijn.
  • Dat lukt me nooit!
  • Daar krijg ik geheid kritiek op.
  • Ik ben ook wel een lastige hoor..
  • Dat kan ik niet maken.
  • Ik ben helemaal niet geschikt voor een relatie.
  • Iedereen verklaart me voor gek!
  • Dat hoort niet.
  • Dat zal altijd wel zo blijven.
  • Niemand zit hier op te wachten.
  • Dat moet ik gewoon voor hem/haar doen.
  • Het zal nooit eens wat worden met mij.

En ga zo maar door…

Onbewust en automatisch

Het is goed om je bewust te zijn van twee dingen:

  1. Wat jij jezelf vertelt is niet perse waar. Meestal niet zelfs.
  2. Wat jij jezelf steeds maar weer vertelt, kan wel degelijk jouw waarheid worden.

Een mens heeft op een dag ontelbaar veel gedachten. De cijfers lopen uiteen, maar zeker zo’n vijftigduizend gedachten per 24 uur. Een heel groot deel hiervan is niet bepaald positief: onze hersenen hebben nou eenmaal, zo blijkt uit onderzoek, een voorkeur voor negatieve gedachten. Dit zou nog een overblijfsel zijn uit de oertijd toen we constant alert moesten zijn op gevaar.

Zo hebben we allerlei onbewuste maar automatische gedachten. Hierin is een aantal patronen of denkfouten te ontdekken. Zo kunnen we sterk zwart-wit denken of menen we andermans gedachten te kunnen lezen en de toekomst te voorspellen. Of we denken in termen van altijd en nooit, niemand en iedereen. We generaliseren dan.

Deze gedachten dienen zich aan via je onbewuste. Je merkt ze niet op, maar ze kunnen je wel degelijk beïnvloeden.

Stel dat je ergens in je jeugd de overtuiging hebt opgelopen: ik ben niet goed genoeg. Een sterk ondermijnende gedachte, waar je veel last van kunt hebben. Bewust, maar ook onbewust. Misschien ben je wel hartstikke actief en ondernemend, ga je uitdagingen niet uit de weg, maar blijft succes steeds uit. Hoezeer je je ook inzet. Jouw onbewuste overtuiging saboteert hier de boel.

Wat wil je creëren?

Omdat wij voor het overgrote deel worden gestuurd door onbewuste processen, spelen onze gedachten een belangrijke rol in de werkelijkheid die we voor onszelf creëren. We handelen naar wat we geloven immers. Elke dag spoken veelal dezelfde gedachten door je hoofd en zo creëer je dag in dag uit hetzelfde, als je je gedachten voor waarheid aanneemt.

Allemaal niet handig. Daarom is het belangrijk om er zicht op te krijgen. Zeker op de niet-ondersteunende, ondermijnende, negatieve of sombere gedachten.

Weet dat gedachten slechts gedachten zijn. Het zijn geen absolute waarheden. Het gaat mis wanneer we al die negatieve gedachten geloven. De kunst is om je gedachten te kunnen observeren, zonder er een oordeel aan te hangen. Ze als wolkjes voorbij te laten drijven. Zie gedachten als mentale activiteiten. Niets meer en niets minder.

Op deze manier creëer je afstand en zo ontstaat er ruimte. Ruimte om te beslissen er niet in mee te gaan maar de gedachten te laten passeren. Nogmaals: zonder oordeel.

Je kunt jezelf hierin trainen, ik laat mijn cliënten wel eens een dagboekje bijhouden. Zo worden patronen ineens inzichtelijk en kun je die uiteindelijk leren doorbreken.

Als je weet dat gedachten, hoewel ze geen absolute waarheden zijn, wel degelijk impact hebben en je realiteit creëren, kun je dus maar beter zorgen dat je je bewust bent van deze gedachten. Anders gaan ze met jou aan de loop en word je geleefd. Je kan ervoor kiezen er wel of niet in mee te gaan.

Als je je negatieve gedachten gelooft, ga je er naar handelen. En je straalt uit wat je (onbewust) denkt. Alles is energie dus je straalt iets negatiefs uit en jawel, dat trekt gelijksoortige energie aan.

Zo creëer je dus je eigen situatie, dus kan je er maar beter voor zorgen dat je jezelf een positief verhaal vertelt.

Dus vandaar mijn vraag: wat vertel jij jezelf voor bullshit en hoe lang ga je daar nog mee door?

 

 

2 gedachten over “Wat maak jij jezelf allemaal wijs? En hoe lang blijf je daarmee doorgaan?”

  1. Klopt als een bus ik heb zelf ook iets verzonnen wat ik nooit van iemand heb gehoord , ikzelf heb die onzin gecreëerd gebaseerd op angst en er in te gaan geloven , ik ben het nu af aant leren , kost tijd maar het gaat me lukken. 🙏

    1. Dank voor je reactie Stijn. Al een oud artikel, maar toch nog actueel.
      Mooi dat jij je bewust bent geworden van de onwaarheden die je jezelf hebt verteld, daar begint het mee.
      En ja, dat kost tijd en niets is onmogelijk!

      hartelijke groet Corry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.