Coaching m.b.v. DISC gedragsstijlen en drijfveren

Voor wie meer inzicht wil in eigen gedrag en communicatie, voor wie  wil begrijpen wat de eigen voorkeuren hierin zijn en wat de belangrijkste drijfveren zijn, dan is een coaching sessie aan de hand van DISC gedragsstijlen en drijfveren interessant. Voor professionals en teams. Zeker wanneer er regelmatig sprake is van onduidelijkheid of ”gedoe” in de communicatie met anderen. Ook voor professionals die het gevoel hebben vast te zitten in hun werk of niet goed weten wat te willen qua carrière, dan kan deze coaching sessie helderheid bieden.

DISC is een instrument dat verschillende psychologische motivatoren voor gedrag meet. Het geeft geen oordeel, maar laat voorkeuren in gedragsstijlen en drijfveren zien. Het geeft inzicht in ons handelen, hoe we reageren op en communiceren met anderen. Oorspronkelijk is het ontwikkeld door psycholoog William Moulton Marston en later is het verder ontwikkeld als assessment tool door Walter Vernon Clarke. Menselijk gedrag is vaak complex en gelaagd, toch maakt dit instrument op eenvoudige en heldere wijze voorkeuren in gedrag en communicatie zichtbaar. Het model kent vier kwadranten langs twee assen: introvert versus extravert en taakgericht versus mensgericht. Iedereen heeft de vier gedragsstijlen in meer of mindere mate in zich en heeft zo zijn voorkeursstijl. Iedere stijl heeft zijn positieve kanten en zijn valkuilen. In verschillende situaties kan de ene stijl effectiever zijn dan de ander.

Ik ben gecertificeerd DISC gedragsstijlen en drijfveren specialist en mag DISC als instrument binnen coaching en training inzetten. Ter voorbereiding op deze DISC sessie vindt een officieel online assessment plaats voor zowel de gedragsstijlen als de drijfveren, van elk ontvangt de medewerker een uitgebreid persoonlijk rapport. Het is geen test, er zijn geen goed of fout antwoorden. In de online coaching sessie van 1,5 uur bespreken we de rapporten en dat doen we natuurlijk aan de hand van een coachvraag en coachdoel.

Wat deze sessie oplevert:

  • (meer) inzicht in eigen voorkeur qua gedragsstijlen en communicatie.
  • Helderheid wat betreft sterke punten en ontwikkelingsmogelijkheden.
  • Meer begrip van wat jou drijft, waarom je doet wat je doet.
  • Je leert de verschillen in gedragsvoorkeuren en communicatie tussen mensen (her)kennen en begrijpt daardoor beter waarom je met sommige mensen makkelijker communiceert en samenwerkt dan met anderen.
  • Door inzicht in de verschillen ontstaat meer begrip voor het gedrag en de communicatie van anderen.
  • Je ontdekt inzichten om effectiever te communiceren en samen te werken met anderen.
  • Helderheid m.b.t. wat bij jou past en waar je energie van krijgt.
  • Inzicht in wat jou juist energie kost en hoe je reageert bij spanning en stress.
  • Je ontdekt hoe je gedrag effectief kunt inzetten voor samenwerking en beïnvloeding (let wel, op een positieve manier, geen manipulatie).
  • Je ontvangt twee uitgebreide persoonlijke rapporten in PDF-formaat.

Wil je een coaching sessie met DISC boeken, voor jezelf of je medewerkers, neem dan contact met mij op.

Deze sessie kan ook goed als startpunt fungeren van een individueel traject waarin we verder werken aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Zie ook mijn aparte website voor coaching en training met DISC: Ontdekken met DISC