Er kan nog veel meer aan preventie worden gedaan

Het is inmiddels een bekend verschijnsel: burn-out coaching. Ik weet niet hoeveel coaches er zijn die zich richten op begeleiding bij een burn-out maar ze zullen werk genoeg hebben aangezien het aantal mensen dat een burn-out krijgt al jaren stijgt. Wat weer niet zo verwonderlijk is, gezien onze onnatuurlijke en dus ongezonde manier van leven en werken. Daar word je op den duur ziek van. Zie ook mijn vorige artikel: Het grote misverstand over stress.

Natuurlijk is het fijn wanneer een medewerker die in een burn-out terechtkomt, professionele hulp krijgt en dat is ook verplicht, de werkgever heeft immers een zorgplicht. Echter: je bent dan wel te laat. Er zijn dan heel wat signalen gemist want er gaat een heel proces aan vooraf, voordat iemand uitvalt als gevolg van een burn-out.

Coaching is niet bedoeld als curatie

Ook wanneer mensen door hun werkgever naar een coach worden verwezen bij chronische stressklachten, ben je al te laat. In een ideale wereld krijgen mensen helemaal geen chronische stress door hun werk en/of privé (want het is vaak een combinatie) maar zover zijn we helaas nog niet. Ik vind het opmerkelijk dat coaching zo vaak wordt ingezet als curatief middel, want zo is coaching helemaal niet bedoeld.

Coaching is een middel dat je in kunt zetten ter ondersteuning bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarbij hoeft er feitelijk niet eens sprake te zijn van een probleem. Het gaat bij coaching vooral om bewustwording en persoonlijke groei. Een coach helpt een coachee bij het verkrijgen van meer inzicht in zichzelf: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, wat is voor mij belangrijk? Een coach ondersteunt bij het verkennen en ontwikkelen en toepassen van de eigen mogelijkheden en zet aan tot effectief/effectiever gedrag.

Dit maakt coaching dus een heel geschikt middel om preventief in te zetten. Vaak word ik benaderd wanneer er al sprake is van serieuze problemen (meestal is dat een burn-out) en dat vind ik zo’n gemiste kans. Het hoeft niet zo ver te komen. Coaching kan heel goed helpen bij het voorkomen van ernstige stressklachten en burn-out, zo blijkt uit onderzoek (Wagter et al., 2009; Solms et al., 2021. bron: NOBCO).

Preventie levert winst op en niet alleen financieel

Het is wat mij betreft echt een gemiste kans dat hier nog zo weinig gebruik van wordt gemaakt. En dat heeft volgens mij ook te maken met een gebrek aan juiste kennis over stress en burn-out. Een leidinggevende speelt natuurlijk een belangrijke rol bij het signaleren van problemen en werknemers hebben zelf ook een verantwoordelijkheid, maar dan moet men wel over de juiste kennis beschikken.

Zelf werk ik liever preventief dan curatief want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom bied ik trainingen aan over deze onderwerpen die heel goed preventief ingezet kunnen worden. Deze trainingen bieden niet enkel kennis maar geven ook praktische handvatten hoe je beter voor jezelf zorgt en bevorderen zo het algemeen welzijn.  Wat natuurlijk ook doorwerkt in de productiviteit van medewerkers, als ook de creativiteit, het plezier, het zelfvertrouwen, de werksfeer.

Op deze manier kan een hoop ellende worden voorkomen, draag je bij aan de veerkracht en vitaliteit van je medewerkers en het bespaart de werkgever een hoop kosten, want verzuim als gevolg van chronische stress of een burn-out kost veel geld. Een dag verzuim kost gemiddeld 300 euro per dag, een herstelperiode bij een burn-out duurt al snel een jaar. Gemiddeld wordt uitgegaan van 11.000 euro verzuimkosten per werknemer (bron: TNO factsheet week van de werkstress 2023).

Ik bied trainingen voor zowel medewerkers als leidinggevenden . Wil je daar meer over weten, laat het me dan weten. Ik kijk graag samen met jou hoe ik kan ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.