De balans opmaken

2016 nadert haar einde en dus is het weer tijd voor allerlei jaarlijkse lijstjes.

De Top 2000 start binnenkort, er zullen eind deze maand allerlei nieuwsoverzichten verschijnen en dan heb je nog de leukste tv-momenten lijsten en weet ik wat nog meer!

Zelf maak ik mijn eigen lijst, of liever gezegd, ik maak drie lijsten. Aan de hand van deze vragen:

 1. Waar ben ik trots op?
 2. Wat heb ik geleerd?
 3. Waar ben ik dankbaar voor?

Ik ben begonnen met dingen op te schrijven die te maken hadden met mijn bedrijf en ondernemen, al snel voegde ik ook privézaken toe. Want werk en privé hebben nu eenmaal invloed op elkaar.

Gedurende het jaar houd ik dit alles in drie notitieboekjes bij en aan het eind van het jaar maak ik de lijstjes af. En sta ik heel bewust stil bij wat het afgelopen jaar heeft gebracht. Ter afronding van het jaar en ter voorbereiding op het nieuwe jaar.

Waarom doe ik dit? Want het kost best wel tijd. Niet omdat ik zoveel tijd over heb of omdat ik een lijstjesfreak ben, maar om wat het me oplevert.

Vier je successen!

Want zoals de meeste mensen wil ik nog wel eens voorbij gaan aan dat wat goed gaat, wat mooi is en succesvol. Ik sta er heus wel even bij stil, maar vaak ga ik daarna snel door want druk, druk, druk, er is altijd genoeg te doen en dan verdwijnt het op de achtergrond.

Dat vind ik jammer. Het is bekend dat onze hersenen sterk gericht zijn op negatieve dingen (iets dat we hebben overgehouden uit de oertijd), zoals zorgen en angsten. Dus het kan geen kwaad om extra stil te staan bij wat er goed gaat. En dat is vaak meer dan je denkt. Om dat echt goed tot je door te laten dringen en te voelen. Het is bovendien goed voor je zelfvertrouwen. Het geeft je inzicht in het pad dat je hebt afgelegd en wat je al hebt bereikt. Vier je successen, groot en klein!

De leermomenten

Er zijn ook altijd dingen die minder goed gaan. Daar ben je van nature dus al erg mee bezig, je kan je ook richten op de les die erin schuilt. Want die is er. Je houdt er op deze manier een veel fijner gevoel aan over kan ik je vertellen, dan wanneer je bijvoorbeeld boos op jezelf wordt omdat iets niet helemaal goed ging.

Natuurlijk kun je ook leren van dingen die wel goed gaan. Vaak zit daar ook wel een les in. Je hebt bijvoorbeeld een presentatie gegeven op je werk voor een stel bobo’s en dat ging hartstikke goed. Je zag er wel enorm tegenop en je dacht dat het niks zou worden, want je had het nog nooit op deze manier gedaan . Dan heb je dus geleerd dat je en kan presenteren voor een groep hotemetoten en dat je jezelf dus blijkbaar hebt onderschat..

Ik ben dankbaar voor…

Tot slot dankbaarheid. Ook zo eentje die we nog wel eens willen vergeten. Er is veel om dankbaar voor te zijn, we staan er alleen niet altijd bij stil. En deels hangt dit punt samen met het vorige. Er is namelijk altijd wel iets om dankbaar voor te zijn, ook als alles tegen lijkt te zitten. Je moet soms misschien even je best doen, maar je zult heus iets kunnen bedenken waar je dankbaar voor kunt zijn. Meerdere dingen zelfs, echt waar.

Volgens mij wil ieder mens (op z’n eigen manier) succesvol en gelukkig zijn. We kunnen daar soms zo op gefocust zijn, dat we voorbij gaan aan dat wat er al is.

Een bekende uitspraak luidt: ”It’s not happiness that brings us gratitude, it’s gratitude that brings us happiness”.

Dus ik sta graag wat vaker stil bij alles wat er is om dankbaar voor te zijn. En ieder jaar weer valt het me op hoe lang deze lijst is en hoe makkelijk het eigenlijk is. Je hoeft er alleen maar zo nu en dan bewust bij stil te staan. En dan zul je merken dat er zo veel is om dankbaar voor te zijn.

Gedurende het hele jaar sta ik stil bij deze drie dingen. En eerlijk is eerlijk: niet elke dag, maar met enige regelmaat. Aan het eind van het jaar lees ik alles nogmaals aandachtig door of ik maak soms zelfs een totaaloverzicht. Omdat ik het op deze manier, door nogmaals alles op te schrijven, nog meer kan voelen en het nog beter beklijft.

En zo maak ik ieder jaar de balans op en sluit ik het jaar af. Met mijn eigen lijstjes. Wat me ook richting geeft voor de toekomst: wat wil ik meenemen het nieuwe jaar in? Welke kant wil ik op?

Hoe is dat voor jou? Hoe bewust sta jij stil bij deze dingen?

Zou dat nog wel wat meer mogen?

Indien het antwoord op de laatste vraag ja is, nodig ik je uit om ook een lijst te maken met deze drie dingen. Je zult zien dat je er in veel dingen een les schuilt, er meer is om trots op te zijn en dankbaar voor te zijn dan je denkt!

gratitude

 

2 gedachten over “De balans opmaken”

 1. Ik wil je nog even zeggen dat ik je stukje over ‘de balans opmaken’ bijzonder inspirerend vind. Het is echt bij me blijven hangen!

  1. Hoi Anoeska,

   Dank voor je reactie!
   Fijn dat je het waardevol vindt.
   Wat neem je er vooral uit mee? Heb je zelf nog een lijstje gemaakt?

   Ik wens je een goede jaarwisseling en een gezond, liefdevol nieuw jaar!

   Hartelijke groet,
   Corry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.