Zelfliefde. Waarom dat zo belangrijk is en meer aandacht verdient

 

In films, series, boeken, liedjes, gedichten, toneelstukken etc. gaat het heel vaak over de liefde. En dat is op zich niet gek, want tja, wat zou het leven zijn zonder liefde?

Liefde is alles! Liefde is een grote drijfveer, een levensbehoefte, een voorwaarde etc. Wij zijn liefdevolle wezens, al ziet het er niet altijd zo uit. We hebben allemaal de behoefte om liefde te ervaren, we willen allemaal dat er van ons gehouden wordt.

Maar het gaat vrijwel altijd over de romantische liefde. En er is meer dan alleen die vorm van liefde. Als het daar dan toevallig eens niet over gaat, gaat het vaak over de liefde tussen ouder en kind. O ja, liefde voor dieren, komt ook nog wel eens voor.

Maar waar het zelden over gaat, is de liefde voor jezelf. Zelfliefde.                                    Best gek toch?

Ik weet dat velen dit zien als een vies woord en ik beken: ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Het wordt nog wel eens verward met egoïsme, narcisme, of trots. Of het wordt gezien als een softe term. Wat soft ook mag betekenen.

Ik geloof echter dat zelfliefde allesbehalve een vies woord is en dat het ook zeker geen soft geneuzel is wanneer het gaat over zelfliefde.

De belangrijkste relatie is die met jezelf

Zelfliefde betekent dat je jezelf waardeert en respecteert. Dat je jezelf accepteert zoals je bent, met al je minder fraaie kanten, want die hebben we allemaal. Niemand is perfect en dat is dus precies goed. Het betekent dat je jezelf geluk gunt. Dat je goed voor jezelf zorgt, opkomt voor jezelf wanneer dat nodig is. Dat je liefdevol bent naar jezelf.

Een gezonde dosis zelfliefde is de basis van de romantische liefde en meer dan dat. Zelfliefde is de basis van alles. De relatie met jezelf is immers de belangrijkste relatie die je ooit zult hebben en bovendien de enige die ook echt je hele leven duurt.

Dus waarom is daar zo weinig aandacht voor?

Er zijn volgens mij ongelooflijk veel mensen die gebukt gaan onder een tekort aan zelfliefde. Waar diverse oorzaken voor zijn, die ik hier buiten beschouwing laat. Dat is wat ik zie als ik om me heen kijk en luister. Kijk zelf maar eens hoe we met zijn allen omgaan met onszelf en met elkaar.

Zelfliefde, of het gebrek eraan is een groot thema binnen mijn coaching en reading. Heel verwonderlijk is dat niet. We leven in een complexe wereld waarin we naar mijn mening met z’n allen het spoor redelijk bijster zijn. We streven bijvoorbeeld naar perfectie, geloven in de maakbaarheid van alles, kunnen maar moeilijk omgaan met wat niet mooi, lelijk, niet succesvol of pijnlijk is. We leven vooral vanuit ons hoofd en zijn zo streng en hard voor onszelf en elkaar. Effectief omgaan met emoties en gevoelens wordt ons niet geleerd, we reageren vaak primair en gunnen elkaar het licht niet in de ogen. Er is een groot gebrek aan empathie, vertrouwen, zelfreflectie en…liefde.

Liefde en angst

Het tekort aan liefde in de wereld heeft alles te maken met het tekort aan zelfliefde. En waar een tekort aan liefde is, is vaak angst. Kijk nog maar eens om je heen, dat is zichtbaar en voelbaar toch?

Wat betreft de romantische liefde: daar is dan wel veel aandacht voor, maar daar hebben we een onhaalbaar ideaal van gemaakt. Als ik denk aan alle films en series die ik heb gezien, daarin wordt toch een behoorlijk onrealistisch beeld geschetst. Wat weer alles te maken heeft met wat ik hierboven beschreef: alles moet mooi en perfect, we kunnen niet omgaan met tegenslag, met onze emoties etc. Blijkbaar houden we onszelf liever voor de gek.

We zijn er zo druk mee. In positieve en minder positieve zin. Kijk maar eens om je heen hoe de liefde ook gebruikt en misbruikt wordt. Die diepe, basale behoefte aan liefde brengt niet zelden de minder fraaie kanten in ons naar boven. We liegen, bedriegen, oordelen, manipuleren, we schuwen niets en we gaan soms heel ver om ervoor te zorgen dat we de liefde van een ander krijgen of behouden.

Ik vermoed, nee ik weet, dat heel mensen zonder relatie er moeite mee hebben om alleen te zijn, zonder liefdespartner. Ik denk dat de angst om alleen te zijn ertoe bijdraagt dat veel mensen in een relatie blijven die niet klopt. Of zelfs ronduit slecht voor ze is. Zeg nou zelf, we kennen allemaal toch wel zo’n stel waarvan je weet, ziet dat het niet klopt?

Voldoen aan de norm

Die angst om alleen te zijn kan ik wel begrijpen. We leren niet om het eerst goed met onszelf te hebben voor we een relatie met een ander aangaan. Een liefdesrelatie is de norm. ”One is the loneliest number” zeggen ze wel eens, alleen is ook maar alleen. Er zijn nog nooit zoveel singles geweest in ons land, toch heerst nog steeds het beeld dat je eigenlijk wel een beetje sneu bent zonder relatie. Zeker binnen een bepaalde leeftijdscategorie. Er zijn overigens ook steeds meer mensen die bewust kiezen om geen relatie aan te gaan, maar dat is nog bepaald niet gemeengoed. Er is nog vaak oordeel en onbegrip.

We krijgen het ook met de paplepel in gegoten. Aan jonge kinderen vragen we gekscherend hoe het met de verkering staat. Hoe leuk bedoeld ook, je geeft hiermee impliciet wel de boodschap af dat met z’n tweeën de norm is. En dan het liefst ook nog jongen-meisje, dat is ook zoiets.

Maar zelfliefde dus..dat krijgen we bepaald niet met de paplepel in gegoten, terwijl het onmisbaar is. Het is de basis.

Hoe meer zelfliefde je hebt, hoe groter de kans is op geluk in de romantische liefde. Je zult namelijk minder snel geneigd zijn om een relatie aan te gaan met iemand die je ”wel oké” vindt of die niet bij je past of niet goed voor je is. Om maar te voldoen aan de norm. En zeg nou zelf, als jij niet van jezelf kunt houden, hoe kun je dat dan van een ander verwachten? Beetje hypocriet ook toch?

Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer liefde je uitstraalt en verspreidt. Je straalt liefde uit waardoor je mensen aantrekt.

Hoe meer jij van jezelf houdt, hoe beter je de liefde van anderen kunt ontvangen.

Hoe meer jij van jezelf houdt, hoe oprechter je liefde voor anderen kunt voelen.

Dus laten we eens niet zo spastisch doen over dit onderwerp en het de aandacht geven die dit simpelweg verdient.

In mijn volgende artikel geef ik tips voor als je wel wat meer zelfliefde kan gebruiken.

Zoals altijd ben ik benieuwd wat je van dit artikel vindt. Ben je het met me eens of juist hartstochtelijk oneens?

Laat het me vooral weten!

P.S. Op Pixabay zijn geen foto’s te vinden bij de term zelfliefde. I rest my case..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *