Wat betekent leiderschap voor jou?

Waar denk jij aan bij het woord leiderschap?

Dit roept natuurlijk bij iedereen verschillende associaties op, maar ik durf in te vullen dat velen zullen denken aan het leiden van een groep of team, voorop lopen, het voorbeeld geven aan de rest, weten wat nodig is, lef tonen, goed en duidelijk kunnen communiceren, met je mond vooraan staan, enige dominantie, zelfvertrouwen, jezelf laten zien en horen.

Het wordt in elk geval vaak geassocieerd met een vaardigheid die je hebt in relatie met anderen, met hoe een leider zich tot anderen verhoudt. Kijk maar naar de politiek of het bedrijfsleven, waar heel wat leiderschapstrainingen worden gegeven.

Leiderschap begint bij jezelf

Laatst begeleidde ik zelf met een collega een managementteam tijdens een tweedaagse, als start van een langdurig leiderschapstraject. Hartstikke leuk en interessant!

Waar we echter mee startten, was met de managers zelf. Niet met de vraag hoe zij leiding willen geven aan hun medewerkers en wat dat inhoudt, maar met henzelf. Want dat is waar leiderschap start: bij jezelf. We hebben uitgebreid stil gestaan bij thema’s als o.a. vertrouwen, kwetsbaarheid, kwaliteiten en valkuilen, wensen en drijfveren.

Hoewel ik het zelden zo benoem, gaat het in mijn coaching heel vaak over leiderschap. Want leiderschap betekent dat je eerlijk bent naar jezelf. En daar start het in mijn coaching vaak mee. De stap om je te laten coachen is een teken van leiderschap!

Kwetsbaarheid

Leiderschap tonen betekent dat je dat wat er speelt, onder ogen ziet. Ook, juist als dat niet leuk is.

Dat je effectief omgaat met je emoties.

Dat je beslissingen durft te nemen. Onafhankelijk van wat anderen vinden.

Dat je risico’s neemt.

Dat je je uit durft te spreken.

Dat je om hulp kunt vragen.

Dat je nee zegt wanneer het nee moet zijn en ja zegt als het ja moet zijn.

Dat je doet wat goed is voor jou, ook als anderen het daar niet mee eens zijn of je anderen moet teleurstellen.

Dat je jezelf laat zien en horen, precies zoals je bent. Niet zoals je zou willen zijn of zoals je wilt dat anderen je zien, maar zoals je bent.

Oftewel: dat je kwetsbaar durft te zijn. Want kwetsbaarheid maakt krachtig, kwetsbaarheid IS een grote kracht. En leiderschap kan niet zonder kwetsbaarheid.

Zonder kwetsbaarheid geen verbinding, niet met anderen maar in de eerste plaats: geen verbinding met jezelf. Want daar begint het.

Door wie of wat laat jij je leiden?

Als je niet kwetsbaar durft te zijn, houd je jezelf voor de gek. En dat kunnen de meesten van ons verrekte goed hoor…want dat is wel zo veilig.

Lekker veilig vanuit je hoofd leven. Volledig op denkkracht leven, vanuit al die kennis die je hebt. Je weet het wel, je MOET het wel weten, stel je voor dat je toegeeft dat je het niet weet…

Luisteren naar de stem van je innerlijke criticus. Voorbij gaan aan hoe het echt met je gaat en wat je nodig hebt. Vooral doorgaan.

Doen wat de rest doet, zoals het blijkbaar hoort. Je aanpassen en het spel meespelen.

Je intuïtie volledig negeren.

Een masker opzetten.

Op de gebaande paden blijven. De meute achterna lopen.

Als je dit zo leest, hoe staat het dan met jouw leiderschap?

En is dit zoals je wilt dat het is?

Zo ja, vertel me erover! Laat hieronder een reactie achter.

En zo nee, wellicht is het dan een idee om contact met me op te nemen zodat ik je kan vertellen hoe ik je kan helpen met jouw persoonlijke leiderschap. En dan kan jij beslissen of dat bij je past en je het aangaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *