De kracht van water

Er bestaat een groot en wijdverbreid misverstand over wat kracht is. Vaak denken we bij kracht aan fysieke kracht, spierkracht. Wie krachtig is, is sterk, stevig, gespierd, groot, stoer. Denken we.

Doorzettingsvermogen, niet opgeven, geen emotie tonen, vechten, doorgaan tot je er (soms letterlijk) bij neervalt. Dat is kracht, in onze maatschappij en wereld. Wie het hardst schreeuwt, krijgt vaak de aandacht en wat hij/zij wil. Of dat nou terecht is of niet. Vaak niet, helaas.

Deze opvatting van kracht is weer typisch zoiets dat behoort tot het oude denken. Hierin worden macht en kracht door elkaar gehaald. Wat wordt aangezien voor kracht is vaak controle, (zachte of harde) dwang, manipulatie, misbruik.
Dit alles heeft natuurlijk niks met kracht te maken. Ware kracht heeft geen dwang of manipulatie nodig. Ware kracht schreeuwt niet, is geen kwestie van iets doen, zoals plannetjes beramen, ware kracht komt van binnenuit en is een staat van zijn.

Wat kracht en water met elkaar te maken hebben

Ware kracht heeft ook alles te maken met liefde. Ware kracht heeft namelijk alles te maken met volledige zelfacceptatie, waardoor je onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen kunt voelen. Deze volledige zelfacceptatie ontstaat wanneer je stopt met jezelf af te keuren, te straffen en te veroordelen, jezelf klein te maken. Het ontstaat wanneer je vanuit je tenen kunt zeggen: het is zoals het is. Ook als het duidelijk niet is zoals je zou willen. En daar effectief mee om kunt gaan. Toelaten wat dat met je doet in plaats van vechten en weerstand bieden.

Ik neem even de kracht van water als voorbeeld. Lao Tszu zegt hierover:

“Water is fluid, soft, and yielding. But water will wear away rock, which is rigid and cannot yield. As a rule, whatever is fluid, soft, and yielding will overcome whatever is rigid and hard. “What is soft is strong.”

Hoe vaak zijn we niet in gevecht met anderen en nog veel vaker: onszelf, omdat we niet hebben wat we willen of willen wat we niet hebben. En dan bedoel ik niet zozeer dingen, materiële objecten, maar meer dat een situatie niet is zoals we willen. We gaan in verzet, de strijd aan. Of we steken onze kop in het zand, ook een optie. We willen in elk geval niet voelen wat we voelen: angst, boosheid, verdriet, schaamte, schuld, alleen, niet gezien en gehoord. Dat is te pijnlijk, te moeilijk, dus we onderdrukken het met al onze kracht! Wat veel energie kost en averechts werkt..

Dit is iets wat we allemaal wel eens doen, maar voor veel mensen is het een overlevingsmechanisme geworden. Dat is een onbewust proces geweest, helaas kan het je veel problemen opleveren op de lange termijn.
In mijn praktijk zie ik veel mensen met onderdrukte en dus onverteerde emoties. Veel mensen hebben een muur opgebouwd, een schild om zich heen ter bescherming. Vroeg of laat ga je daar last van krijgen, dat is een wetmatigheid. Emotie betekent letterlijk energie in beweging. Wanneer energie lange tijd niet vrij kan stromen, manifesteert het zich in fysieke klachten.

Wat dan nodig is, is zachtheid. Ik pas bijvoorbeeld zachte aanraking toe, maar wat ook nodig is, is met zachtheid en mildheid kijken naar jezelf.
Ont-spanning is nodig en beweging helpt ook daarbij. Vaak doe ik met cliënten ook lichaamsgerichte oefeningen om de energie weer in beweging te krijgen. En ademhaling is buitengewoon belangrijk en effectief bij het losmaken van vastgezette emoties (later meer hierover).

In tegenstelling tot wat ons veel te lang is voorgehouden, ligt er veel kracht en ook wijsheid in het zachte, het vloeiende, in meebewegen. Healing gebeurt wanneer je ontspant, zacht wordt en aanwezig bent in het moment.
In de Chinese filosofie wordt water dan ook geassocieerd met wijsheid, kracht en uithoudingsvermogen.

Ik wil je uitnodigen om eens eerlijk naar jezelf te kijken: waar en wanneer ben jij soms aan het forceren, duwen en trekken? Waar kan jij meer zijn als water? Waar kan jij de kracht van water gebruiken om oude pijn in jezelf te helen?

De kracht van water als tool voor zelfheling

Hierbij een oefening:

Ga ontspannen staan, knieën lichtjes gebogen, armen losjes langs je lijf.
Breng je aandacht naar…water. Stel je voor dat jij water bent (wat je grotendeels ook bent!)

Sta eens stil bij je gedachten. Laat ze als water door je hoofd stromen. Ze komen en gaan, je hoeft er niet aan vast te houden. Ze stromen simpelweg voorbij.

Breng je aandacht naar je lijf. Waar in je lijf voelt het stijf?
Waar in je hart voelt het hard? Waar in je geest voelt het hard?

Beweeg je lichaam als water. Zacht en vloeiend.
Laat de  subtiele kracht van water je stijfheid en pijn weg spoelen.
Zodat jij zowel vloeiend als sterk kunt worden, zacht en stevig, ontspannen en betrokken tegelijk.

Hie is dat voor je? Ik hoor het graag, dus laat vooral een reactie achter.

En mocht jij te maken hebben met oude emoties die niet of onvoldoende zijn verwerkt en hierbij ondersteuning willen, dan help ik je hier graag bij. Ik bied een combinatie van praktische coaching en diepgaand energetisch werk.
Neem gerust contact met me op voor een afspraak of meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.