Het is nooit te laat voor een nieuw besluit

Stel je voor dat je een virus op je pc hebt, maar dat weet je niet. Jij bent lekker aan het werk, bezig met iets belangrijks en zonder dat je het weet is dat virus op de achtergrond werkzaam om op een gegeven moment alles wat jij aan het doen bent, om zeep te helpen. Dat virus saboteert datgene waar jij zoveel energie in hebt gestoken. Heel vervelend.

Herkenbaar?

Zo gaat het ook min of meer met onze onbewuste overtuigingen. Ooit heb je die opgelopen, je hebt door iets pijnlijks dat in het verleden is gebeurd, als het ware een conclusie getrokken. Vaak is dat iets in de trant van: ik ben niet bijzonder, ik ben geen liefde waard, ik ben niet goed genoeg, ik ben te druk, ik ben te stil, ik ben lui, ik ben nergens goed voor, ik verdien de ellende die op mijn pad komt, ik ben niet geschikt voor een relatie. En hier zijn nog tig variaties op mogelijk.

Zelf-sabotage

Zo’n conclusie of besluit gebeurt onbewust en dragen we met ons mee zonder dat we het weten. Die overtuiging heeft ondertussen enorm veel invloed op ons.  Je kan nog zo je best doen, iets zo graag willen, heel veel energie ergens in stoppen, zo lang dat besluit nog op de achtergrond aanwezig is en je bent het je niet bewust, word je dus stiekem gesaboteerd. Door jezelf uiteindelijk. Raar, maar waar.

Stel dat je ooit de overtuiging hebt opgelopen dat jij nooit succesvol zult zijn, omdat dit niet voor jou is weggelegd. Wie voor een dubbeltje is geboren, wordt nooit een kwartje, dat idee. Jaren later ben je bezig je carrière op te bouwen en je bent ambitieus, hebt grote dromen. Je bent slim, gedreven en doet de juiste dingen. En toch…bereik je niet waar je naar verlangt. Omdat ergens in jouw systeem nog die oude overtuiging zit. Je saboteert jezelf onbewust, zodat die overtuiging bevestigd wordt. Want dat willen overtuigingen graag, gelijk hebben.

Dit is wat ik veel in mijn praktijk zie. En ook daarbuiten, want we hebben hier natuurlijk allemaal mee te maken. Ik ben er zelf ook niet bepaald onbekend mee…Het goede nieuws is, dat je er wel degelijk iets aan kan doen. Gelukkig maar, anders zou je jezelf een leven lang saboteren zonder dat je het door hebt. Zonde!

Het begint bij bewustwording.  Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? vraag je je misschien af. Je kan op een gegeven moment, als je enigszins opmerkzaam bent en beschikt over voldoende zelfreflectie, wel door hebben dat er iets speelt, dat iets je tegenhoudt, maar je kan er de vinger niet op leggen.

Je merkt bijvoorbeeld dat je maar niet verder komt, op wat voor vlak ook. Je draait in cirkeltjes rond. Je trekt misschien steeds dezelfde soort partners aan en je belandt hierdoor steeds in vergelijkbare situaties. Je ontdekt een rode draad, een bepaald thema dat steeds terug komt. En soms kan je ineens getriggerd worden door een situatie. Dat het onverwacht veel met je doet en je niet snapt waarom het je zo raakt. Of ineens komt iets ouds naar boven. Allemaal signalen die je serieus mag nemen.

Zelf-onderzoek

Als je er voor open staat om dit te gaan onderzoeken, (i.p.v. in de slachtofferrol te kruipen, wat ook een optie is en waar best veel mensen voor kiezen) kun je verder komen. Hiervoor is het nodig dat je je blik naar binnen werpt, want dit alles speelt zich immers af in jou. En daar liggen ook je antwoorden. En ja, dat kan best confronterend zijn! Maar dit is wel nodig, wil je je bewust worden van datgene dat je tot nu toe steeds heeft tegen gehouden. Vaak wordt dan heel veel duidelijk, valt er van alles op z’n plek. Een typisch aha-moment.

Nog mooier is dat je niet alleen afscheid kunt nemen van je oude ‘besluit’, je kan ook een nieuw besluit nemen. Eentje die niet zoals de oude voortkomt uit angst of pijn, maar uit liefde. Dit is een belangrijk onderdeel van mijn coaching. Ik begeleid cliënten als het ware bij het herschrijven van het verhaal dat ze zichzelf jarenlang hebben verteld naar een positief, krachtig, liefdevol verhaal. Want hoezeer je jezelf onbewust ook hebt lopen saboteren, al heeft het jarenlang geduurd, het is nooit, nooit te laat om een nieuw besluit te nemen!

Ik ben benieuwd in hoeverre dit herkenbaar voor je is. Kan jij jezelf ook zoo saboteren? Als jij ook aan de slag wil met jouw beperkende overtuigingen om een eind te maken aan jouw zelf-sabotage, dan nodig ik je uit voor een energetische coachingssessie. Hierin werken we op een diepere laag, waar je met je hoofd niet bij komt. Die wil dat namelijk niet, want die vindt dat veel te eng, dus je ratio houdt je juist in het duister en zo kom je niet verder. Neem gerust contact met me op voor een afspraak of meer informatie als je dat wilt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.