Het licht in de duisternis zien, het licht in de duisternis zijn

De laatste tijd moet ik vaak denken aan deze spreuk:

”It’s better to light a candle than to curse the darkness”

Het schijnt dat dit van oorsprong een Chinees gezegde is. Ik weet het niet en het maakt ook niet uit. Ik vind het mooi en het helpt me wanneer ik af en toe momenten heb waarop ik alleen maar duisternis zie en voel.  Momenteel beleven we de donkere dagen voor kerst, het is nu zowel letterlijk als figuurlijk een donkere tijd. Met alle negativiteit die wordt verspreid door onze overheid geholpen door de media, zou je het gevoel kunnen krijgen dat er alleen maar duisternis is. Veel mensen ervaren dit zo en dat snap ik wel. Maar er is toch echt ook altijd licht…

Allereerst: hoewel het gezegde dus iets anders voorschrijft, mag je best af en toe die duisternis vervloeken. Wat mij betreft is daar niks mis mee. Zolang het maar momenten zijn. Zolang je er niet in blijft hangen en je gevoelens van wanhoop, frustratie, boosheid, angst maar toelaat en er gewoon laat zijn. Dat lucht op en zo transformeert het vanzelf. De emotie lost als het ware op en je energie kan vrij blijven stromen. Zo doe ik het zelf en ik kom uiteindelijk altijd uit bij iets anders, zoals vertrouwen. Vertrouwen dat het goedkomt. Of acceptatie van alles dat er is, ook het akelige. Want als je alles wat er is, dus ook alles wat het bij je oproept zonder oordeel er kan laten zijn, kan het zijn weg vinden en ebt de emotie vanzelf weg. En zo kun je uiteindelijk zelf zorgen voor licht in de duisternis.

terug naar het licht

Want dat is het mooie: wij zijn zelf het licht. We kunnen het licht in de duisternis altijd zien door het zelf te zijn. Want in de kern zijn we allemaal licht en bewustzijn. Er zit vaak van alles omheen waardoor we het niet kunnen (laten) zien of voelen. De smurrie die het leven ook met zich meebrengt, bedekt dan ons licht. Maar je kunt het altijd terugvinden in jezelf, zoals ik hierboven heb geschreven.

Wanneer je dit lastig vindt, wat ik me goed kan voorstellen, kun je natuurlijk ook in de buitenwereld op zoek gaan naar licht. Want hoe ellendig een situatie ook is, hoe onheilspellend of uitzichtloos, er zijn ook altijd mooie, goede dingen te ontdekken.  Het is bekend dat dankbaarheid voelen voor het mooie, goede, positieve in je leven, enorm helpt om je beter te voelen en je frequentie hoog te houden. Het moet wel gaan om oprechte dankbaarheid. Je moet het dus niet ”misbruiken” om andere, niet zo leuke emoties uit de weg te gaan. Het is EN/EN. We leven tenslotte in een wereld vol dualiteit.

Wat je kan doen is elke dag een lijstje maken met in elk geval drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dat mag van alles zijn, hoe klein en onbeduidend het misschien ook lijkt. Juist de kleine dingen waarderen is zo belangrijk. Het kunnen natuurlijk ook mensen zijn voor wie je dankbaar bent. En voel die dankbaarheid ook echt in je lijf want enkel denken aan dankbaarheid is niet genoeg.

Collectieve transformatie

Ik heb al vaker geschreven over hoe deze crisis ons allemaal uitnodigt om de nog donkere delen in onszelf op te lossen. Zie ook dit bericht van begin dit jaar: hoe een crisis een proces van heling en groei kan zijn.  

We dragen allemaal van dat soort pijnstukken met ons mee. Vaak durven we het niet aan om ernaar te kijken, uit angst om de pijn te voelen en ook de angst dat het dan nog erger wordt. Dat laatste is niet waar. Ja, heel even laait de emotie wat op, maar als je dat er kan laten zijn neemt het daarna weer af qua intensiteit. Emoties kennen een natuurlijke golfbeweging. Je pijn negeren werkt averechts, ook daar heb ik vaker over geschreven.
Wat het vaak ook zo lastig maakt, is dat velen van ons zich compleet identificeren met hun emotie. Ze worden dan bijna die emotie, de emotie gaat met hen aan de haal. Reminder: we hebben emoties, we zijn niet onze emoties.​

Momenteel wordt er opnieuw veel angst gezaaid. De focus ligt steeds op negativiteit, terwijl er ook veel positief nieuws is. Het lijkt wel of dat er niet mag zijn. Het is algemeen bekend dat continu in angst leven erg slecht is voor je gezondheid. Ik zie veel mensen zo enorm in angst leven, dat er eerlijk gezegd geen sprake meer is van leven, maar van overleven. En dat is pas schadelijk voor je gezondheid.

Als ik zou kunnen toveren, dan zou ik ervoor zorgen dat iedereen vrij was van angst. Vrij van angst voor het virus en angst voor elkaar. Maar ik kan niet toveren. Het is goed om je bewust te zijn van de invloed van angst. Wees je bewust van waar je zit met je aandacht. Waar luister en kijk je naar? We zijn allemaal onderdeel van één gigantisch grote energetische soep. Alles raakt elkaar, alles is verbonden met elkaar. Wees je bewust van wat je toelaat in je energieveld. Hou het zo zuiver mogelijk. Blijf zelf nadenken en voelen en vertrouw op jouw eigen autoriteit.

Nogmaals: dat betekent dus niet dat je je angst of boosheid moet negeren. Erken het, voel het en verteer het. Het is zo belangrijk om dit te doen. En fijn, want als je dan uiteindelijk bij dat licht komt, bij je kern in feite, dat is zo’n bijzonder, gaaf en sterk gevoel dat moeilijk met woorden te omschrijven is. Wanneer je jouw frustratie bijvoorbeeld erkent, doorleeft en vervolgens een diep vertrouwen voelt in elke vezel en in elke cel van je lijf, dan is alles mogelijk. Vanuit dat moment en dat gevoel kan je keuzes maken, kan je opnieuw de verbinding aangaan met de buitenwereld. En dat geeft heel andere mogelijkheden dan wanneer je dat doet vanuit een vechtmodus of wanneer je je emoties onderdrukt. Ik spreek uit eigen ervaring…

Uiteindelijk creëren we namelijk echt zelf onze realiteit. Dus is het goed om je bewust te zijn van waaruit we creëren. Dat laat de huidige situatie met weer nieuwe, strengere regels heel duidelijk zien. Willen we echt meer van hetzelfde blijven creëren of gaan we eindelijk leren het anders te doen? 

Ik wens je voor de komende periode veel licht, liefde en wijsheid toe!

En mocht je ondersteuning willen bij het (leren) verwerken van emoties, het verbeteren van het contact met jouw essentie, neem dan contact met me op. 

(van 23 december t/m 3 januari heb ik vakantie).​​​​​​​

2 gedachten over “Het licht in de duisternis zien, het licht in de duisternis zijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.